Hypothecair krediet: waarvoor dient de ESIS?

Wonen Budget Lenen – 19 mei 2017

Als kandidaat-kredietnemer krijgt u bij de aanvraag van een hypothecair krediet steeds een ESIS-document van uw bank of kredietbemiddelaar. Wat is het en waarvoor dient het?

Wat is de ESIS?

hypothecair krediet ESIS
Wat is de ESIS en waarvoor dient het?

De ESIS - European Standardised Information Sheet - is een gestandaardiseerde informatiefiche. Die bestaat uit 15 rubrieken die alle kenmerken van het gevraagde krediet omvatten. Die zijn bepaald door de Europese richtlijn MCD.

De ESIS moet systematisch en volledig ingevuld zijn, zonder afwijkingen.

De kredietgever of -bemiddelaar is verplicht om dit document van a tot z te overlopen met de kandidaat-kredietnemer; die ontvangt hiervan een exemplaar vooraleer hij daarna eventueel het eigenlijke kredietvoorstel krijgt. De ESIS is 14 kalenderdagen geldig.

Welke rubrieken staan er op de ESIS?

  • inleiding: beschrijving van het krediet, naam van de kredietnemer(s), afdruk- en geldigheidsdatum, verschil tussen ESIS en kredietvoorstel
  • kredietgever
  • kredietbemiddelaar
  • belangrijkste kenmerken van het krediet: totaal terug te betalen bedrag (kapitaal + intresten + alle kosten in het JKP, op te bouwen waarborg
  • debetrente en andere kosten: vermelding van de verschillende rentevoeten van het krediet (maandelijkse en jaarlijkse), JKP en alle eenmalige of regelmatige kosten verbonden aan het krediet
  • frequentie en aantal stortingen
  • bedrag van elke terugbetalingsschijf
  • afschrijvingstabel ter illustratie
  • bijkomende verplichtingen
  • vervroegde terugbetalingen
  • veranderlijke kenmerken
  • andere rechten van de kredietnemer: uitleg over de geldigheidstermijn van het kredietvoorstel
  • klachten: de verschillende instanties waaraan de klant zijn eventuele klachten betreffende het krediet kan richten
  • niet-naleving van de verplichtingen verbonden aan het krediet: gevolgen voor de kredietnemer bij wanbetaling, gevallen waarin de kredietgever het krediet kan beëindigen
  • bijkomende informatie: vermelding van het recht van de kredietnemer om een 'ontwerp van kredietovereenkomst' te krijgen, een kredietvoorstel dus
  • toezichthoudende autoriteit

Waarvoor dient de ESIS?

Aangezien deze informatiefiche verplicht is en een duidelijke structuur heeft, kan de kredietnemer in spe zeer gemakkelijk de voorstellen van verschillende kredietgevers vergelijken, de gevolgen beoordelen en met kennis van zaken een beslissing nemen.

Dit is namelijk een van de verplichtingen die de MCD-richtlijn oplegt aan kredietgevers en -bemiddelaars: consumenten die op zoek zijn naar een hypothecair krediet gratis transparante informatie bezorgen over het gevraagde krediet.

Voor de kandidaat-kredietnemer krijgt deze transparante informatie dus concreet gestalte in onder andere de ESIS, maar ook het JKP.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder