9 tips voor een geslaagde vastgoedaankoop

Wonen Beleggen Lenen – 30 oktober 2015

De aankoop van een huis of een appartement. Eén van de belangrijkste keuzes in uw leven. Een gevoelsmatige maar toch ook rationele keuze, om geen fouten te maken. Hieronder vindt u een checklist zodat u geen kat in een zak koopt.

 
De rentevoeten staan laag momenteel. Om al een idee te krijgen, kunt u een kosteloze simulatie doen.

Schat, heb je de advertentie gezien op internet? Rijwoning te koop in Antwerpen!

Nee, maar ik heb wel op enkele tientallen meters hiervandaan een bord met 'te koop' gezien.

Een vastgoedproject begint vaak met een advertentie, op internet of tijdens een wandeltocht, en ontspruit telkens uit een behoefte, een streven … of een droom.

Een toekomstig nest voor uw gezinnetje dat binnenkort uitbreidt, een belegging voor morgen of zelfs overmorgen … Ook een noodzaak, als uw wegen zich scheiden en een verdeling zich opdringt. Waarmee moet u rekening houden?

1.  Neem uw tijd, dat is geld waard.

De factor 'tijd' is van cruciaal belang. Opletten met impulsaankopen, ook al lijkt het een niet te missen kans.

Denk na, vraag advies, neem uw tijd.

2.  Het huis (of appartement) moet ideaal gelegen zijn in het kader van uw behoeften

Bekijk uw toekomstige aankoop in zijn omgeving; zo draait uw droom niet uit op een nachtmerrie.

Is er in de buurt een school voor uw kinderen? Een kinderdagverblijf? Is het woon-werktraject een haalbare kaart? Is er openbaar vervoer in buurt of komt het er in de toekomst? Informeer naar de stedenbouwkundige voorschriften (kwestie van ontgoochelingen te voorkomen) of vraag inlichtingen aan de buren.

3.  De prijs van het goed: onderhandelen en nog eens onderhandelen.

Hebt u het huis of appartement van uw keuze gevonden, bestudeer dan de prijs en onderhandel vervolgens.

Ten opzichte van de wijk, ten opzichte van de beschrijving van het goed, het aantal kamers, de staat van het goed, de voorgeschiedenis van de eigenaars en hun intenties …

Noteer de argumenten die u kunt aanhalen om de prijs te doen zakken. Als de eigenaar naar het buitenland trekt, dan is er misschien haast bij. Allemaal in het voordeel van uw budget.

4.  Uw budget om alle kosten te betalen!

Bent u zeker dat u uw budget correct bepaald hebt? Let op voor de verborgen kosten!

Een voorbeeld: als u een appartement in een mede-eigendom wilt kopen, vraag een kopie van het verslag van de laatste algemene vergadering van het gebouw. U zou daar wel eens een onaangename verrassing kunnen tegenkomen, zoals grote liftrenovatiewerken die op til staan.

Vergeet natuurlijk ook niet de registratierechten, de notariskosten, de toekomstige onroerende voorheffing, de verzekeringen (brand, schuldsaldo), die het totale kostenplaatje zullen doen stijgen.

5. Financiële steun uit onverwachte hoek? De premies!

Federale, regionale, gemeentelijke premies … Altijd mooi meegenomen. En vergeet ook niet de fiscale voordelen en andere subsidies. Op de sites van de gewesten vindt u een schat aan informatie; raadpleeg ze regelmatig, want de regels veranderen met de regelmaat van de klok, met name in Brussel.

Vlaanderen

Wallonië

Brussel

Uw bankagent kan u ook helpen om eventuele fiscale voordelen en subsidies aan te vragen.

6.  Omring u met vakmensen.

Voor zo'n groot bedrag, voor de aankoop van uw leven, is het best dat u zich laat bijstaan door vakmensen. Neem de tijd om de mensen uit te kiezen die u het beste kunnen begeleiden bij elke stap.

Een architect, een aannemer (voor de bouw van een huis): bezoek hun werven, vraag inlichtingen aan hun klanten, verzeker u van hun kredietwaardigheid. Of een notaris. Wist u dat het eerste notariële advies onder bepaalde voorwaarden gratis is?

Uw bankagent zal als goede professional de witte raven voor u opzoeken in zijn adresboekje!

