In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Wonen Lenen Renoveren – 06 mei 2019

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Stap 1: het dak isoleren

In 5 stappen naar een energiezuinige woning 
Veel huiseigenaars vinden bezuinigen op energie prioritair en hebben energiebesparende of energetische renovatieplannen. Wat pakt u best eerst aan?

Het dak is de grootste verliespost. Dat pakt u dus best eerst aan. Zo bespaart u al makkelijk 30% energie per jaar. Dakisolatie bij een hellend dak kan aan de:

  • binnenzijde, met onderdak, isolatielaag en dampscherm;
  • buitenzijde van het dak (sarkingdak): stijve isolatieplaten bovenop het dak.

TIP: Gebruikt u de zolder niet, opteer er dan voor om de zoldervloer te isoleren. Dakisolatie voor een plat dak kan langs de bovenkant.

Stap 2: ramen of beglazing vervangen

Tegen 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven geen dubbel glas te hebben.

  • Met profielen in minder goede staat, vervangt u het schrijnwerk en de beglazing samen. De U-waarde (warmtedoorgang) van het raamprofiel bepaalt immers de U-waarde van het volledige raam.
  • Wanneer de profielen nog winddicht en kwaliteitsvol stevig zijn, kan het rendabel zijn om oude beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing.

TIP: Op de site van uw ramenproducent ontdekt u welke beglazing bij uw behoeften past, bv. om straatlawaai tegen te gaan of de zon te weren.

Stap 3: condensatieketel vervangen

Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Wanneer u verwarmt op elektriciteit of gas, investeer dan in een hoogrendementsketel of warmtepomp. Bent u van plan thermisch te isoleren of is uw woning perfect geïsoleerd, en verwarmt u met vloerwarming? Overweeg dan de installatie van een warmtepomp.

Een warmtepomp bestaat in drie types:

1. Grond-warmtepomp: haalt de warmte uit de grond.

2. Water-warmtepomp: haalt de warmte uit water.

3. Lucht-warmtepomp: haalt de warmte uit de buitenlucht.

TIP: Er bestaan hybride toestellen die een warmtepomp, ketel en boiler combineren, voor een nog betere energiebesparing.

Stap 4: buitenmuren isoleren

Als u zowel gevel en schrijnwerk moet aanpakken, is het verstandig om dat gelijktijdig te doen. Bij goed geïsoleerde ramen in een niet-geïsoleerde muur bestaat het gevaar op condensatie in de muur. Er zijn drie mogelijke isolatiemethodes voor muurisolatie:

  • Isoleren langs de buitenkant

De massieve muren van oudere woningen zijn best langs de buitenkant te isoleren. Er is een nieuwe afwerking van de gevel nodig, u verliest dan geen binnenruimte. Fabrikanten passen zich aan de noodzakelijke isolatievraag aan en voorzien daarom een zo dun mogelijke gevelafwerking.

  • Isoleren langs de binnenkant

Alleen wanneer spouwmuurisolatie of buitenisolatie niet kan, is binnenisolatie een optie.

  • Spouwmuren opvullen

De eerste spouwmuren dateren van woningen gebouwd vanaf de jaren vijftig. Wanneer u een zuivere spouw tussen 3 en 6 cm breed hebt, is het mogelijk de spouw te laten vullen of inblazen met isolatie. Het grote voordeel? Buiten en binnen verandert er niets, en de investering is na 3 tot 5 jaar al terugverdiend.

TIP: Laat bekijken of de spouw niet alleen breed genoeg is, maar ook zuiver genoeg is om na te vullen.

Stap 5: Ventileren

In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Ook in bestaande woningen die vandaag grondiger geïsoleerd worden, is het een aanrader om ventilatie te voorzien.

De overheid maakt een onderscheid tussen een verbouwing en een uitbreiding met herbouw.

TIP 1: Wilt u gelijk ook mee in nieuwe ramen investeren? Dan zijn ventilatieroosters een aangewezen optie.

TIP 2: Ventileren en verwarmen tegelijk? Dat kan. Bij het systeem E+ wordt de vervuilde warme lucht afzogen en als energiebron gerecupereerd.

Plannen voor energiezuinige renovaties?

Bereken dan de maandelijkse afbetaling voor een groene lening voor energiebesparende renovaties.

bouwgids

 

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

Download nu uw exemplaar.

 

Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze drie websites:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Einde woonbonus in het Vlaams Gewest: wat met bestaande fiscale voordelen?

Vanaf 1 januari 2020 wordt er geen woonbonus meer toegekend in Vlaanderen. In ruil daarvoor komt er een verlaging van de registratierechten, die evenwel het fiscaal voordeel van de woonbonus niet compenseert. Wordt u binnenkort eigenaar van uw eigen woning? Als uw leningsakte nog voor het jaareinde bij de notaris wordt verleden, krijgt u wel nog belastingvoordeel voor uw hypothecaire lening, en dat is ook zo voor lopende woonleningen. Maar wat als u die lening herfinanciert of er opnieuw een stukje van opneemt om te verbouwen of renoveren? Of als u uw oude woning wilt inruilen tegen een nieuwe? Wat dan met de woonbonus? Ontdek het in deze blog.

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Vlaanderen: naar 6% registratierechten voor eigen woning

Wie een eigen huis koopt in het Vlaams Gewest, zal daar vanaf 1 januari 2020 minder registratierechten op moeten betalen: 6% in plaats van 7%. Die vermindering van de registratierechten is een gedeeltelijke compensatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.

Lees verder

Belastingvoordeel voor hypothecaire leningen: de evolutie van de woonbonus

Wanneer u een hypothecaire lening afsluit om uw eigen woning te kunnen kopen of bouwen, dan kreeg u tot voor kort een fiscaal voordeel in de vorm van een woonbonus. Tot voor kort, want na Brussel gaat nu ook Vlaanderen binnenkort – vanaf 1 januari 2020 - de woonbonus afschaffen. In Wallonië werd de woonbonus in 2016 vervangen door een ander systeem: de wooncheque of chèque habitat. Is de woonbonus nu helemaal dood en begraven? Wij zetten voor u alles even op een rij.

Lees verder

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder