Defensief rijden is verstandig rijden!

Dagelijks leven Een auto kopen Gezin – 12 januari 2017

Wie een rijbewijs haalt, is jammer genoeg niet meteen een prima chauffeur. Autorijden is, net zoals veel andere menselijke activiteiten, een kwestie van talent, concentratie en ervaring. En daarbij is defensief rijden ongetwijfeld de juiste weg. Maar wat is ‘defensief rijden’ nu precies?
defensief rijden
Wat is ‘defensief rijden’ nu precies?

Ongevallen voorkomen, dat is het ultieme doel

Eens je rijbewijs op zak begin je eigenlijk pas echt met leren rijden. Elke dag opnieuw, in telkens weer verschillende verkeerssituaties. Je leert vooruitkijken en inschatten, je ontwikkelt verkeersinzicht en uiteindelijk voorkom je zo ongevallen. Maar je leert ook heel wat slechte gewoontes en je vergeet de dingen die je leerde op de rijschool. 

Autorijden of motorrijden is en blijft een vrij gevaarlijke bezigheid, zowel voor jezelf en je medereizigers als voor de andere weggebruikers. Zelfs al krijg je een ongeval en kom je er redelijk ongeschonden uit, prettig is zo’n ervaring nooit. Om nog maar te zwijgen van de blikschade die heel wat geld en tijd kan kosten. 

Als je defensief rijdt, beheers je niet alleen je eigen voertuig beter maar ook de verkeerssituatie. Je bent je bewust van wat er in welke verkeerssituatie kan gebeuren en je weet hoe je moet reageren. 

Alles begint met een aandachtige blik op de weg

Kijk altijd ver voor je uit. Je rijdt namelijk instinctief naar het punt waar je naar kijkt. Zo zie je risicovolle situaties of plaatsen zeker op tijd: kruispunten, schooluitgangen, putten in de weg, ijzel op een brug, … Kijk je te kort, dan kun je niet zo goed anticiperen op een verder liggende situatie en moet je op het laatste moment en dus te onverwacht reageren. 

Kijk tijdens het rijden naar verschillende punten in je blikveld: zo voorkom je dat je gaat staren en te laat reageert. Kijk ook ruim genoeg om je heen: kijk je bijvoorbeeld alleen maar naar je voorligger, dan beperk je je gezichtsveld en mis je auto's die naast je rijden of belangrijke verkeersborden. 

Blijf wel altijd rustig en begin niet als een gek heen en weer te kijken want dan verlies je het overzicht. Kijk ook niet direct naar tegenliggers: onbewust ga je dan een beetje in de richting van je tegenligger rijden. Ook kunnen koplampen je dan verblinden.

Beheers bochten en afritten

Trek niet aan je stuur als je een bocht neemt, maar duw. Zo heb je je stuur stevig in de hand als je in een put rijdt of voelt dat je wat gaat slippen.
In een bocht is je remtechniek essentieel. Rem nooit ín een bocht. Doe je dat wel, dan reed je de bocht te snel in. Rem dus voor je de bocht aansnijdt en geef geleidelijk terug gas bij het uitrijden. 

Wil je een uitrit nemen, zet dan op tijd je richtingaanwijzer aan. Sla je af naar links, maar moet je wachten tot een tegenligger voorbij is, stel je dan zo links mogelijk op je eigen rijbaan op, zodat andere weggebruikers op jouw rijstrook vlot voorbij kunnen. Let bij het afslaan altijd goed op de andere weggebruikers, zeker ook op fietsers of voetgangers.

Blijf anticiperen

Probeer elke verkeerssituatie zo goed mogelijk te overzien. Hoeveel voertuigen rijden voor je, achter je en naast je? Gaat het om een vrachtwagen, een personenauto, een motor, een fiets? 

Hou altijd voldoende afstand en kijk door de voorruit van je voorliggers. Let vooral goed op hun remlichten.

Pas je gemiddelde snelheid aan de rest van het verkeer aan. Hou je eigen snelheid zo constant mogelijk. Trek niet snel op na een verkeerslicht als je weet dat je wat verder toch weer moet stoppen, daarmee verbruik je alleen maar meer brandstof.

Zie je een wegversmalling, anticipeer dan door te gaan ritsen of door anderen te laten ritsen.

Laat je niet afleiden

Laat alsjeblieft die slimme telefoon met rust, lees ook geen krant in een file en check niet in je achteruitkijkspiegel of je haar wel goed ligt.

Bestudeer geen reclameborden, zelfs al gaat het om een aantrekkelijk beeld.

Staar ook niet te lang naar het scherm van je gps: het gebeurt voor je op de weg en niet in je auto. Weet je echt de weg niet, gebruik dan de stembegeleiding.

Nog een laatste tip: af en toe een slipcursus of rijvaardigheidscursus volgen om je rijkennis op te frissen is echt een goed idee en zeker geen blijk van onzekerheid, integendeel zelfs. 

 

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Lees verder

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder