De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wonen Lenen Budget – 19 december 2022

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Toetredingsvoorwaarden voor de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen

Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen 
Uw aanvraag voor de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen moet binnen het jaar na de eerste of enige opneming van het kredietkapitaal worden ingediend.
  • Het moet gaan om uw enige woning gelegen in het Vlaams Gewest. U bezit dus geen andere woning in volle eigendom of volledig vruchtgebruik. Woningen beschreven in art. 19 van de Vlaamse Wooncode (bv. onbewoonbaar verklaarde woningen) en onteigende woningen tellen hiervoor niet mee.
  • U hebt een hypothecair krediet van minstens 50.000 euro afgesloten om deze woning te bouwen, te kopen of te kopen en te renoveren of u hebt een lening van minimaal 25.000 euro afgesloten uitsluitend om deze woning te renoveren. Komen dus niet in aanmerking:
    • herfinancieringen;
    • overbruggingskredieten;
    • kredieten voor een lager bedrag dan hierboven beschreven;
    • kredieten louter voor de aankoop van een bouwgrond;
    • kredieten afgesloten op naam van een rechtspersoon, of voor een (deel van een) gebouw bestemd voor handels- of beroepsdoeleinden.
  • De verkoopwaarde van de woning wordt geschat op maximaal 325.470,00 euro (of 374.290,00 euro in de gemeenten opgenomen in deze lijst).
  • U bent op het moment van de aanvraag niet (gedeeltelijk of volledig) arbeidsongeschikt en hebt minstens 12 maanden ononderbroken een (deeltijdse) beroepsactiviteit uitgeoefend (proef- of stageperiode moet voltooid zijn; uitzendcontracten zijn uitgesloten).
  • Zelfstandigen moeten minstens al een jaar hun zelfstandige activiteit in hoofdberoep uitoefenen.
  • Er zijn geen inkomensgrenzen, behalve als u hebt geleend voor nieuwbouw waarvoor de bouwvergunning vóór 1 januari 2012 werd aangevraagd en waarvan het primair energieverbruik hoger ligt dan E70.

Wanneer kunt u deze verzekering aanvragen?

Uw aanvraag voor de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen moet binnen het jaar na de eerste of enige opneming van het kredietkapitaal worden ingediend. Tot en met 31 december 2022 moet u de verzekering  schriftelijk aanvragen bij het agentschap Wonen Vlaanderen. Meer informatie is terug te vinden op vlaanderen.be.

Vanaf 1 januari 2023 kunt u de Verzekering Gewaarborgd Wonen enkel nog digitaal aanvragen bij het Vlaams Woningfonds.   

Let op: de aanvraag moet gebeuren binnen het jaar na de eerste of enige kapitaalsopname van de lening. Aanvragen die na meer dan een jaar na de eerste uitkering of de volledige uitbetaling van het kapitaal gebeuren, komen niet meer in aanmerking. U mag voor dezelfde woning ook niet al eens eerder tot de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen zijn toegetreden.

Belangrijk: enkel het Vlaams Gewest kan beslissen over de aanvaarding of de weigering van uw dossier.

Enkel het Vlaams Gewest kan beslissen over de aanvaarding of de weigering van uw dossier.

Hoe lang loopt de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen?

Na toetreding loopt de verzekering over een periode van 10 jaar. Er geldt wel een wachttijd van 3 maanden.

Welke tegemoetkoming krijgt u van deze verzekering?

De maximale tegemoetkoming bedraagt 500 euro per maand. Voor nieuwbouw of voor energiezuinige woningen met een E-peil lager of gelijk aan E70 wordt dat maximumbedrag opgetrokken tot 600 euro. Het werkelijke bedrag dat de Vlaamse verzekering gewaarborgd inkomen uitkeert, kan lager liggen, afhankelijk van het werkelijk geleden inkomstenverlies.

De uitkering loopt maximaal 18 opeenvolgende maanden bij onvrijwillige werkloosheid en maximaal 36 opeenvolgende maanden bij arbeidsongeschiktheid. Ze wordt rechtstreeks betaald door de verzekeraar aan de kredietverstrekker.

De tegemoetkoming van de verzekering gewaarborgd inkomen is ook beperkt tot 70% van het bedrag van de maandelijkse kredietafbetaling in het eerste jaar, tot 56% in het tweede en tot 42% in het derde jaar.

Meer info over de Vlaamse verzekering gewaarborgd inkomen

Bent u van plan om een woning te kopen of te (ver)bouwen?

Maak een simulatie van uw hypothecaire lening, uw renovatielening of vraag advies aan uw bankagent.

Weet u niet zeker of u zich wel een eigen woning kunt veroorloven? Doe de kopen-of-huren-test.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Hoeveel btw betaalt u op renovatiewerken?

Hoeveel btw u verschuldigd bent op renovatie- of verbouwingswerken, hangt af van de ouderdom van uw woonst. Is uw woning nog geen 10 jaar oud? Dan betaalt u op de kostprijs van de werken 21% btw. Voor woningen van meer dan 10 jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% als uw woning en de renovatiewerken aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees verder