7.  De rentevoet is van kapitaal belang!

De rentevoeten staan laag momenteel, dat lezen we ook in de pers. Het is dan aan u om te bepalen of u een vaste of variabele rentevoet wenst. Als u er niet wijs uit geraakt, kunt u steeds terecht bij uw bankagent.

Om al een idee te krijgen, kunt u een kosteloze simulatie doen.

8.  Uw goed met verschillende middelen financieren.

Er zijn misschien andere financieringsbronnen die uw kredietbedrag naar beneden kunnen halen. Zeker uw spaargeld (daar kunt u echt niet buiten!), maar misschien ook een erfenis, een groepsverzekering ... Of de verkoop van uw huidige woning. Hebt u daaraan al gedacht? Vraag advies aan uw bankagent.

9.  De akte en de lening zijn ondertekend, u hebt de sleutels: tijd om te verhuizen!

Een laatste stap vooraleer u van uw nieuwe woonplaats kunt genieten: de verhuizing. Hierbij enkele tips om stress en kosten tot een minimum te beperken.

Meer informatie over bouwen, renoveren en verbouwen vindt u in de bouwgids.

 

bouwgids

 

76 pagina’s boordevol advies, tips en inspiratie om uw plannen tot een goed einde te brengen.

 

Download nu uw exemplaar

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De Vlaamse woonbonus verdwijnt. Nog snel een woning kopen?

De Vlaamse woonbonus op de eerste en enige woning wordt vanaf 1 januari 2020 afgeschaft. In ruil worden de registratierechten op die woning verlaagd van 7% naar 6%. Maar die vermindering van de registratierechten weegt voor een normale woning niet op tegen het fiscale voordeel van de woonbonus. Het gevolg: een stormloop op vastgoed, met 40% meer verkopen sinds de aankondiging van de afschaffing. Wilt u nog snel snel een woning kopen? Hier moet u op letten.

Lees verder

Meerderheid jongeren verkiest energiezuinige en instapklare woning

3 op 4 Belgen die hun eerste woning kopen, vinden energiezuinig wonen belangrijk. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau InSites Consulting* in opdracht van AXA Bank bij recente en toekomstige huiseigenaars over de aankoop van hun eerste woning. Maar ze lijken minder bereid om voor die energiezuinige woning zelf de handen uit de mouwen te steken, want de meerderheid verkiest nieuwbouw of een instapklare bestaande woning in goede staat boven een bestaand huis dat grondig moet worden gerenoveerd. Waarom? Dat ontdekt u in deze blog.

Lees verder

In 5 stappen naar een energiezuinige woning

Nog niet zo lang geleden stond een nieuwe badkamer of keuken op de eerste plaats bij eigenaars met renovatieplannen. Nu is bezuinigen op energie prioritair. In veel woningen zijn er al energiebesparende renovaties uitgevoerd en bij naar schatting 1 op 3 eigenaars staan er in de komende 5 jaar energetische renovaties op de planning. En dat is nodig ook, want een groot deel van de bestaande woningen scoort nog altijd niet goed op het vlak van energiezuinigheid. Maar hoe pakt u dat aan, van uw huis een energiezuinige woning maken?

Lees verder

Vlaanderen zet in op energiezuinig bouwen en renoveren

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Europa Bijna-EnergieNeutraal (of BEN) zijn. In Vlaanderen wordt het energiepeil of E-peil daarom stapsgewijs aangescherpt tot E30, vanaf 2021 de verplichte norm. De Vlaamse overheid wil ook eigenaars van bestaande woningen stimuleren om energiezuinig te renoveren en stelt tegen 2050 een E-peil van maximum 60 voorop. Hoe goed doen we het in Vlaanderen? En wat krijgt u van de Vlaamse overheid in ruil voor een BEN-woning of renovatiewerken die het energiepeil drastisch verlagen?

Lees verder

Waalse verzekering tegen inkomensverlies: gratis bescherming van uw thuis

Op uw verzoek sluit het Waals Gewest gratis in uw naam een ‘verzekering tegen inkomensverlies’ af in het kader van een hypothecaire lening voor de bouw, aankoop of renovatie van uw woning. Die verzekering zal onder bepaalde voorwaarden de afbetalingen van uw lening gedeeltelijk op zich nemen bij totale en onvrijwillige werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of op non-actiefstelling. Een overzicht.

Lees verder