Wat is een hypothecair krediet?

Wonen Gezin Bouwen Lenen – 22 februari 2019

Droomt u ervan om uw huis te kopen of te (ver)bouwen? Maar net zoals bijna iedereen hebt u niet voldoende spaargeld om dat helemaal zelf te bekostigen? Wel, dan brengt een hypothecair krediet misschien soelaas.

Hoe sluit u een woonkrediet af?

 
Via de simulator op onze website krijgt u een idee wat u kunt lenen voor uw woonkrediet. Zo krijgt u een beter zicht op uw mogelijkheden.

Met een woonkrediet leent u bij een kredietverstrekker – meestal is dat een bank - een bepaalde som geld waarmee u uw project kunt realiseren. Die lening betaalt u op vaste tijdstippen terug. Gemiddeld lopen zo’n leningen 20 jaar.

Wanneer u een woonkrediet afsluit, moet u aan de bank de nodige garanties geven. In de meeste gevallen gebeurt dat via een hypothecaire inschrijving. Uw woning dient dan als onderpand van de lening. Voor die inschrijving moet u langs bij de notaris die hiervoor een akte opstelt. De kosten van de notaris en zijn ereloon moet u in principe met eigen middelen betalen.

Wat houdt een hypothecaire lening in?

U leent een bepaald bedrag tegen een vaste of variabele intrestvoet.

  • Een vaste intrestvoet verandert niet gedurende de hele looptijd van het krediet. Zo’n intrestvoet is aan te raden als de rente laag staat. Dan behoudt u dezelfde intrestvoet gedurende de hele periode dat uw krediet loopt.
  • Een variabele rentevoet kan bijvoorbeeld elk jaar of elke vijf jaar stijgen of dalen, binnen een vooraf vastgelegde marge. Een stijging is altijd beperkt tot een vooraf bepaald percentage (bijvoorbeeld 3%, bij jaarlijks herzienbare formules gelimiteerd tot maximum 1% per jaar de eerste drie jaar) en kan nooit hoger oplopen dan het dubbele van de oorspronkelijke intrestvoet.

Als u na verloop van tijd verbouwingswerken wilt uitvoeren, dan kunt u daarvoor eventueel een deel van het terugbetaalde kapitaal weer opnemen, in een nieuwe hypothecaire lening en tegen de op dat ogenblik geldende intrestvoet. De looptijd van die nieuwe lening hoeft niet noodzakelijk dezelfde te zijn als die van het bestaande krediet.

Het voordeel daarvan is dat u niet opnieuw langs de notaris hoeft te passeren (voor zover de resterende termijn van de hypothecaire inschrijving gelijk of langer is dan de looptijd van de nieuwe lening en de oorspronkelijke kredietakte een clausule voor toekomstige schulden). Uw bank zal u voor de nieuwe lening wel dossierkosten aanrekenen. Maak gerust een afspraak om de voorwaarden te kennen.

Welk bedrag kunt u lenen om uw droom waar te maken?

Als u een huis wilt bouwen of kopen en daarvoor een hypothecair krediet wilt aangaan, zullen ze bij de bank berekenen welk bedrag u kunt lenen. Daarvoor neemt ze verschillende factoren in aanmerking, waaronder:

  • uw terugbetalingscapaciteit
  • het deel van de aankoop dat u zelf financiert (met eigen geld)
  • de geschatte waarde van de woning of grond die u wilt kopen, bouwen of renoveren
  • de waarborgen die u kan geven

Eigenaar worden, bent u er nog niet helemaal uit?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online test of contacteer ons voor een afspraak.

Via de simulator op onze website krijgt u een idee wat u kunt lenen voor uw woonlening. Deze simulatie is louter informatief en niet bindend. Maar zo krijgt u toch al een beter zicht op uw mogelijkheden.

De woonlening is een hypothecair krediet met onroerende bestemming.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder