Eerste keer woning huren? Dit moet u weten!

Wonen Budget Lenen – 10 mei 2017

Dus u gaat voor het eerst een woning huren? Spannend! Om uw nieuwe leven zo vlot mogelijk te starten, doet u er goed aan zich grondig voor te bereiden en een beeld te krijgen van de kosten. Én hoe u daarin voorziet. 

maandelijkse kosten huurwoning
Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u heel wat kosten incalculeren.

Welke kosten zijn er als u een woning gaat huren?

Gaat u voor de eerste keer een woning huren, dan moet u rekening houden met heel wat verschillende zaken. Een overzicht: 

Eenmalige kosten 

  • De verhuis zelf (verhuiswagen en/of –lift)
  • Huurwaarborg: een geblokkeerde spaarrekening met – gewoonlijk 2 of 3 maanden - huur als verzekering tegen vroegtijdig vertrek of eventuele schade. Dit bedrag krijgt u in principe terug wanneer het huurcontract afloopt.
  • Aansluitingskosten: contractkosten voor energie, internet, televisie,…
  • Inboedel zoals meubels, huishoudtoestellen, decoratie, huisraad,…

Maandelijkse kosten 

  • De huur. Sommige verhuurders indexeren deze huurprijs per jaar. (vraag dit best na bij uw huisbaas)
  • Gemeenschappelijke kosten: soms inbegrepen in de huurprijs, soms niet. Dit kan een bedrag zijn bovenop de huurprijs om het schoonmaken van bijvoorbeeld de hal en trappen te dekken. Vraag dit na bij de verhuurder.
  • Energie: elektriciteit, gas en water. Neem hiervoor contact op met een energieleverancier.
  • Internet, televisie, vaste telefoonlijn. Contacteer een van de aanbieders om zicht te hebben op de kostprijzen.
  • Afvalkosten (verschilt per gemeente, neem eens een kijkje op de website van uw woonplaats)
  • Legen van de beerput of septische put.

Jaarlijkse kosten

  • Woonverzekering (ook bekend als brandverzekering) + familiale verzekering. Niet wettelijk verplicht, wel aangeraden en meestal gevraagd door verhuurder.
  • Provincie- en/of gemeentebelasting. De kostprijs hiervan verschilt per gemeente en houdt niet overal hetzelfde in. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Hoe financieren?

Zoals u ziet zijn er heel wat kosten om in te calculeren. Voor jongvolwassenen met een vast inkomen maar weinig spaargeld is het niet altijd eenvoudig meteen in al die kosten te voorzien. Eerst even verder sparen voordat u gaat huren is een optie. Daarom blijven veel jonge mensen trouwens nog even wat langer bij hun ouders wonen.  Een persoonlijke lening aangaan kan ook een oplossing bieden. 

Op die manier worden de kosten wat gespreid en kunt u toch op eigen benen staan zonder meteen al uw spaargeld op te gebruiken.

Huren of toch maar eigenaar worden?

Onze online tool Kopen of Huren geeft aan wat in uw situatie de beste oplossing is. Doe dan de online test of contacteer ons voor een afspraak.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder