Maak uw auto klaar voor de lage-emissiezone

Dagelijks leven Een auto kopen Bedrijfsvoertuig – 12 januari 2017

Op 1 februari 2017 is het zo ver: Antwerpen voert als eerste de lage-emissiezone in. In 2018 volgt Brussel en vanaf 2020 ook Gent. De intrede van de lage-emissiezone in ons land komt uw gezondheid ten goede. Een verademing! Maar deze maatregel vraagt wel om een investering. Hoe brengt u uw auto, camionette of bedrijfswagens in orde?

lage-emissiezone
Hoe oud mag uw auto zijn?

Wat is een lage-emissiezone? 

Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend gebied waarbinnen bepaalde voertuigen geen toegang hebben. De reden? Ze stoten te veel schadelijke stoffen uit. Door deze vervuilende wagens niet meer overal toe te laten, verwacht de stad een verbetering van de luchtkwaliteit. 

Hoe gebeurt de controle in de lage-emissiezone? 

De controle van de voertuigen gebeurt door camera’s die opgesteld staan aan de grenzen van de lage-emissiezone. Deze LEZ-grenzen worden aangeduid door verkeersborden. Tijdens het binnenrijden in de stad houden de slimme camera’s alle voertuigen in het oog. Van zodra een auto de zone niet in mag, ontvangt de eigenaar een boete.

lage-emissiezone

Lage-emissiezone Antwerpen: wat verandert er vanaf februari 2017?

Vanaf februari 2017 is de lage-emissiezone in Antwerpen van kracht: 7 dagen op 7, 24 uur op 24. Is uw auto te oud, en dus te vervuilend, of niet gekeurd? Dan krijgt de eigenaar van het voertuig een boete toegestuurd: €125 voor elke overtreding. Vanaf 1 februari 2018 is dat zo’n €150 per overtreding.

Lage-emissiezone: 5 dingen die u hierover moet weten

• Alles heeft te maken met de uitstoot van fijn stof. Die uitstoot wordt gekeurd en u krijgt een quotering: een euronorm. Deze norm is een cijfer van 1 tot 6 dat te vinden is op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend uw auto is. Voor vrachtwagens en bussen wordt de euronorm aangeduid met een Romeins cijfer van I tot VI. Hoe hoger de score, hoe beter.

De euronorm wordt strenger met de jaren. Mag u met uw benzinewagen met euronorm 3 nu nog de LEZ in, dan mag dat in 2025 niet meer. 

Alle auto’s op benzine tot 24 jaar oud kunnen zonder aanpassingen de lage-emissiezone in- en uitrijden. Is uw auto van vóór 1992, dan moet u verplicht een roetfilter plaatsen. 

Rijdt uw auto, camionette of vrachtwagen op diesel? Dan mag die niet ouder zijn dan 10 jaar. Toch van vóór 2006? Dan bent u ook verplicht een roetfilter te plaatsen. Zowel auto’s met een diesel als benzine hebben een roetfilter nodig.

De roetfilter is een oplossing op korte termijn: goed voor nu. Maar in 2020 niet meer. 

Test online of uw auto of camionette de lage-emissiezone in mag

Mag u met uw huidige auto of camionette de lage-emissiezone in? Een eenvoudige vraag maar het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. Hier doet u de test

Bekijk ook zeker het tarief voor de autolening van AXA Bank. 

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een elektrische wagen, te wagen?

Mobiliteit, dat is waar alles tegenwoordig om draait en dat zal nog lang zo blijven. Wie zachte of duurzame mobiliteit zegt, denkt meteen aan elektrische auto’s (full of hybride). Die zouden minder vervuilend zijn dan diesel- of benzinewagens. Na een aantal jaar hebben de elektrische auto’s – en zeker bedrijfswagens – stilaan hun doelpubliek gevonden. Een overzicht.

Lees verder