Nieuwe auto kopen, de praktische kant…

Dagelijks leven Een auto kopen Lenen – 12 januari 2017

Bij het kopen van een nieuwe auto komen een aantal praktische zaken om het hoekje kijken. En daarbij kun je maar best even opletten…

autolening
Nieuwe auto kopen? Blijven opletten!

Ik heb getekend, maar heb me bedacht. Wat nu?

  • Tekende je de bestelbon buiten de vestiging van de verkoper (op het salon, een beurs,…), dan heb je volgens de Belgische wet 14 kalenderdagen om van je koop af te zien. Die herroepingstermijn is onderworpen aan verschillende voorwaarden.
  • Kocht je de auto in de showroom, dan kun je net zoals wanneer je iets koopt in een gewone winkel je bestelling niet zomaar kosteloos annuleren. Hoeveel de eventuele annulatievergoeding bedraagt, is niet wettelijk geregeld, maar staat in de algemene voorwaarden van de verkoper. Lees hier meer.

Wat als de auto niet overeenstemt met de beschrijving op de bestelbon?

Als je bij het afhalen merkt dat de kenmerken van de auto niet overeenstemmen met wat op de bestelbon staat, dan kun je de auto weigeren of een schadevergoeding regelen met de verkoper.

Dit moet minstens op een bestelbon staan:

  • de kenmerken van het voertuig (merk, model, bouwjaar, opties en kleur)
  • de overeengekomen prijs
  • de toegekende korting
  • het bedrag van de eventuele aanbetaling
  • de leveringsdatum
  • de datum en plaats waarop de bestelbon werd opgesteld
  • de handtekening van de koper en de verkoper
  • de eventuele afsluiting van een krediet (opschortende voorwaarde)
  • het overnamebedrag voor je oude auto (indien van toepassing)

Wat als mijn autolening niet wordt goedgekeurd?

Heb je op de bestelbon laten vermelden dat de verkoop enkel doorgaat op voorwaarde dat je autolening wordt goedgekeurd (opschortende voorwaarde), dan wordt de verkoop kosteloos ontbonden indien je lening wordt geweigerd.

Wat als de leveringstermijn niet wordt gerespecteerd?

Met de aankoop van een nieuwe auto gaat een bijzondere juridische bescherming gepaard. Daarom moet de bestelbon onder meer de leveringsdatum (of leveringstermijn) vermelden.

De verkoper kan deze leveringstermijn met maximaal 25 procent verlengen, maar moet de klant daarvan op de hoogte brengen met een aangetekend schrijven.

De koper kan de verkoop ontbinden als de verkoper de nieuwe leveringstermijn niet respecteert. Die moet dan het voorschot binnen de acht dagen terugbetalen aan de koper.

De koper kan eveneens afzien van de verkoop als de verkoper hem niet met een aangetekende brief op de hoogte brengt van de verlengde leveringstermijn.

Welke documenten moet je krijgen bij de levering?

  • de factuur (met daarop de kenmerken van de auto en de prijs)
  • het gelijkvormigheidsattest (dat bewijst dat de auto aan de technische voorschriften voldoet)
  • de aanvraag tot inschrijving van de auto (het ‘roze formulier’)

Hoe kun je je auto inschrijven?

Na de aankoop moet je eerst een BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) afsluiten bij een verzekeraar. De verzekeraar kleeft een verzekeringsvignet op de aanvraag tot inschrijving en stuurt die naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Het inschrijvingsbewijs is inbegrepen in de prijs van een nummerplaat (30 euro). Verander je van auto maar hou je je oude nummerplaat, dan betaal je 26 euro. Opgelet: het moet dan wel gaan om een nieuwe Europese nummerplaat: een ouder type nummerplaat mag je niet houden.

Meer info:

Bron: Autogids.be

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder