In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Wonen Lenen Renoveren – 06 mei 2019

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Stap 1: het dak isoleren

In 5 stappen naar een energiezuinige woning 
Veel huiseigenaars vinden bezuinigen op energie prioritair en hebben energiebesparende of energetische renovatieplannen. Wat pakt u best eerst aan?

Het dak is de grootste verliespost. Dat pakt u dus best eerst aan. Zo bespaart u al makkelijk 30% energie per jaar. Dakisolatie bij een hellend dak kan aan de:

  • binnenzijde, met onderdak, isolatielaag en dampscherm;
  • buitenzijde van het dak (sarkingdak): stijve isolatieplaten bovenop het dak.

TIP: Gebruikt u de zolder niet, opteer er dan voor om de zoldervloer te isoleren. Dakisolatie voor een plat dak kan langs de bovenkant.

Stap 2: ramen of beglazing vervangen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven geen dubbel glas te hebben.

  • Met profielen in minder goede staat, vervangt u het schrijnwerk en de beglazing samen. De U-waarde (warmtedoorgang) van het raamprofiel bepaalt immers de U-waarde van het volledige raam.
  • Wanneer de profielen nog winddicht en kwaliteitsvol stevig zijn, kan het rendabel zijn om oude beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing.

TIP: Op de site van uw ramenproducent ontdekt u welke beglazing bij uw behoeften past, bv. om straatlawaai tegen te gaan of de zon te weren.

Stap 3: condensatieketel vervangen

Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Wanneer u verwarmt op elektriciteit of gas, investeer dan in een hoogrendementsketel of warmtepomp. Bent u van plan thermisch te isoleren of is uw woning perfect geïsoleerd, en verwarmt u met vloerwarming? Overweeg dan de installatie van een warmtepomp.

Een warmtepomp bestaat in drie types:

1. Grond-warmtepomp: haalt de warmte uit de grond.

2. Water-warmtepomp: haalt de warmte uit water.

3. Lucht-warmtepomp: haalt de warmte uit de buitenlucht.

TIP: Er bestaan hybride toestellen die een warmtepomp, ketel en boiler combineren, voor een nog betere energiebesparing.

Stap 4: buitenmuren isoleren

Als u zowel gevel en schrijnwerk moet aanpakken, is het verstandig om dat gelijktijdig te doen. Bij goed geïsoleerde ramen in een niet-geïsoleerde muur bestaat het gevaar op condensatie in de muur. Er zijn drie mogelijke isolatiemethodes voor muurisolatie:

  • Isoleren langs de buitenkant

De massieve muren van oudere woningen zijn best langs de buitenkant te isoleren. Er is een nieuwe afwerking van de gevel nodig, u verliest dan geen binnenruimte. Fabrikanten passen zich aan de noodzakelijke isolatievraag aan en voorzien daarom een zo dun mogelijke gevelafwerking.

  • Isoleren langs de binnenkant

Alleen wanneer spouwmuurisolatie of buitenisolatie niet kan, is binnenisolatie een optie.

  • Spouwmuren opvullen

De eerste spouwmuren dateren van woningen gebouwd vanaf de jaren vijftig. Wanneer u een zuivere spouw tussen 3 en 6 cm breed hebt, is het mogelijk de spouw te laten vullen of inblazen met isolatie. Het grote voordeel? Buiten en binnen verandert er niets, en de investering is na 3 tot 5 jaar al terugverdiend.

TIP: Laat bekijken of de spouw niet alleen breed genoeg is, maar ook zuiver genoeg is om na te vullen.

Stap 5: Ventileren

In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Ook in bestaande woningen die vandaag grondiger geïsoleerd worden, is het een aanrader om ventilatie te voorzien.

De overheid maakt een onderscheid tussen een verbouwing en een uitbreiding met herbouw.

TIP 1: Wilt u gelijk ook mee in nieuwe ramen investeren? Dan zijn ventilatieroosters een aangewezen optie.

TIP 2: Ventileren en verwarmen tegelijk? Dat kan. Bij het systeem E+ wordt de vervuilde warme lucht afzogen en als energiebron gerecupereerd.

Plannen voor energiezuinige renovaties?

Bereken dan de maandelijkse afbetaling voor een groene lening voor energiebesparende renovaties.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

 

Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze drie websites:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Renovatiepremies in Vlaanderen

Hebt u energiezuinige renovatieplannen? Dan staan daar verschillende voordelen en renovatiepremies tegenover. Er zijn tegenwoordig namelijk flink wat initiatieven om groene renovaties te ondersteunen. Zo helpt BENOveren u beter te renoveren: goed gepland en energiezuiniger. Informeer u dus op voorhand. Zo weet u precies wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan. Wat hierna volgt, helpt u alvast een beetje op weg.

Lees verder

Waarom Belgen overtuigd zijn van energiezuinig wonen

Meer en meer landgenoten vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat is één van de voornaamste conclusies van een marktonderzoek* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar wat zijn hun drijfveren om energiezuinig te bouwen of te verbouwen: de besparing op energiekosten, of speelt milieubewustzijn ook een rol? En staan jongeren daar anders tegenover dan ouderen?

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

Te koop: totaal te renoveren huis. Hoe schat u de kosten in?

U hebt een leuk huis gezien, maar het is volledig te verbouwen en u zou er graag meteen ook ingrijpende energetische renovatiewerken in uitvoeren. U twijfelt of al die renovatie- en verbouwingswerken wel binnen uw budget passen. Maar de buurt bevalt u, er zijn voorzieningen zoals winkels, openbaar vervoer en scholen, en de woning biedt veel ruimte. Hoe komt u te weten hoeveel het huis en de totaalrenovatie zullen kosten?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder