Wat is de rol van de architect?

Wonen Bouwen Renoveren – 19 september 2017

De belangrijkste eigenschap van een architect: zijn luisterend oor. Omdat iedereen zijn leven leeft en een andere smaak heeft. Uw verlangens, uw voorkeuren, uw levenswijze, eventueel de ontwikkeling van uw gezin, op basis daarvan helpt de architect u om uw plannen vorm te geven: de kamerschikking, de indeling van het huis, de ruimtelijke ordening, het uitzicht van de gevel … Voeg daaraan zijn advies en zijn technische vaardigheden toe en de eerste steen van uw vastgoedproject is gelegd!

De architect: een expert in maat- en meetwerk

De architect
De architect, een mooie toegevoegde waarde voor uw bouw- of verbouwproject.

Een architect verkoopt geen modellen of typeplannen. Uw woning moet u immers geen gestandaardiseerde levenswijze opleggen. Hij doet net het tegenovergestelde: hij richt de ruimte in naargelang van uw smaak en behoeftes en baant zich spelenderwijs een weg doorheen de beperkingen om u een optimale personalisatie te bieden.Zijn toegevoegde waarde? Maatwerk.

Uw architect is een man of vrouw van de dialoog, maar ook iemand die op maat werkt: hij legt u een ontwerp voor dat binnen uw budget past.

Zodra de plannen en het budget duidelijk bepaald zijn, wordt hij uw spreekbuis naar de verschillende ondernemingen toe zodat alle werken kwalitatief en tegen de beste prijsoffertes worden uitgevoerd.

Wat doet een architect nog?

Hij zorgt voor de opvolging van de werkzaamheden en het naleven van de opleveringstermijnen. Omdat u weet dat de kosten voor het gebruik en het onderhoud van uw huis afhangen van zowel de kwaliteit van het ontwerp als de degelijke uitvoering van de werken.

Uw architect houdt bij het ontwerpen van uw huis rekening met het klimaat en de plaats waar het komt: hij bestudeert nauwkeurig de oriëntatie, de architectuur, de keuze van de bouwtechnieken en -materialen, de aard van de verwarming om uw toekomstig energieverbruik en de onderhoudskosten tot een minimum te beperken. Omdat u niet alleen plezier moet beleven aan uw huis, maar omdat het ook moet passen in de omgeving en moet voldoen aan de wetgeving die van kracht is, onder meer op het vlak van energieprestatie.

Zelfs als u bouwt op een bouwgrond waarvan u de eigenaar bent of zult worden, hebt u het akkoord van de overheid nodig. Uw architect stelt in uw naam een dossier op voor de bouwvergunning. Naast het ontwerp van uw huis moet u in dit dossier verschillende juridische, administratieve en technische inlichtingen meegeven. Uw architect kan u helpen om de nodige stappen te ondernemen. Door zo snel mogelijk de gevraagde inlichtingen aan de overheid te bezorgen, kan hij ervoor zorgen dat u sneller aan uw vergunning geraakt.

Maar de rol van de architect beperkt zich niet tot nieuwbouwprojecten; zijn hulp kan ook erg van pas komen als u een te renoveren woning wilt kopen.

Hoe een architect kiezen?

Ga zeker een kijkje nemen op de site van de site van de Orde van Architecten. Daar vindt u de lijst van Nederlandstalige architecten, maar ook heel wat nuttige tips. 

Bronnen: ordredesaarchitectes.be  - evolutionarchitecture.fr - architectes.org

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Zonnepanelen: terug van (nooit) weggeweest

Alles wordt duurder! Een uitspraak die we de voorbije jaren vaak in de mond hebben genomen. De inflatie treft alle sectoren, dus ook de energiesector, waar we niet zonder kunnen voor onze verwarming en mobiliteit. Iedereen is daarom op zoek naar advies om zijn of haar huis klimaatvriendelijk en zo energiezuinig mogelijk te maken. Zonnepanelen zijn in dat kader, naast een aantal woontrends die in andere artikelen aan bod komen, helemaal terug van weggeweest. Rondleiding met een slimme Belg als gids.

Lees verder

Reserveer nu uw gratis exemplaar