Hoeveel spaargeld hebt u nodig?

Dagelijks leven Budget Sparen – 12 juli 2018

Hoeveel spaargeld moet er op uw spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te betalen? Uit onderzoek blijkt dat heel wat mensen te weinig spaargeld op hun rekening hebben. Vaak wordt aangenomen dat het driedubbele van uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het aangewezen om 6 keer uw maandloon te voorzien. Welk bedrag moet u aanhouden als spaarbuffer? Het antwoord vindt u hier.

Hoe groot moet uw spaarbuffer zijn?

spaarbuffer
Wilt u er zeker van zijn dat u spaart? Kies dan voor een automatische spaaropdracht!

De minimale grootte van uw geldreserve hangt onder meer af van uw gezinssituatie, uw inkomen en uw vaste lasten:

  • Uw inkomen: hebt u een vast inkomen en zo ja, hoeveel verdient u?
  • Uw gezinssituatie: woont u samen? Hebt u kinderen?
  • Uw woning: hebt u een eigen woning of huurt u een woning? Is deze woning al afbetaald?
  • Uw wagen: hebt u een eigen wagen die al afbetaald is?
  • Uw verzekeringen: verzekeringen zoals auto, brand, hospitalisatie en familiaal. Hoe beter u verzekerd bent, hoe lager uw buffer.

Woont u in een eigen huis? Dan hebt u meer reserve nodig dan in een huurhuis. Hebt u een wagen die u bij een financiële tegenvaller niet wil verkopen? Ook dan houdt u best wat meer geld opzij.

In de onderstaande tabel vindt u de grootte van de minimale spaarbuffer in enkele situaties.

Situatie Minimale buffer
Alleenstaand, huurwoning, zonder auto 3.550 euro
Koppel, huurwoning of eigen huis, auto van 5.000 euro 4.000 euro
 Koppel, twee kinderen, eigen huis, auto van 10.000 euro 5.000 euro

Bron: Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)

Maar: dit is de hoeveelheid spaargeld die u minimaal moet hebben. Wilt u ook genoeg achter de hand hebben voor eventuele grotere kosten aan uw auto of aan uw huis, dan is het verstandig om meer te sparen.

Hoe u die geldreserve best bewaart, leest u in de blog Uw spaargeld splitsen brengt op.

Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?

Er zijn tal van omstandigheden waarin het nodig is om een geldreserve opzij te zetten:

  • om dure maanden te overbruggen, zoals bv. de eerste schoolmaand;
  • om meubels, huishoudtoestellen … te vervangen als het nodig is;
  • voor een onverwachte herstelling aan uw auto;
  • voor kleine onderhoudswerken aan uw huis.

Stap voor stap naar een goede spaarbuffer: hoeveel sparen per maand?

Om een voldoende grote geldreserve aan te leggen, zijn er drie belangrijke stappen.

  • Open een spaarrekening voor uw buffergeld. Wanneer u het nodig hebt, kunt u het eenvoudig opnemen. Voor al uw plannen is er een overeenkomstig krediet.
  • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven: bepaal hoeveel u maandelijks kunt sparen door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven op maand- en jaarbasis. Inkomsten zijn onder andere uw loon, kinderbijslag, huuropbrengsten enz. Maandelijkse uitgaven zijn bijvoorbeeld huur, elektriciteit, internet, benzine en de afbetaling van leningen. Jaarlijkse uitgaven zijn belastingen, vakantiegeld en verzekeringen.
  • Kies voor een automatische spaaropdracht: u kunt ervoor kiezen om op een vast tijdstip een bepaald bedrag automatisch van uw zichtrekening naar uw spaarrekening over te laten schrijven. Zo moet u er niet telkens aan denken om een bedrag opzij te zetten en bent u er zeker van dat u spaart.

Hoe geld besparen om elke maand te kunnen sparen?

Nog enkele tips waarmee u erin zult slagen om maandelijks geld opzij te zetten:

  • Profiteer van kortingen en vergelijk de prijzen in de winkel bij grote aankopen.
  • Bespaar benzine door bijvoorbeeld de fiets te nemen.

Lees ook onze andere tips.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder