Duurzaam beleggen, de norm

Vermogen Beleggen Pensioen – 27 juli 2017

Duurzaam beleggen krijgt vrij baan. In een ander artikel hadden we het over het belang voor ondernemingen, maar ook voor beleggers en over de dingen die maken dat een onderneming duurzaam is. Nu onder de loep: de situatie bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, waar men volledig gaat voor duurzaam beleggen. 

Duurzaam ondernemen heeft de wind in de zeilen 

Geïnteresseerd in duurzaam beleggen? Neem gerust contact op met uw AXA Bankagent.

Beleggers en controleorganen oefenen voortdurend druk uit op ondernemingen om goed te besturen. Deze druk wordt nog eens versterkt door de media en de sociale netwerken. 

Zaken die economische en ecologische gevolgen hebben, schudden ons als consumenten en burgers ook wakker: een groot bedrijf dat belastingen probeert te ontduiken, uitstootschandalen bij de autoconstructeurs enz.

Een ander goed voorbeeld is het onder controle krijgen van de blootstelling aan klimaatrisico's, iets wat veel bedrijven en landen beloven. Het is een belofte die de financiële markten op de voet gaan volgen. 

De ESG-criteria (environment, social & governance) en de ethische dimensies vormen de nieuwe invalshoek om minder edele praktijken onder vuur te nemen.  

De economie vorm geven

Biologische landbouw, samenwerkingseconomie, groene brandstoffen zijn geen abstracte thema's meer. De mentaliteit en verwachtingen van consumenten en beleggers evolueren razendsnel. Bedrijven die tot de beste leerlingen van de klas willen behoren, moeten dus aan deze verwachtingen voldoen en de ESG-factoren opnemen in hun beleggingsprocessen. 

Het doel: inzetten op deze duurzame trends om te bouwen aan een sterkere en duurzamere samenleving en niet om ze uit te zuigen Want consumenten-burgers-beleggers willen steeds vaker hun geld beleggen bij ondernemingen die op hen lijken.

Onze partner AXA Invest Managers, pionier in duurzaam beleggen 

AXA Investment Managers, één van de grootste vermogensbeheerders in Europa, bevestigt ‘zijn intentie om voorvechter te zijn van deze evolutie en innoverende oplossingen uit te werken om in te spelen en vooral te anticiperen op de behoeften van zijn klanten’.

AXA Investment Managers was immers bij de eersten om de ESG-risico’s te integreren in de vastrentende kredietanalyses en het beheer van de staatsschuld. Daarnaast houdt het ook in alle geledingen rekening met de ESG-criteria (al 80 % van deze criteria van zijn beheerd vermogen, doorheen alle activaklassen). 

Dit was het begin van het succesverhaal: 

  • het team Real Assets heeft in 2016 de prijs van ‘meest innoverende duurzame ontwikkelingsproject’ in de wacht gesleept voor zijn Treurenberg-gebouw, het eerste nulenergiekantoorgebouw in Brussel;
  • in oktober 2016 leverde het IR-team de belangrijkste bijdrage voor het behalen van de Internationale Prijs voor Beste Milieurapportage voor Beleggers, die het Franse ministerie voor Milieu aan de AXA Groep uitreikte voor zijn standaardkader rond klimaatrisico's.

Bovendien is het nog steeds de ambitie van AXA Investment Managers om expert te worden in het domein van impactbeleggen ('impact investing'). Deze beleggingsstrategie houdt het midden tussen sociale, ecologische en maatschappelijke impact en neutraal of positief financieel rendement.

Het zal een continue strijd blijven om naar steeds duurzamere beleggingen te streven. AXA Investment Managers zal als verantwoorde belegger voortdurend de risico's en de potentiële gevolgen moeten beoordelen. Zijn visie bestaat er immers in om van duurzaam beleggen de norm te maken. Voor minder gaan ze niet. 

Bron: AXA IM

Geïnteresseerd in duurzaam beleggen?

Neem gerust contact op met uw AXA Bankagent.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder