5 goede redenen om in fondsen te beleggen

Vermogen Beleggen Pensioen – 31 januari 2022

Beleggen wordt vaak als alternatief naar voor geschoven voor de lage rente op spaarrekeningen, om een hoger rendement op uw spaargeld te krijgen. Toch staan heel wat Belgen nog altijd weigerachtig tegenover beleggen. Maar is dat wel terecht? We zochten het voor u uit.

Waarom fondsen ook voor u interessant kunnen zijn

5 goede redenen om in fondsen te beleggen
Samen met uw AXA Bankagent maakt u een plan voor uw beleggingen dat overeenstemt met uw verwachtingen en uw beleggersprofiel.
 

1. Om uw vermogen te spreiden

Het is gewoon verstandig om uw totaal vermogen goed te spreiden. Wat geld voor onvoorziene uitgaven opzijzetten op een spaarrekening, wat we ook wel de financiële buffer noemen. Een stuk sparen voor een geplande aankoop. Een woning kopen en afbetalen. Eventueel een tweede woning kopen om te verhuren. En wanneer u geld voor een langere tijd kunt missen en bereid bent om wat risico te nemen in ruil voor een mogelijk hoger rendement, kan beleggen in fondsen ook interessant zijn.

Zijn er nog andere middelen om te diversifiëren? Natuurlijk, maar de basisgedachte is om nooit al uw eieren in één mand te leggen.

2. Om uw risico te spreiden

Bij beleggen gaan risico en rendement hand in hand. Hoe hoger het risico, hoe hoger het rendementspotentieel, maar ook hoe groter de kans dat u (een deel) van uw geïnvesteerd kapitaal verliest.

Wanneer u zelf uw portefeuille zou opbouwen met een beperkt aantal aandelen of obligaties, loopt u een veel groter risico dan wanneer u in een fonds belegt dat uit een gediversifieerde portefeuille bestaat. Ook binnen het gamma beleggingsfondsen kunt u verder aan risicospreiding doen (dakfondsen of fund of funds, geografische spreiding, aandelenfondsen vs. obligatiefondsen …).

3. Omdat u investeert in expertise

Beleggen kunt u leren maar dat vergt veel tijd, aandacht, kennis en kunnen. Zelf in aandelen of obligaties beleggen en uw portefeuille opvolgen, kan dan ook met veel stress gepaard gaan.

Belegt u in een beleggingsfonds, dan kunt rekenen op de expertise van de fondsbeheerder. Zij beheren het fonds met zeer veel ervaring en kennis.

4. Om uw vermogen te doen groeien

Een spaarrekening brengt de laatste jaren eerder weinig op, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven. Dat kan beleggen in een fonds zijn, wat een potentieel hoger rendement op lange termijn biedt, rekening houdend met het daaraan verbonden risico.

5. Als compensatie voor de inflatie

Inflatie is een brede stijging van de prijzen van goederen. Stijgen de prijzen dan koopt u met uw ‘euro's’ minder. Inflatie maakt u dus beetje bij beetje armer. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Momenteel ligt de inflatie hoger dan de wettelijke minimumrente van 0,11 % op een spaarrekening die de meeste banken geven en dat is dus niet genoeg om de inflatie te compenseren.

Zet u al uw geld op een spaarrekening, dan zorgt inflatie dus nog steeds voor verarming. Dat geld voor een deel in fondsen beleggen, kan een oplossing zijn omwille van het hogere rendementspotentieel. Hou op die spaarrekening wel een voldoende grote financiële buffer aan. Ondanks de inflatie.

Beleg nu, weloverwogen en op de lange termijn

Wanneer u belegt in een fonds, moet u ook altijd met deze zaken rekening houden:

1. Beleg altijd op lange(re) termijn

Hoe langer de termijn waarop u belegt, hoe hoger de kans op een aantrekkelijk rendement.

Studies wijzen uit: aandelen presteren op langere termijn beter dan de inflatie, ook al bieden deze prestaties uit het verleden geen garantie op de toekomst.

Bovendien zijn de financiële markten volatiel. Ze stijgen en dalen. Het niet eenvoudig om die momenten juist in te schatten en op het juiste moment in en uit uw beleggingen te stappen.

Maar als u op lange termijn belegt, is dat juiste moment minder belangrijk.

In de meeste gevallen is in een fonds blijven en de rit rustig uitzitten een goede aanpak.

2. Beleg regelmatig

Regelmatig beleggen, al is het maar met kleine bedragen, dat is het juiste plan om u in te dekken tegen het jojo-effect van de beurzen. Door te spreiden in de tijd, zet u in feite een rem op de verliezen in minder gunstige periodes. Uiteraard staat daar een lagere winst tegenover wanneer de beurs weer opleeft.

Door dit principe te respecteren, belegt u tegen een gemiddelde prijs.

Kortom: vergeet schommelende beurzen en emotionele beslissingen. Kies voor regelmatige beleggingen en mik zo op een hoger rendement. Bijvoorbeeld via een beleggingsplan.

3. Beleg bewust

Beleg niet met de emotionele gedachte om op korte termijn rijk te worden of veel geld te verdienen. Beleggen houdt immers ook risico’s in en er zijn ook kosten aan verbonden. Beleg daarom verstandig, goed overwogen, steeds met de langere termijn in het achterhoofd en houd ook rekening met uw risicoprofiel.

Ga alvast zelf aan de slag. Bereken het potentieel hogere rendement van beleggen met onze handige simulatietool.

Wilt u samen met een expert nagaan welke fondsen voor u interessant kunnen zijn?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Maak een afspraak bij uw AXA Bankagent