Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Betalen Actueel Betaalkaarten – 28 maart 2018

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Waarvoor hebbben fraudeurs geldezels nodig?

geldezel
Fraudeurs beloven aan geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart uit te lenen.

Fraudeurs zijn voortdurend op zoek naar nieuwe geldezels om illegaal verkregen geld (vaak afkomstig van phishing) over te brengen naar andere rekeningen, vaak in andere landen. Ze beloven aan die geldezels dat ze snel geld kunnen verdienen door hun debetkaart uit te lenen.

Dat gebeurt onder het mom dat ze een paar – zogezegd legale – transacties moeten uitvoeren. De geldezel zou nadien zijn kaart terugkrijgen, maar in de praktijk wordt die onder druk gezet om ook andere debetkaarten af te geven. Als de geldezel daar dan niet op wil ingaan, volgen er dreigementen en soms zelfs fysiek geweld.

Jongeren gerekruteerd in hun eigen leefwereld

Met de belofte om snel en makkelijk geld te verdienen, worden jongeren steeds vaker gelokt om als geldezel te fungeren. De fraudeus rekruteren hun jonge slachtoffers in hun eigen leefwereld, in het uitgaansmilieu of via social media die populair zijn bij jongeren, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat.

Geldezel spelen is strafbaar

Als jongeren worden ingezet als geldezel voor het criminele milieu, zijn ze medeplichtig aan witwaspraktijken. Dat is een strafbaar feit waarvoor ze vervolgd kunnen worden. Wanneer het gaat om minderjarigen, kunnen bovendien de ouders aansprakelijk worden gesteld.

Als een jongere in de val is getrapt:

  • Laat dan onmiddellijk zijn debetkaart blokkeren.
  • Contacteer de bank.
  • Dien een klacht in bij de politie.

Wat met beloftes om snel geld te verdienen op social media?

Ziet u een account op social media die snel en makkelijk geld in het vooruitzicht stelt? Rapporteer het dan onmiddellijk aan het Meldpunt van de overheid voor misleiding, bedrog, fraude of oplichting.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een complete reisverzekering zonder extra kosten

U plant een ontspannende reis om helemaal tot rust te komen. Na wat vergelijken hebt u de ideale reisbestemming gevonden, en een vliegtuigticket ernaartoe. Maar bij het boeken slaat de schrik u om het hart: stel dat ik ziek word en niet meer kan vertrekken? Of dat ik mijn reis om een andere reden wil annuleren? Toch maar doen die annulatieverzekering? Maar dat gaat natuurlijk wat kosten… of niet?

 

Lees verder

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun debetkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Lees verder

Elektronisch betalen is nu overal mogelijk!

Geen cash op zak? Geen nood: sinds juli jl. moeten alle Belgische handelszaken elektronische betaling aanvaarden. En niet enkel via een klassieke betaalterminal. U kiest zelf hoe u het liefst betaalt. Meer info in dit artikel.

Lees verder

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?

Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?

Lees verder