Slim lenen voor uw woning en toch goed leven. Da's simpel.

Wonen Lenen Gezin – 16 juni 2015

Een huis of een appartement kopen. Uw woning renoveren om ze nog knusser te maken. Een huis laten bouwen. Grote projecten die u in gedachten hebt. Of die binnenkort realiteit worden? Laten we even overlopen welke mogelijkheden er bestaan op het vlak van leningen.

Grote werken. Daarmee is al genoeg gezegd. Een vastgoedproject, dat zijn tientallen vragen die moeten worden beantwoord, papieren die moeten worden ingevuld, een budget dat onder controle moet blijven. Dat kan een zware taak lijken. Wie van het tegendeel overtuigd is, mag het ons gerust laten weten. Tot wie moet ik me richten? U hebt wellicht al "goede tips" gekregen van anderen, of ze hebben hun ervaring met u gedeeld. Of misschien heeft iemand u het adres van een aannemer doorgespeeld.

Na alle goede raad van vrienden, na alle informatie die u op het web hebt gevonden, is het wellicht tijd om de eerste stap te zetten en contact op te nemen met een professioneel kredietexpert. Waarom?

Renoveren om te verbeteren

Eerst zal deze expert u vragen om uw vastgoedproject toe te lichten. Hij zal uw persoonlijke situatie en uw wensen analyseren om uw levenskwaliteit te behouden. Lenen zonder dat u zichzelf te veel moet ontzeggen, dat is mogelijk! U kunt gerust genieten van een gerenoveerde keuken en toch nog lekker gaan eten in een goed restaurantje.

De rentevoet is van kapitaal belang!

Lenen zonder dat u zichzelf te veel moet ontzeggen, dat begint natuurlijk met een aantrekkelijke rentevoet. Nu is het hét uitgelezen moment: de rentevoeten voor woonkredieten of renovatieleningen (vooral voor uw groene werken) zijn heel laag! Maar welke formule kiest u best? Een vaste of een variabele rentevoet? Uw kredietexpert zal u zo goed mogelijk adviseren. En u kunt gerust al een simulatie doen op www.axabank.be.

Hypothecair krediet of renovatielening?

Dat is soms een twijfelgeval. Elke formule heeft zijn voordelen. De ene verkiest de heel lage rentevoeten van het moment en de mogelijkheden voor fiscale aftrekbaarheid, voor de andere primeert het feit dat er geen notaris- of dossierkosten zijn.

Oplossingen, maar ook advies.

Nog steeds met de bedoeling om uw budget onder controle te houden, zou deze expert u kunnen aanraden om uw krediet te spreiden over een langere termijn en zo uw maandelijkse afbetaling binnen de perken te houden.

Het fiscale aspect, hoe ervan profiteren?

Dit is een complex domein dat volop in verandering is. Kijk maar naar de veranderingen, die vaak een achteruitgang betekenen, sinds de regionalisering van de premies. Wist u bijvoorbeeld dat de verlaagde btw van 6 % voor gebouwen van meer dan 5 jaar vanaf 1 januari 2016 nog enkel betrekking zal hebben op gebouwen van meer dan 10 jaar? Het zou dus jammer zijn om bijvoorbeeld uw energiebesparende renovatiewerken uit te stellen als deze maatregel op u van toepassing is.

Wist u trouwens dat de regels voor toekenning van de woonbonus dit jaar gewijzigd zijn? De bevoegdheid voor het toekennen van fiscale voordelen gekoppeld aan hypothecaire kredieten werd immers overgeheveld naar de gewesten.

Ook in dit domein moet elke persoon die wil kopen, bouwen of verbouwen tijdens zijn hele project begeleid worden door een kredietspecialist.

De lening kan een lening op afbetaling zijn onderworpen aan de wet op het consumentenkrediet of een woonkrediet.

Opgelet, geld lenen kost ook geld.

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder