In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Wonen Lenen Renoveren – 16 maart 2022

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Stap 1: het dak isoleren

In 5 stappen naar een energiezuinige woning 
Veel huiseigenaars vinden bezuinigen op energie prioritair en hebben energiebesparende of energetische renovatieplannen. Wat pakt u best eerst aan?

Het dak is de grootste verliespost. Dat pakt u dus best eerst aan. Zo bespaart u al makkelijk 30% energie per jaar. Dakisolatie bij een hellend dak kan aan de:

  • binnenzijde, met onderdak, isolatielaag en dampscherm;
  • buitenzijde van het dak (sarkingdak): stijve isolatieplaten bovenop het dak.

TIP: Gebruikt u de zolder niet, opteer er dan voor om de zoldervloer te isoleren. Dakisolatie voor een plat dak kan langs de bovenkant.

Opgelet: sinds 1 januari 2020 moeten alle daken van zowel woningen als huurwoningen die vóór 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. Als eigenaar zult u werken moeten uitvoeren om de woning conform te maken. Als uw woning bij een woningonderzoek niet voldoet aan de dakisolatienorm, dan kan uw woning, naargelang van de grootte van het dak, 9 tot 15 strafpunten krijgen en zelfs ongeschikt voor bewoning worden verklaard.

Stap2: buitenmuren isoleren

Als u zowel gevel en schrijnwerk moet aanpakken, is het verstandig om dat gelijktijdig te doen. Bij goed geïsoleerde ramen in een niet-geïsoleerde muur bestaat het gevaar op condensatie in de muur. Er zijn drie mogelijke isolatiemethodes voor muurisolatie:

  • Isoleren langs de buitenkant
  • De massieve muren van oudere woningen zijn best langs de buitenkant te isoleren. Er is een nieuwe afwerking van de gevel nodig, u verliest dan geen binnenruimte. Fabrikanten passen zich aan de noodzakelijke isolatievraag aan en voorzien daarom een zo dun mogelijke gevelafwerking.

  • Isoleren langs de binnenkant
  • Alleen wanneer spouwmuurisolatie of buitenisolatie niet kan, is binnenisolatie een optie.

  • Spouwmuren opvullen
  • De eerste spouwmuren dateren van woningen gebouwd vanaf de jaren vijftig. Wanneer u een zuivere spouw tussen 3 en 6 cm breed hebt, is het mogelijk de spouw te laten vullen of inblazen met isolatie. Het grote voordeel? Buiten en binnen verandert er niets, en de investering is na 3 tot 5 jaar al terugverdiend.

    TIP: Laat bekijken of de spouw niet alleen breed genoeg is, maar ook zuiver genoeg is om na te vullen.

Stap 3: ramen of beglazing vervangen

Vanaf 1 januari 2020 treedt de verplichting voor dubbele beglazing in werking. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven geen dubbel glas te hebben.

Bij een woningonderzoek worden de volgende strafpunten toegekend bij afwezigheid van dubbel glas:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing;
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 9, respectievelijk 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren.

Met profielen in minder goede staat vervangt u het schrijnwerk en de beglazing samen. De U-waarde (warmtedoorgang) van het raamprofiel bepaalt immers de U-waarde van het volledige raam.

Wanneer de profielen nog winddicht en kwaliteitsvol stevig zijn, kan het rendabel zijn om oude beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing.

TIP: Op de site van uw ramenproducent ontdekt u welke beglazing bij uw behoeften past, bv. om straatlawaai tegen te gaan of de zon te weren.

Stap 4: vloeren isoleren

Wanneer dak en buitenmuren goed geïsoleerd zijn, ramen en deuren een isolerende beglazing hebben, dan is het isoleren van de vloer de vierde stap om tot een volledige geïsoleerde buitenschil van de woning te komen.

Hoe behaalt u de ideale Umax van 0,24 W/m²K? Door:

  • de vloer zelf te isoleren met minstens 10 cm dikke isolatieplaten met lambdawaarde 0,022 W/m²K;
  • het plafond van de kelder te isoleren met minstens 14 cm minerale wol met een lambdawaaarde van 0,032 W/m²K, of met minstens 10 cm dikke isolatieplaten met lambdawaarde 0,022 W/m²K.

TIP: Een vloer kunt u op twee manieren na-isoleren: aan de bovenkant en aan de onderkant. Aan de onderkant is veruit het gemakkelijkst, want dan hoeft u niet aan de bestaande vloer te raken. Deze oplossing is echter niet altijd mogelijk. In een huis zonder (kruip)kelder kunt u de vloer enkel na-isoleren aan de bovenkant.

Stap 5: techniek

  • Condensatieketel vervangen
  • Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Wanneer u verwarmt op elektriciteit of gas, investeer dan in een hoogrendementsketel of warmtepomp. Bent u van plan thermisch te isoleren of is uw woning perfect geïsoleerd, en verwarmt u met vloerwarming? Overweeg dan de installatie van een warmtepomp.

    Een warmtepomp bestaat in drie types:

    1. Grond-warmtepomp: haalt de warmte uit de grond.

    2. Water-warmtepomp: haalt de warmte uit water.

    3. Lucht-warmtepomp: haalt de warmte uit de buitenlucht.

    TIP: Er bestaan hybride toestellen die een warmtepomp, ketel en boiler combineren, voor een nog betere energiebesparing.

  • Ventileren
  • In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Ook in bestaande woningen die vandaag grondiger geïsoleerd worden, is het een aanrader om ventilatie te voorzien.

    De overheid maakt een onderscheid tussen een verbouwing en een uitbreiding met herbouw.

    TIP 1: Wilt u gelijk ook mee in nieuwe ramen investeren? Dan zijn ventilatieroosters een aangewezen optie.

    TIP 2: Ventileren en verwarmen tegelijk? Dat kan. Bij het systeem E+ wordt de vervuilde warme lucht afzogen en als energiebron gerecupereerd.

Plannen voor energiezuinige renovaties?

Bereken dan de maandelijkse afbetaling voor een groene lening voor energiebesparende renovaties.

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en ook rentesubsidies krijgen voor uw geplande renovatie.

Meer informatie nodig over de financiering van energiezuinige renovaties?

Alle informatie rond bouwen en verbouwen, leningen en premies zijn handig gebundeld op deze drie websites:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder

Uw AXA Bankagent helpt u graag