Wat is een bankvolmacht?

Betalen Zichtrekening Gezin – 22 juni 2017

Wanneer u een bankvolmacht aan iemand geeft, verleent u aan die persoon de bevoegdheid om verrichtingen uit te voeren en/of handelingen te stellen in uw naam en voor uw rekening bij uw bank. Een bankvolmacht kan algemeen of specifiek zijn.

Wat is het verschil tussen een algemene en een specifieke bankvolmacht?

volmacht
De persoon aan wie u de volmacht geeft, mag om het even welke verrichting in uw naam uitvoeren op de betrokken bankrekening.

U kunt specifiek een volmacht geven voor een welbepaalde rekening of algemeen, waarbij in regel de volmacht geldt voor alles wat u hebt bij de bank, zowel bestaande als nog te openen producten.

De meeste banken werken liefst met specifieke bankvolmachten. Algemene volmachten worden aanvaard, op voorwaarde dat zij vastgelegd zijn in een notariële akte.

Meestal gaat het dan om een zorgvolmacht of voorzorgsvolmacht, die veel breder van opzet is. Dit soort volmachten zit in de lift en wordt vaak door mensen op latere leeftijd aan bijvoorbeeld hun kinderen gegeven. Met zo’n volmacht kan een procedure voor het vredegerecht worden vermeden wanneer de volmachtgever niet meer in staat is om zelfstandig handelingen te stellen (bijvoorbeeld na een beroerte, een ongeval of bij dementie).

Welke bevoegdheden geeft u met een specifieke bankvolmacht?

De persoon aan wie u de volmacht geeft – de volmachthebber – mag om het even welke verrichting in uw naam uitvoeren op de betrokken bankrekening. Hij of zij mag ook alle handelingen voor de door de bank aangeboden diensten stellen.

De volmachthebber mag dus betalen met een debetkaart, online geld overschrijven, de rekening afsluiten, cheques uitschrijven enz.

Toch zijn er een paar beperkingen:

  • De volmachthebber kan geen volmacht geven aan iemand anders voor de rekening waarop hij volmacht heeft (‘subdelegeren’).
  • Wettelijke vertegenwoordigers of beheerders (ouders, voogd, bewindvoerders) kunnen ook geen volmacht geven op de rekening(en) van de persoon die zij wettelijk vertegenwoordigen.
  • Een minderjarige kan geen volmacht geven (maar wel krijgen van een meerderjarige).
  • De volmachthebber kan slechts een kaart (debet- of kredietkaart) krijgen op de rekening waarop hij volmacht heeft wanneer u daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.

Wanneer en hoe kunt u een specifieke bankvolmacht weer intrekken?

Een specifieke volmacht wordt beëindigd wanneer:

  • U als titularis hiervoor mondeling of schriftelijk de opdracht geeft. Een mondelinge opdracht moet altijd worden gevolgd door een schriftelijke bevestiging.
  • De volmachthebber zijn of haar volmacht opzegt.
  • De titularis of de volmachthebber overlijdt, onbekwaam wordt verklaard of failliet gaat.

Wat met gemeenschappelijke rekeningen of meerdere volmachthebbers?

Bij een rekening met meerdere titularissen moeten alle titularissen hun akkoord geven om een specifieke volmacht te geven, zowel aan elkaar als aan een derde. Maar om die volmacht weer in te trekken, volstaat de handtekening van één titularis.

Wanneer een specifieke volmacht van een titularis of een derde wordt ingetrokken, blijven eventuele andere specifieke volmachten (tussen titularissen en aan derden) gewoon verder lopen.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Vijf voordelen van mobile banking

Gebruikt u ook uw smartphone of tablet om mobiel te bankieren? Dan bent u een van de velen, want mobiel betalen wordt altijd maar populairder. Het is ook erg handig. Met de AXA Bank mobile banking-app hebt u altijd uw bank op zak: u kunt altijd en overal betalen en u weet exact hoeveel er op uw rekeningen staat. Maar dat is lang niet alles.

Lees verder

Bijt u in de vakantie iedere cent in twee?

De grote vakantie. Tijd voor daguitstappen, terrasjes, festiviteiten, op reis gaan … Voor je zomeroutfits ben je al op koopjesjacht geweest. Tijdens de zomermaanden mag het allemaal wat meer zijn, liefst van al kijk je dan niet op een cent. Maar ook wie het met minder moet stellen, veroorlooft zich tijdens de vakantie graag iets extra. Houdt u dan bij hoeveel u precies hebt uitgegeven? En hoe doet u dat dan?

Lees verder

Payconiq en Bancontact samen in één app

Bancontact en Payconiq Belgium zijn intussen al 2 jaar samen en dat biedt alleen maar voordelen. De Payconiq by Bancontact-app biedt vandaag de dag het beste voor mobiel betalen: eenvoud, reikwijdte en veiligheid bijeen. Via uw smartphone of tablet hebt u met deze app steeds geld op zak.

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder