Voor het eerst een huis huren: 7 zaken om op letten

Jongeren Budget Lenen – 12 juni 2017

Ben je juist afgestudeerd of net aan het werk en wil je voor het eerst een huis of een appartement huren? Dat is vast een fantastisch gevoel! Natuurlijk is het ook wel een beetje spannend, want er kan best wel wat mislopen. Maar geen zorgen: als je deze 7 tips volgt, dan komt het zeker goed!

Tip 1: onderschat het totale kostenplaatje niet

huis huren
Zorg dat je alle clausules van het huurcontract begrijpt en dat je weet waarvoor je tekent, anders vraag je om vervelende verrassingen achteraf.

Wil je een huis of appartement huren? Check dan eerst en vooral je bankrekening en kijk ook even onder je matras: hoeveel heb je precies te besteden? Hoeveel verdien je en hoeveel daarvan kun je elke maand weer uitgeven aan huur, zonder dat je verder moet leven op droog brood en bonen uit blik?

Eens je je budget kent, kun je beginnen speuren naar een woonst die netjes past in jouw financiële plaatje. Wil je met z’n tweetjes een appartement huren of heb je vrienden of vriendinnen met wie je samen een huis huren wel ziet zitten? Dan kun je natuurlijk de huurprijs mooi verdelen.

Kijk ook verder dan de huurprijs. Zo moet je bij het begin van het huurcontract een waarborg van twee of drie maanden huur ophoesten. En daar komen natuurlijk de rekeningen bij die altijd maar blijven terugkomen als je een huis huurt: elektriciteit en/of gas, water, internet, digitale televisie, …

Tip 2: wees realistisch

Er moet iets overblijven om van te dromen. Van een grote, sexy loft bijvoorbeeld of van een oud herenhuis met een schitterende tuin. Leg de lat dus niet te hoog als je voor het eerst een huis huurt. Wat heb je aan een geweldig uitzicht als je nieuwe adres te ver weg ligt van de tram of bus die je nodig hebt om vijf dagen per week naar je job te gaan? Blijf dus realistisch en wik en weeg je keuzes. De meeste mensen blijven niet zo lang in hun eerste woonst en de tweede keer kun je misschien al wat hoger mikken. Tenzij je echt supergelukkig bent met je eerste nestje, natuurlijk.

Tip 3: wees kritisch

Wat er mis is met een appartement of huis zie je niet altijd meteen. Er staan echt nergens bordjes met ‘opgelet: vochtplek’ of ‘gevaar op verstopping’. Wil je een huis of appartement huren? Wees dan heel kritisch. Hou je ogen dus open en check zeker deze zaken:

  • De elektriciteitskast
  • Het aantal stopcontacten
  • De verlichtingspunten
  • Het goed sluiten van deuren en vensters
  • De kranen en de afvoeren

Neem ook een meter mee om de afmetingen van deuren en ramen te meten. Anders weet je niet hoeveel plaats er precies is voor je nieuwe meubels en spullen.

Kijk ook eens rond op de overloop en voor de deur. Hangen er vieze geurtjes? Is het straatlawaai oorverdovend? Sla een praatje met de buren, zo weet je meteen naast wie je gaat wonen.

Probleem ontdekt? Praat met de verhuurder en vraag of die alles herstelt voor jij komt aangereden met de verhuiswagen.

Tip 4: neem het huurcontract nauwkeurig onder de loep

Even vluchtig een blik op je huurcontract werpen en dan direct tekenen, dat is niet slim. Zorg dat je alle clausules begrijpt en dat je weet waarvoor je tekent, anders vraag je om vervelende verrassingen achteraf. Wanneer moet de huur betaald zijn? Wat als je een keertje te laat betaalt? Mag je hond of kat wel binnen? Mag je aan de slag met verf en borstel? Wie betaalt de brandverzekering? Dat weet je allemaal maar beter voordat je je krabbel onder het contract zet. Vergeet niet het energieprestatiecertificaat (EPC) van je nieuwe woonst te vragen, zodat je vooraf weet hoe energiezuinig en dus hoe budgetvriendelijk je gaat huren.

