Een woning op het oog, maar er is werk aan? Stel eerst een kostenraming op

Wonen Lenen Bouwen – 10 februari 2017

U hebt een huis of appartement gezien dat u erg bevalt. Maar er zijn wel wat kosten aan. Hoe weet u of het de renovatie waard is?

kopen en renoveren
Wacht niet tot u uw droomhuis hebt gevonden om met ‘de bank’ te gaan praten.

Hebt u een leuke woning gezien die grondig gerenoveerd moet worden? Geef dan aan een architect een eenmalige opdracht om het huis eens te komen inspecteren.

Daarna kan hij u vertellen of het huis

  • zijn prijs waard is;
  • welke renovaties er onmiddellijk moeten gebeuren en welke ingrepen eventueel later kunnen worden uitgevoerd.

Op basis daarvan kan de architect een ruwe schatting van de kosten maken. Met die gegevens kunt u naar de bank om een finale berekening van de lening en de aflossingen te maken. U kunt wel al een eerste simulatie opstellen.

Wacht hoe dan ook niet tot u uw droomhuis hebt gevonden om met ‘de bank’ te gaan praten. Op basis van uw inkomen, uw gezins- en beroepssituatie en ambities kunnen zij al een bepaald budget vooropstellen. Handig weetje bij de zoektocht naar een woning.

Als u gaat verbouwen of renoveren, komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies van de overheden, gemeenten, provincies en netbeheerders. Alles hangt af van een aantal specifieke voorwaarden. Het loont vaak de moeite om het uit te pluizen! 

Meer info over premies? Kijk op:

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder