Duurzaam beleggen wint aan belang

Vermogen Pensioen Beleggen – 15 juni 2017

Een belegger zoekt uiteraard naar rendement voor zijn beleggingen. Maar meer en meer beleggers vinden ook de herkomst van dit rendement belangrijk. En gelukkig zijn ook meer en meer bedrijven zich ervan bewust dat een duurzaam beleid niet alleen goed is voor hun reputatie, maar ook een belangrijke factor om als bedrijf op lange termijn te blijven groeien. Sustainable investing of duurzaam beleggen is beleggen met de blik op de toekomst.

duurzaam beleggen
Geïnteresseerd in duurzaam beleggen? Neem gerust contact op met uw AXA Bankagent.

Duurzaamheid: meer dan het milieu

Bij duurzaamheid denken de meeste mensen terecht aan het milieu. Maar sustainability is meer dan dat. Het gaat ook over bedrijfsvoering (‘governance’), arbeidsvoorwaarden, transparantie, en ontwikkeling op lange termijn.

Bedrijven beoordelen op duurzaamheid

Om bedrijven te beoordelen op hun duurzaam karakter, kun je op twee manieren tewerk gaan: op basis van uitsluitingscriteria en op basis van een ‘best in class approach’.

  • Via uitsluitingscriteria worden bepaalde niet-duurzame elementen beoordeeld. Dit kan gaan om wapens of het niet respecteren van internationale ethische standaarden. De Verenigde Naties hebben hiervoor een aantal principes uitgezet in de UN Global Compact Compliance Principles. Bedrijven die actief zijn in niet-duurzame sectoren of die de principes van de VN niet naleven, worden geweerd.
  • Een ‘best in class approach’ rangschikt bedrijven op basis van verschillende criteria. Dit is vooral interessant om bedrijven te detecteren die inspanningen doen om hun duurzaamheid te verhogen ten opzichte van gelijkaardige bedrijven.

Een fondsbeheerder zal meestal een combinatie van deze twee benaderingen hanteren.

Duurzaam ondernemen bij AXA

De AXA Groep is één van de grootste bedrijven ter wereld, met als missie mensen te beschermen, ook op lange termijn. En net daarom is het ook onze taak om bij te dragen tot een betere wereld. Duurzaam ondernemerschap maakt dan ook deel uit van de kern van onze activiteit.

Zowel in risk management als bij de productontwikkeling wordt rekening gehouden met ESG-criteria (environment, social & governance) en met ethische vraagstukken. De ESG-prestaties van de AXA Groep worden geëvalueerd door verschillende organisaties, ook door ratingbureaus, ten behoeve van duurzame beleggingsfondsen. De score zit over het algemeen een stuk boven het gemiddelde.

Zo geeft de Dow Jones Sustainability Index de AXA Groep voor 2016 een algemene score van 85%, terwijl het gemiddelde voor de sector op 50% ligt.

Geïnteresseerd in duurzaam beleggen?

Neem gerust contact op met uw AXA Bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder