Pensioensparen: nu minder belastingen, morgen meer pensioen

Vermogen Pensioen Fiscaliteit – 01 december 2021

Weet u hoeveel pensioen u precies zult trekken wanneer u stopt met werken? Neen? Troost u, weinig mensen hebben daar een idee van. Wat we wel allemaal vermoeden en verwachten, is dat ons inkomen zal dalen en onze levensstandaard dus ook. Ons wettelijk pensioen ligt immers tot 700 euro lager dan in onze buurlanden.
pensioensparen
Pensioensparen is gemakkelijk, haalbaar voor de meesten onder ons en dubbel doeltreffend, want het koppelt een fiscaal voordeel vandaag aan een extra inkomen morgen.

De wettelijke pensioenen in België zijn laag. Een werknemer die exact even lang gewerkt heeft en exact evenveel verdiend heeft in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, heeft het laagste pensioen in België. De pensioenkloof bedraagt tot iets meer dan 40 procent. Een nettopensioen in België is gemiddeld slechts 66 procent (twee derde) van het inkomen voordien. Wilt u niet te veel aan levensstandaard inboeten, voorziet u beter een extra inkomen.

Pensioensparen: een verstandige zet met dubbel voordeel

Goed dat er zoiets bestaat als pensioensparen: een manier om een appeltje voor de dorst te laten groeien en meteen ook minder belastingen te betalen. Pensioensparen is gemakkelijk, haalbaar voor de meesten onder ons en dubbel doeltreffend, want het koppelt een fiscaal voordeel vandaag aan een extra inkomen morgen, nadat u een punt hebt gezet achter uw professionele activiteiten.

Beslist u om die dubbelslag te slaan en met pensioensparen te starten – iets wat u eigenlijk niet vroeg genoeg in uw volwassen leven kunt doen – dan moet u wel nog een paar keuzes maken. Want er zijn verschillende formules die een fiscaal voordeel bieden en zorgen voor een aanvullend pensioen. 

Verschillende formules voor pensioenopbouw met andere fiscale aftrekmogelijkheden

  • Enerzijds is er het pensioensparen, waarbij u de keuze hebt tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. Beide formules komen in aanmerking voor een belastingvoordeel dat beperkt is tot een bepaald bedrag per jaar. U kunt jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro storten. Op die bedragen krijgt u respectievelijk 30% en 25% fiscaal voordeel, wat neerkomt op 297 of 317,50 euro.
  • Anderzijds kunt u aan langetermijnsparen doen via een levensverzekering. Dat is een risicoloze formule met kapitaalgarantie en een gewaarborgd minimumrendement. Het belastingvoordeel van 30% is afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen en het bedrag dat u per persoon mag inbrengen is beperkt tot 2.350 euro. Het langetermijnsparen levert u dus jaarlijks maximaal 705 euro op, maar de korf is vaak al gevuld door de fiscaal aftrekbare intresten en kapitaalaflossingen van een hypothecair krediet of premies voor een schuldsaldoverzekering.

De eindbelasting die u op uw 60ste moet betalen, kan uw opbrengst wel wat milderen. Voor pensioensparen bedraagt die 8%, voor het langetermijnsparen 10%.

Plannen voor pensioenopbouw: goed opvolgen a.u.b.!

Verzamel voldoende informatie voor u met de opbouw van een aanvullend pensioen begint om optimaal te kunnen kiezen. Veel hangt immers af van uw leeftijd en uw beleggersprofiel. Is uw pensioen nog ver weg of zit u er dichtbij? Bent u niet bang van wat risico of kiest u eerder voor meer zekerheid?

Hoe dichter u bij de datum zit waarop u het opgebouwde kapitaal wilt opvragen, hoe veiliger u best belegt. Ga dus elk jaar opnieuw na of u nog goed zit qua product en beleggingsformule. Want switchen naar een ander pensioenspaarfonds is altijd mogelijk.

Stel uzelf ook de vraag of u met pensioensparen voldoende kapitaal opbouwt om na de pensionering uw inkomen op peil te houden en of u nog op een andere manier aan pensioenopbouw moet doen. U laat zichtzelf hiervoor best bijstaan door een expert.

Bereken alvast het fiscaal voordeel dat pensioensparen u oplevert.

Meer interessante info vindt u op de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Ook de webstek van de Ombudsman voor de Pensioenen en het pensioendossier van Testaankoop Invest kunnen interessant zijn.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Start online pensioensparen
Maak een afspraak met uw bankagent