Tip 5: vergeet de aansluitingen niet

Water, gas, elektriciteit, telefoon, internet, ... Het moet allemaal aangesloten worden en het kan zijn dat jij dat zelf moet regelen. Neem dan op tijd contact op met de energieleveranciers, anders sluiten ze misschien iets af voor jij weet wat er aan de hand is. Regel die zaken minstens een paar weken voor je verhuist. Je rekeningen op tijd betalen, is ook altijd een goed idee.

Tip 6: zorg dat je verzekerd bent

OK, een huis huren kost veel geld, maar dat is geen reden om te denken dat je zonder brandverzekering of inbraakverzekering kunt. Spreek dus met je verzekeringsagent en vis uit welke polissen je best afsluit als je voor het eerst een huis of appartement huurt. Een brandverzekering dus, maar misschien ook een familiale verzekering nu je onder de vleugels van je ouders uit bent.

Tip 7: basisspullen niet vergeten in je budget

Ga jij een huis of appartement huren? Dan is de volgende stap vast een bezoek aan de meubelwinkel. Nieuwe meubeltjes bij IKEA aankopen bijvoorbeeld, is immers plezant: een tafel, stoelen, een bed, een kleerkast, … Voor een fijne flatscreen of bluetooth-luidsprekers heb je vast ook geld opzij gehouden. Maar vergeet vooral niet dat je als je alleen gaat wonen ook centen moet hebben voor allerlei praktisch spullen zoals verf en borstels als je gaat schilderen, een wasmachine en/of droogkast – best duur! – of borden en bestek, lakens, handdoeken, poetsspullen, … Die dingen kosten samen ook wel wat. Dus: niet vergeten daar rekening mee te houden in je budget als je voor het eerst een huis of appartement gaat huren! En vergeet zeker de kringwinkel niet. Daar kan je echt nog leuke spullen op de kop tikken voor een prikje!

Ook nog interessant om even door te nemen:

Veel succes met je zoektocht naar een huurhuis!

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Op kot, maar hoe zit het met de financiering van de studies?

Studeren kost jaarlijks heel wat geld. De inschrijving, een computer, boeken, een kot ... U hebt er flink wat budget voor nodig en wie studerende kinderen heeft, zal het zeker aan zijn portefeuille voelen. Een opeenstapeling van kosten kan zo wel eens financiële tekorten veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en financieringsmogelijkheden voor studenten en hun ouders waardoor studeren fiscaal haalbaar blijft: een studiebeurs of studietoelage of een studielening.

Lees verder

Uw student binnenkort op Erasmus? Zo vertrekt zoon- of dochterlief zonder risico’s naar het buitenland

In het hoger onderwijs krijgt uw zoon of dochter heel wat unieke kennis en ervaring voor in de echte werkwereld. Daarnaast biedt de hogeschool of universiteit heel wat opportuniteiten, zoals de kans om te studeren in het buitenland. Heeft uw student plannen om komend schooljaar een studie of stage in het buitenland te volgen? Dan zit u ongetwijfeld met heel wat vragen waar u graag antwoord op hebt alvorens u zoon- of dochterlief op Erasmus laat vertrekken.

Lees verder

Verder studeren? Even uit je doppen kijken dan...

De middelbare school achter de rug en klaar om verder te studeren aan de hogeschool of universiteit? Dan moet je eerst een aantal belangrijke dingen onder de loep nemen, anders maak je misschien een foute keuze die je nog lang zal bijblijven.

Lees verder

Welke bank kiezen? Enkele tips!

Je bent jong en dynamisch en je gaat een bank kiezen voor het openen van een zicht- en spaarrekening of bijvoorbeeld voor een lening. Welke bank kies je het best? Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden bij het kiezen van een bank. We geven je een paar tips over hoe je dit moet aanpakken.

Lees verder