Contactloze kaartbetalingen steeds meer ingeburgerd

Betalen Actueel Budget – 18 april 2021

Contactloos betalen komt in België langzaam maar zeker van de grond. Tegenover 2019 is het aantal contactloze betalingen in 2020 verdrievoudigd: 442 miljoen, een stijging van 283%. Dat komt doordat meer en meer mensen een debet- of kredietkaart hebben met een NFC-chip die contactloos betalen mogelijk maakt en bijna alle betaalterminals ook uitgerust zijn met deze Near Field Communication of NFC-technologie. Maar wat is NFC eigenlijk en hoe werkt het?

Een contactloze communicatiemethode

contactloos betalen dankzij NFC
Dankzij NFC kunt u met uw debet- of kredietkaart ook contactloos betalen.

Near Field Communication is een draadloze manier om kleine hoeveelheden gegevens door te sturen binnen een straal van een paar centimeter. De chip op uw betaal- of klantenkaart communiceert met een ander NFC-apparaat, zoals betaalsystemen of andere smartphones. Door die korte afstand gaan gegevens niet snel verloren. Op dezelfde plaats zullen verschillende NFC-verbindingen elkaar namelijk niet vlug verstoren. 

Veilig versturen met NFC

NFC werkt heel snel, maar is het ook veilig? Jazeker! Gegevens die u via NFC verstuurt, kunnen worden versleuteld. Zo kunnen vertrouwelijke gegevens zonder probleem worden verzonden. Door de korte lees- en schrijfafstand is het bijna onmogelijk dat een ander apparaat de transactie beïnvloedt.

Wat kunt u allemaal doen met NFC?

Near Field Communication bestaat al een tijdje, maar steeds meer toepassingen maken nu gebruik van deze contactloze communicatiemethode.

Op het werk kunt u met een NFC-badge het bedrijfsgebouw binnengaan en prikken. En ook in het voetbal ziet u steeds vaker clubkaarten met NFC-chip. Daarmee raakt u niet alleen door de poortjes aan de ingang van het stadion, u kunt ze ook opladen om er een hapje of een drankje mee te kopen.

Contactloos betalen via NFC

En dat brengt ons bij het aspect ‘betalen’. Door het veilige karakter is NFC daarvoor uitermate geschikt. Op dit ogenblik gebeuren nog al zo’n 25% van alle betalingen in België contactloos, en meer en meer mensen starten nog met contactloos betalen. De verwachting is dat contactloos betalen op korte termijn de bovenhand zal nemen.

Daarom heeft AXA Bank nu ook een chip met NFC-technologie voorzien op alle nieuwe debet- en kredietkaarten. Op die manier blijven de verschillende betaalmogelijkheden open: contactloos via NFC-chip op de debet- of kredietkaart of de gewone chiptransactie met pincode.

Maar daar blijft het niet bij: u kunt ook contactloos betalen met uw smartphone dankzij de Payconiq by Bancontact-app. En dat kan misschien wel eens van pas komen als u uw portefeuille niet op zak hebt, wie gaat immers nog de deur uit zonder zijn smartphone? Zie hier hoe handig de app is.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Elektronisch betalen is nu overal mogelijk!

Geen cash op zak? Geen nood: sinds juli jl. moeten alle Belgische handelszaken elektronische betaling aanvaarden. En niet enkel via een klassieke betaalterminal. U kiest zelf hoe u het liefst betaalt. Meer info in dit artikel.

Lees verder

PSD2 voor u als consument

We doen steeds meer elektronische betalingen en het is cruciaal dat er in deze transacties niets verkeerd loopt. Payment Services Directive - PSD2, want zo heet de ‘Europese Richtlijn voor online betalingen’ officieel in het Engels, zorgt er niet alleen voor dat deze betalingen correct verlopen, maar ook dat u als gebruiker goed beschermd wordt.

Lees verder

Stress als u moet betalen? U toch niet!

U doet uw boodschappen in de supermarkt en er is een buitengewoon aanbod in de multimedia-afdeling, uw telecomoperator heeft bepaalde modellen van smartphones in promotie, u bent op vakantie en u hebt de buitenkans om een prachtige excursie te doen, maar - en ja, er is bijna altijd een 'maar' - dat was niet voorzien, plots weet u niet of u zich dat wel kunt veroorloven ... Jammer toch als u mooie, soms unieke kansen moet laten liggen gewoon omdat u er niet op voorbereid was? Wel, dankzij deze 3 tips overkomt u dat nooit meer!

Lees verder