Mag ik zomaar in het rood?

Betalen Zichtrekening – 31 augustus 2020

Het kan soms van pas komen om onder nul te kunnen gaan op uw zichtrekening. Maar dat mag niet zomaar: het is een service die u apart moet aanvragen. En daar is een goede reden voor.

 
Een kredietopening op uw zichtrekening is handig wanneer het financieel even moeilijk gaat, voor een tijdelijk geldtekort dat u snel kunt aanzuiveren.

Onder nul gaan op de zichtrekening valt immers onder de noemer consumentenkredieten. U sluit dus een kredietcontract af met uw bank. Daarvoor moet u een aanvraag indienen die alleen kan worden goedgekeurd als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarbij wordt onder meer nagegaan of u voldoende inkomsten hebt om eventuele negatieve saldi achteraf ook terug te betalen. Banken nemen soms als maatstaf of u de voorbije 3 maanden een inkomen had laten storten op uw rekening.

Welke mogelijkheden hebt u?

Een contract voor een kredietopening op de zichtrekening (de mogelijkheid om onder nul te gaan) is meestal van onbeperkte duur. Let wel op: één keer in de 12 maanden na de eerste kredietopneming moet het saldo weer op of boven 0 staan als u tot 3.000 euro onder nul mag gaan, en binnen de 60 maanden bij een kredietlijn van meer dan 3.000 euro. Eén dag nadat het negatieve saldo volledig is aangezuiverd (de zogenoemde nulstelling) mag u de geldreserve opnieuw aanspreken.

Als u vroeger al een zichtrekening had waarop u maximaal 1.239,44 euro negatief mocht staan (op voorwaarde dat u om de drie maanden weer boven nul geraakte), blijft u over die mogelijkheid beschikken.

Ideaal voor noodgevallen

Onder nul kunnen gaan is handig wanneer het financieel even moeilijk gaat, als noodoplossing. Om een duur uitvallend onderhoud van uw auto te betalen of een erg hoge energieafrekening na een zeer koude winter ...

Zo hoeft u uw spaargeld niet aan te spreken. U neemt gewoon meer van uw zichtrekening dan wat er eigenlijk op staat. Een kredietopening op uw zichtrekening is dus bedoeld voor een tijdelijk geldtekort dat u snel kunt aanzuiveren.

Want een krediet is nooit gratis: als u van deze mogelijkheid gebruikmaakt, betaalt u intresten op het bedrag dat u in het rood staat.

Overweeg het alternatief: een kredietkaart

Met een kredietkaart beschikt u permanent over een aanvullende financiële reserve. U betaalt uw uitgaven in één keer, tot een maand later, zonder interest.

Meer weten?

Let op, geld lenen kost ook geld !

De kredietopening op de zichtrekening is onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet.

Kredietgever: AXA Bank Belgium nv, Sylvain Dupuislaan 251, 1070 Anderlecht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruikt u ook uw smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan bent u een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig. Met de AXA Bank mobile banking-app hebt u altijd uw bank op zak: u kunt altijd en overal betalen en u weet exact hoeveel er op uw rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn intussen al 2 jaar samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt vandaag de dag het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder

Contacteer uw bankagent