Wat is de opdracht van de architect?

Wonen Bouwen Renoveren – 19 september 2017

De opdracht van de architect bestaat erin mee te werken aan alles wat te maken heeft met de ruimtelijke indeling en meer in het bijzonder aan het bouwen zelf. Natuurlijk ontwerpt en tekent hij plannen, maar een architect doet niet alleen dat.

Een architect zorgt voor zoveel meer dan een plan

Architect
De architect doet veel meer dan enkel plannen uittekenen.

Hij neemt deel aan de bouw, de sanering of herinrichting van landschappen, van overheids- of privégebouwen, om in te wonen of voor professionele, industriële of commerciële doeleinden. Hij speelt in op de verwachtingen van iedere gebruiker, maar zorgt ervoor dat het collectieve belang niet wordt geschaad.

De architect wordt door de klant, ook wel bouwmeester genoemd, aangesteld om het ontwerp van de architectuur uit te werken. In dat ontwerp wordt de inplanting, de vormgeving en indeling van de gebouwen bepaald en het volume ervan; ook de materialen en de kleuren worden gekozen aan de hand van plannen en geschreven documenten.

Van a tot z terecht bij de achictect

Door zijn opleiding kan de architect tussenbeide komen in alle onderdelen van een project, gaande van het ontwerp tot de uitvoering van de werkzaamheden:

  • advies bij het kiezen van de bouwgrond
  • ontwerp
  • economische evaluatie
  • financiële maquette
  • administratieve stappen
  • offerteaanvragen
  • opvolging van de werf
  • oplevering van de werken
  • expertise

Zijn advies zal goud waard zijn, al vanaf het beginstadium van uw plannen. Of het nu gaat over de keuze van de bouwgrond, het ontwerp van uw woning, de administratieve stappen of de meest geschikte materialen, al snel wordt het duidelijk dat de architect een onmisbare gids en raadgever is om u vastgoeddroom gestalte te geven in de beste omstandigheden. Zijn rol is veel breder dan enkel het uittekenen van plannen!

Waarvoor staat de architect borg?

  • Bekwaamheid
  • Ethiek
  • Contract
  • Verzekering
  • Raadgevingsplicht

Wat u ook van plan bent, renoveren, bouwen of verbouwen, de architect is duidelijk de best geplaatste partner om u te helpen bij het uitwerken van uw project. Hij beheerst de techniek, kent de stedenbouwkundige en budgettaire vereisten en alles waarmee rekening moet worden gehouden op milieuvlak, hij begeleidt u in uw keuzes, creëert uw project, klein of groot, en beheert het samen met u.

Hoe een architect kiezen?

Ga zeker een kijkje nemen op de site van de site van de Orde van Architecten. Daar vindt u de lijst van Nederlandstalige architecten, maar ook heel wat nuttige tips. 

Bronnen: ordredesaarchitectes.be  - evolutionarchitecture.fr - architectes.org

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Reserveer nu uw gratis exemplaar