9 tips voor een geslaagde vastgoedaankoop

Wonen Beleggen Lenen – 30 oktober 2015

De aankoop van een huis of een appartement. Eén van de belangrijkste keuzes in uw leven. Een gevoelsmatige maar toch ook rationele keuze, om geen fouten te maken. Hieronder vindt u een checklist zodat u geen kat in een zak koopt.

 
De rentevoeten staan laag momenteel. Om al een idee te krijgen, kunt u een kosteloze simulatie doen.

Schat, heb je de advertentie gezien op internet? Rijwoning te koop in Antwerpen!

Nee, maar ik heb wel op enkele tientallen meters hiervandaan een bord met 'te koop' gezien.

Een vastgoedproject begint vaak met een advertentie, op internet of tijdens een wandeltocht, en ontspruit telkens uit een behoefte, een streven … of een droom.

Een toekomstig nest voor uw gezinnetje dat binnenkort uitbreidt, een belegging voor morgen of zelfs overmorgen … Ook een noodzaak, als uw wegen zich scheiden en een verdeling zich opdringt. Waarmee moet u rekening houden?

1.  Neem uw tijd, dat is geld waard.

De factor 'tijd' is van cruciaal belang. Opletten met impulsaankopen, ook al lijkt het een niet te missen kans.

Denk na, vraag advies, neem uw tijd.

2.  Het huis (of appartement) moet ideaal gelegen zijn in het kader van uw behoeften

Bekijk uw toekomstige aankoop in zijn omgeving; zo draait uw droom niet uit op een nachtmerrie.

Is er in de buurt een school voor uw kinderen? Een kinderdagverblijf? Is het woon-werktraject een haalbare kaart? Is er openbaar vervoer in buurt of komt het er in de toekomst? Informeer naar de stedenbouwkundige voorschriften (kwestie van ontgoochelingen te voorkomen) of vraag inlichtingen aan de buren.

3.  De prijs van het goed: onderhandelen en nog eens onderhandelen.

Hebt u het huis of appartement van uw keuze gevonden, bestudeer dan de prijs en onderhandel vervolgens.

Ten opzichte van de wijk, ten opzichte van de beschrijving van het goed, het aantal kamers, de staat van het goed, de voorgeschiedenis van de eigenaars en hun intenties …

Noteer de argumenten die u kunt aanhalen om de prijs te doen zakken. Als de eigenaar naar het buitenland trekt, dan is er misschien haast bij. Allemaal in het voordeel van uw budget.

4.  Uw budget om alle kosten te betalen!

Bent u zeker dat u uw budget correct bepaald hebt? Let op voor de verborgen kosten!

Een voorbeeld: als u een appartement in een mede-eigendom wilt kopen, vraag een kopie van het verslag van de laatste algemene vergadering van het gebouw. U zou daar wel eens een onaangename verrassing kunnen tegenkomen, zoals grote liftrenovatiewerken die op til staan.

Vergeet natuurlijk ook niet de registratierechten, de notariskosten, de toekomstige onroerende voorheffing, de verzekeringen (brand, schuldsaldo), die het totale kostenplaatje zullen doen stijgen.

5. Financiële steun uit onverwachte hoek? De premies!

Federale, regionale, gemeentelijke premies … Altijd mooi meegenomen. En vergeet ook niet de fiscale voordelen en andere subsidies. Op de sites van de gewesten vindt u een schat aan informatie; raadpleeg ze regelmatig, want de regels veranderen met de regelmaat van de klok, met name in Brussel.

Vlaanderen

Wallonië

Brussel

Uw bankagent kan u ook helpen om eventuele fiscale voordelen en subsidies aan te vragen.

6.  Omring u met vakmensen.

Voor zo'n groot bedrag, voor de aankoop van uw leven, is het best dat u zich laat bijstaan door vakmensen. Neem de tijd om de mensen uit te kiezen die u het beste kunnen begeleiden bij elke stap.

Een architect, een aannemer (voor de bouw van een huis): bezoek hun werven, vraag inlichtingen aan hun klanten, verzeker u van hun kredietwaardigheid. Of een notaris. Wist u dat het eerste notariële advies onder bepaalde voorwaarden gratis is?

Uw bankagent zal als goede professional de witte raven voor u opzoeken in zijn adresboekje!

7.  De rentevoet is van kapitaal belang!

De rentevoeten staan laag momenteel, dat lezen we ook in de pers. Het is dan aan u om te bepalen of u een vaste of variabele rentevoet wenst. Als u er niet wijs uit geraakt, kunt u steeds terecht bij uw bankagent.

Om al een idee te krijgen, kunt u een kosteloze simulatie doen.

8.  Uw goed met verschillende middelen financieren.

Er zijn misschien andere financieringsbronnen die uw kredietbedrag naar beneden kunnen halen. Zeker uw spaargeld (daar kunt u echt niet buiten!), maar misschien ook een erfenis, een groepsverzekering ... Of de verkoop van uw huidige woning. Hebt u daaraan al gedacht? Vraag advies aan uw bankagent.

9.  De akte en de lening zijn ondertekend, u hebt de sleutels: tijd om te verhuizen!

Een laatste stap vooraleer u van uw nieuwe woonplaats kunt genieten: de verhuizing. Hierbij enkele tips om stress en kosten tot een minimum te beperken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Is het nog haalbaar voor jongeren om een huis te kopen?

Huizen en appartementen worden de laatste jaren alsmaar duurder. Voor wie aan de start van zijn professionele en familiale leven staat, betekent meteen een eigendom verwerven vaak een te zware financiële dobber. We vroegen aan Frank Goossens, hoofd kredieten bij AXA Bank, of jongeren anno 2018 nog wel zo gemakkelijk een eigen woonst kunnen kopen.

Kopen of huren? Het financiële plaatje

Een eigen woning kopen is verstandiger dan heel uw leven te blijven huren, zo wordt algemeen aangenomen. Maar is dat wel zo? Wel, de waarheid ligt vaak ergens in het midden. Bij de beslissing om te kopen of te huren hangt af veel van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie. Een belangrijke factor daarin is het financiële plaatje.

Uw huis inruilen voor een appartement: hoe zit dat met de financiering?

U bent van plan om uw gezinswoning van de hand te doen en er iets kleiner en comfortabeler voor te kopen. Vanaf een bepaalde leeftijd een logische beslissing, en meer en meer senioren zetten dan ook de stap naar een appartement. Ontdek hoe u uw huis best verkoopt en uw nieuwe woonst op de best mogelijke manier financiert.

Kopen of huren, wat doet u best ?

Investeren in een eigen woning als zekerheid voor later, is dat een goed idee? Of kunt u net zo goed blijven huren? De meningen hierover lopen sterk uiteen. Maar wat is dan het beste: kopen of huren? Het antwoord hangt af van uw toekomstplannen en uw persoonlijke situatie, zowel familiaal, financieel als professioneel.