Wat is een termijnrekening?

Vermogen Beleggen Sparen – 25 april 2017

Hebt u spaargeld dat u een tijdje niet nodig hebt? Dan kunt u dat eventueel op een termijnrekening zetten. Waarin verschilt een termijnrekening van een gewoon spaarboekje?

termijnrekening
Hoe langer u geld plaats op een termijnrekening, hoe hoger de rentevoet. Na afloop krijgt u het geld terug, mét rente.

Vooraf vastgelegde looptijd

De naam zegt het eigenlijk al zelf: op een termijnrekening plaatst u geld voor een vooraf bepaalde termijn. Er zijn kortlopende en langlopende termijnrekeningen. De looptijd kan gaan van 1 maand tot en met 10 jaar.

Een termijnrekening lijkt op een obligatie. Geld dat u op een termijnrekening zet, leent u uit aan een bedrijf, in dit geval een bank. Maar in tegenstelling tot een bedrijf dat het geld gebruikt om zijn behoefte aan groei te financieren, pompt de bank het onder de vorm van kredieten voor woningen, wagens of persoonlijk gebruik terug in de economie. Het is daarom niet de bedoeling dat u vervroegd bedragen weer opneemt. Doet u dat toch, dan betaalt u daarvoor meestal een vergoeding.

En dat is een eerste verschil met een spaarboekje, waar u altijd aan uw geld kunt.

Op voorhand bepaalde rentevoet

Gedurende de looptijd van een termijnrekening krijgt u een afgesproken rentevoet die niet meer kan wijzigen. Hoe langer u geld plaats op een termijnrekening, hoe hoger de rentevoet. Na afloop krijgt u het geld terug, mét rente.

Op een spaarboekje daarentegen kunnen de basisrentevoet en de getrouwheidspremie op elk moment worden aangepast.

Roerende voorheffing

Een ander belangrijk verschil met een spaarboekje is de belasting. Op de rente van de termijnrekening is namelijk vanaf de eerste euro 30% roerende voorheffing verschuldigd, waar bij een spaarboekje de eerste 1.880 euro vrijgesteld zijn én de roerende voorheffing voor de rente boven het vrijgestelde bedrag lager is. Daarom maakt men voor een termijnrekening het onderscheid tussen bruto- en nettorendement.

Kapitaalbescherming tot 100.000 euro

Bedragen op termijnrekeningen vallen net als spaarrekeningen onder het depositogarantiestelstel en zijn dus gegarandeerd tot 100.000 euro per persoon per bank. Hebt u bijvoorbeeld bij een bank een termijnrekening en een spaarboekje op uw naam met op elke rekening 90.000 euro, dan is daarvan 100.000 euro beschermd. Als het spaarboekje op naam van uw partner staat, wordt het volledige bedrag gewaarborgd.

De garantieregeling geldt alleen voor termijnrekeningen in euro of in munten van landen uit de Europese Economische Ruimte. Want een termijnrekening is niet altijd in euro, een bank kan er ook aanbieden in andere munten, wat hogere rentes kan opleveren. Maar meestal is het risico op koersdalingen en dus verlies dan ook groter.

Meer weten over beleggen in vreemde munten?

Termijnrekeningen gewikt en gewogen

Plus

Min

Hogere rente dan spaarrekeningen en staatsbons

Geld pas na afloop beschikbaar. Verbrekingsvergoeding bij vervroegde opneming

Rentevoet vast voor heel de looptijd

Minimuminleg bij sommige banken vrij hoog

Opbrengst vooraf geweten

Roerende voorheffing weegt op rendement

Geen instap- of uitstapkosten (bij afloop) en geen beheerskosten

Wisselkoersrisico bij termijnrekeningen in andere munten

 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder