Risico vs. rendement: de juiste balans

Vermogen Beleggen – 20 december 2021

Nu de risicoloze rente een dieptepunt heeft bereikt, hebt u zich misschien al afgevraagd hoe u uw slapende spaarcenten weer tot leven kunt wekken. Anno 2021 volstaat het rendement op uw spaarrekening immers zelfs niet meer om de inflatie bij te benen. De stap zetten naar beleggen kan uitkomst bieden. Maar hoe gaat u dan om met risico en rendement? Een gouden tip: kies een belegging die beantwoordt aan uw plannen en doelen. Met het juiste evenwicht komt u nooit bedrogen uit.

Beurzen bezorgen reële return

risico en rendement
Uw bankagent kan u helpen om uw plannen en doelen in kaart te brengen aan de hand van een financiële check up.

Historisch onderzoek over beleggingsrendementen in de V.S. laat aan duidelijkheid niet te wensen over: tussen 1802 en 2013 zette de toonaangevende Amerikaanse beursindex gemiddeld een reële return van 6,7 % per jaar neer, terwijl het rendement van een portefeuille met risicoloze korte termijntegoeden over diezelfde periode slechts 2,7 % bedroeg.

Dichter bij huis vertelt onze Belgische beursindex – de zogenaamde Bel-20 – een gelijkaardig verhaal. De Bel-20, in 1991 boven de doopvont gehouden met een startwaarde van 1.000 punten, bereikte op 30 jaar tijd met ups en downs een waarde van 4.169 punten op 16 december 2021. Dat komt overeen met een koerswinst van gemiddeld 4,71 procent per jaar (bron: Euronext). Worden ook de uitbetaalde dividenden in rekening gebracht dan ligt de gemiddelde return van de Bel-20 zelfs boven 8 % per jaar. Deze cijfers staan in schril contrast met het rendement van spaarrekeningen, dat op het laagste peil staat van de laatste drie decennia.

De toekomst is niet te vatten

Beleggingsresultaten uit het verleden bieden echter geen garanties voor de toekomst. Bovendien mag u ook de risico’s van de beurs niet uit het oog verliezen. Misschien herinnert u zich nog de beurscrash van 2008 of de koerstuimelingen na 9/11. Als u wilt profiteren van de mooie rendementsperspectieven van de financiële markten, dan moet u er op korte termijn soms ook heel wat koersschommelingen bij nemen.

Maar wanneer u de onderstaande basisprincipes voor ogen houdt, dan hoeven de grillen van de beurs u niet uit uw slaap te houden. Sterker nog: als u het verstandig aanpakt, kunt u zelfs de volatiliteit in uw voordeel laten spelen.

Eerste basisprincipe: beleg op lange termijn

Na iedere periode van dalende koersen – ook wel eens een berenmarkt genoemd – volgt vroeg of laat een heropleving, of in het beursjargon: een stierenmarkt. Zo werden in het verleden zelfs de zwaarste verliezen altijd weer goed gemaakt. Een voldoende lange tijdshorizon is de eerste sleutel tot succes op de beurs.

Tweede basisprincipe: beleg gespreid in de tijd

Door uw instap in de markt te spreiden in de tijd laat u de volatiliteit in uw voordeel spelen. Dat biedt u tijdens koersdips de mogelijkheid om bij te kopen tegen lagere koersen. Daar profiteert u van als de koersen na verloop van tijd weer herstellen.

 Uw voordelen in het kort

  • U hoeft zich niet te bekommeren over het juiste instapmoment om te beleggen.
  • U laat zich minder leiden door uw emoties.
  • Uw rendementen worden gelijkmatig gespreid in de tijd.
Gespreid beleggen in fondsen kan via een beleggingsplan, al vanaf 25 euro per maand. Wenst u éénmalig een groter bedrag te beleggen, spreid dan uw instap over enkele maanden.

Derde basisprincipe: zorg voor spreiding in uw portefeuille

Om een hoger rendement te halen, moet u bereid zijn om risico te nemen. Daar kunt u niet buiten, want risico en rendement gaan hand in hand. Maar dat risico moet wel in overeenstemming zijn met uw beleggersprofiel, uw doelen en uw verwachtingen. Laat daarom uw beleggingen aansluiten op uw plannen en doelen. Uw bankagent kan u helpen om die in kaart te brengen aan de hand van een financiële check up.

Uw beleggingen spreiden, levert meer dan één voordeel: u belegt in verschillende aandelen en obligaties, maar ook in verschillende regio’s en sectoren. U beperkt dus het risico omdat de opbrengst van uw belegging niet afhangt van de opbrengst van een aandeel, een obligatie of een specifieke regio of sector.

Voorzie steeds een buffer voor onverwachte uitgaven en kies voor korte termijndoelen eerder vastrentende beleggingen. Zorg binnen de risicocomponent van uw portefeuille ook voor voldoende spreiding om schokken op te vangen als de beurzen even een duik nemen. En dat is net het grote voordeel van beleggingsfondsen: daarmee stapt u meteen in een ruim gediversifieerde portefeuille.

Drie principes, een drieledig aanbod bij AXA Bank

Beleggen kan u helpen om uw plannen te verwezenlijken. Wij bieden u drie oplossingen: 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder