10 tips voor een veilig gebruik van je smartphone of tablet

Betalen Online bankieren – 04 december 2015

Met een smartphone heb je je gegevens en apps altijd bij de hand. Maar hoe kan je deze het best beschermen tegen on- en offline diefstal of verlies?

 1. Stel een pincode of wachtwoord in op je startscherm

   
  Zorg dat je toestel na enkele minuten zonder activiteit automatisch vergrendelt en overweeg om alle gegevens te laten wissen na een aantal mislukte inlog-pogingen.
 2. Behoud de standaard beveiligingsinstellingen

  Als je wijzigingen aanbrengt, weet wat je exact verandert en verzwak de ingebouwde bescherming van het toestel niet.

 3. Maak regelmatig een reservekopie

  Zorg dat je niet alleen je gegevens bewaart, maar ook je instellingen.

 4. Activeer de optie om je toestel van op afstand te wissen als je het verliest

  Als dit geen optie is op je toestel, dan kan je hiervoor meestal een applicatie installeren.

 5. Installeer enkel apps van vertrouwde bronnen

  Zoek naar beoordelingen over de app op het internet.

 6. Weet welke toegang je aan een app geeft

  Applicaties maken vaak gebruik van persoonlijke gegevens om bepaalde diensten aan te bieden. Weet waar je allemaal in toestemt bij het installeren van een app.

 7. Wees voorzichtig met publieke WIFI-netwerken

  Beperk je gebruik van publieke hotspots en verbind liever met vertrouwde (beveiligde) netwerken, of maak gebruik van je mobiele internetverbinding.

 8. Wees je bewust van het ‘mobiele’ karakter van je toestel

  Je toestel kan (per ongeluk) in handen van iedereen geraken. Denk dus na welke foto’s en (contact)gegevens je op je smartphone zet.

 9. Wis een oude telefoon voor je hem wegdoet

  Verkoop of ruil je je smartphone of tablet?

  Vergeet dan niet al je gegevens volledig te wissen.

 10. Meld diefstal

  Als je telefoon wordt gestolen, doe je best aangifte bij de politie én je provider. Zij kunnen zowel je simkaart als je gsm blokkeren. Licht indien nodig ook je bank en je werkgever in.

Lees op https://www.safeonweb.be/nl nog een aantal interessante tips over ‘security items’.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Opgepast: nieuwe phishing-e-mail!

Er doet weer een phishing-e-mail de ronde. Het doel van dergelijke nepmails, zogezegd verstuurd door AXA Bank, is om bij u vertrouwelijke bankgegevens los te krijgen en vervolgens uw rekeningen te plunderen. Hieronder voorbeelden van recente phishing-e-mails en tips om ze tijdig te herkennen.

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt inderdaad het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

Uw smartphone: uw nieuwe portemonnee

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Er gaat haast geen dag voorbij of er verschijnt wel een artikel over nieuwe betaalmogelijkheden en betaalapps voor uw telefoon. De nieuwe trend: betalen zonder uw debetkaart te gebruiken.

Lees verder

Pas op voor phishing via adwords en social media

Hackers zoeken continu naar nieuwe manieren om uw persoonlijke of bankgegevens te onderscheppen. Recent nog maar zijn er pogingen van phishing geweest via Google adwords en sociale mediakanalen zoals WhatsApp en Facebook, telkens met een link die leidt naar een vals inlogscherm voor internetbankieren of een online betaalplatform. Wees daarom heel alert als u op het internet, bv. via Google, aan het zoeken bent of via social media verlokkelijke kortingen krijgt aangeboden.

Lees verder

Betaal uw facturen met één klik dankzij Zoomit!

De naam van de begunstigde, het rekeningnummer, het bedrag, de mededeling ... Hebt u er ook genoeg van om tijd te verliezen met overschrijvingen invoeren? Met Zoomit valideert u de betaling van uw facturen in een wip! U beslist over alles: welke factuur, welk bedrag, wanneer. Zodra u dat beslist hebt, een paar muisklikken en hup, klaar is Kees. Makkelijk, gratis en foutloos. Wat houdt u nog tegen?

 

Lees verder