Fondsen: actief of passief beheer?

Vermogen Beleggen – 13 september 2016

Indexen zijn vaak de maatstaf of benchmark voor de prestaties van een aandelenfonds. Bij fondsen met actief beheer proberen de beheerders het beter te doen dan hun benchmark door specifieke keuzes te maken in het beheer van hun fonds. Passieve beleggingsfondsen volgen dan weer slaafs de prestaties van een index. Die fondsen hebben vaak een lagere beheerskost dan actief beheerde fondsen. Ze genieten daardoor de voorkeur van een groeiend aantal beleggers. Toch zijn er argumenten om te kiezen voor actief beheer en niet in te stappen in een passief beleggingsfonds.

fondsen
Actief of passief beheer? Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak de keuze die het beste bij u past.

Actief beheer: waarin verschillen ze sterk van passief beheerde fondsen

  • profiteren van marktopportuniteiten

Bepaalde aandelen en obligaties zijn vandaag aantrekkelijk en morgen weer niet. Soms is een aandeel duur, soms goedkoop. Soms maakt een bedrijf winst, soms verlies. En ook de omgeving van een bedrijf kan een bepalende invloed hebben op zijn waardering. Hoe hoog is bijvoorbeeld de inflatie of het consumentenvertrouwen in het betreffende land? En kan dat de bedrijfswinsten beïnvloeden? Allemaal factoren die invloed kunnen hebben. Actief beheer geeft de mogelijkheid om in te spelen op veranderende marktomstandigheden en te profiteren van nieuwe marktopportuniteiten.

  • weloverwogen accenten

Actief beheer kan een middel zijn om accenten op bepaalde sectoren of trends te leggen. Denk maar aan de belegger die een groter gewicht wil geven aan bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie, om ethische of economische redenen.

Aandachtspunten bij passief beheer

  • timing

Actieve aandelenfondsen behalen rendement door ondergewaardeerde – dus te laag genoteerde – aandelen in te kopen en ze later op een geschikt moment weer te verkopen. Vaak wordt de samenstelling van de index gewogen op basis van marktkapitalisatie. Een bedrijf dat in waarde stijgt op de beurs, krijgt meer gewicht in de index. En dus koop je als passieve belegger (te) duur aan. Wanneer datzelfde bedrijf aan waarde verliest, verlaagt de index de weging van dat bedrijf. Dan verkoop je dus goedkoop. En dat is eigenlijk niet de bedoeling.

  • grillig gedrag

Bij sterk dalende en stijgende beurzen kunnen beursgenoteerde beleggingsfondsen (ETF’s) aanleiding geven tot ongewenste aan- of verkopen. Dat komt doordat zo’n fonds werkt met een bied- en vraagprijs die een tussenlaag vormt tussen de belegger en de onderliggende waarden, wat het proces minder transparant maakt.

Bij dalende markten kan het zijn dat beleggers hun deelbewijzen in het fonds verkopen, al dan niet via automatische verkooporders zoals stop loss. Het fonds verkoopt op zijn beurt de onderliggende effecten. Een index kan echter dalen omdat enkel bepaalde aandelen uit de index zijn gedaald. Maar als beleggers massaal uitstappen zal een passief fonds alle onderliggende aandelen uit die index verkopen, ook deze die nog niet gedaald zijn. Hierdoor ontstaat een onterechte extra druk op de index. Met andere woorden weerspiegelt de koers die het passieve beleggingsfonds weergeeft, dus niet altijd de reële waarde van de onderliggende bedrijven.

Een actief beheerd fonds kiest zelf op welke manier het voldoet aan de verkopen van klanten. Dat kan via een verlaging van de eventuele cashreserves of via een selectieve verkoop van uitgekozen effecten met een beperkt potentieel.

  • kosten

Men zegt wel eens dat er aan passieve beleggingsfondsen quasi geen kosten verbonden zijn. Maar dat is maar voor een deel waar. Ten eerste moet de klant bij de aankoop van de ETF de beurskost betalen: de bied-vraag spread. Die vormt vaak de operationele kost om het fonds te voeren en kan, zeker in volatiele markten, vrij breed zijn. Daarnaast moet het fonds (net zoals actief beheerde fondsen) bewaarloon betalen en zijn er kosten voor het aan- en verkopen van onderliggende aandelen. Dat kan vrij duur uitvallen als de markten bokkensprongen maken. Om zicht te krijgen op heel het kostenplaatje, kijkt u best naar de zogenaamde TER, de total expense ratio.

Pro’s en contra’s wikken en wegen

Actief en passief beheerde fondsen vertonen natuurlijk grotere verschillen dan louter de beheerskosten. We hebben hier de meest fundamentele aan bod laten komen. Die kunnen leiden tot een significant verschil in rendement.

Dat sluit natuurlijk niet uit dat bepaalde voordelen van actief beheerde fondsen ook een nadeel kunnen worden. Gerichte accenten kunnen bijvoorbeeld niet altijd de verwachtingen waarmaken. En de volatiliteit van de markt speelt ook een belangrijke rol, zowel in negatieve als in positieve zin.

Actief of passief beheer? Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak de keuze die het beste bij u past.

Vond u dit interessant? Lees dan zeker ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder