8 absoluut te vermijden adviezen voor uw fondsenportefeuille!

Vermogen Beleggen – 09 februari 2016

Een portefeuille die samengesteld is uit gezonde fondsen is van essentieel belang. Daarom zijn we er zeker van dat u als verantwoorde belegger geen enkele, maar dan ook echt geen enkele van deze acht (zeer) slechte beleggingsadviezen zal willen volgen.
  1. Uw beleggersprofiel is verouderd? Verlies dan zeker geen tijd met het controleren of dat verouderde profiel nog altijd in overeenstemming is met uw huidige behoeften en uw financiële middelen van het moment.
  2. Twijfel nooit: volg enkel uw intuïtie zonder ooit de samenstelling van uw portefeuille opnieuw in vraag te stellen.
  3. Wees avontuurlijk: imiteer geen beleggers die rustig en zeker van hun zaak hun vastgestelde koers aanhouden, de kick van onbekende fondsen is veel te verleidelijk!
  4. Volg uw intuïtie, wees reactief: verkoop zonder aarzelen wanneer de koers daalt, bewaar koste wat kost een fonds dat aan snelheid verliest, zeker wanneer specialisten u verzekeren dat vergelijkbare fondsen betere vooruitzichten bieden.
  5. Luister niet naar beleggers die hun beleggingen spreiden omdat een portefeuille die belegd is in verschillende activaklassen elk jaar stabielere rendementen kan opleveren.
  6. Uw beleggingsportefeuille is in de goede handen van een beheerder? Waarom dan regelmatig de stand van zaken opmaken van de situatie van uw portefeuille? U hebt wel andere dingen te doen, niet?
  7. De sector waarin u zwaar hebt belegd, heeft te kampen met grote moeilijkheden? Geen, probleem, het is ongetwijfeld een voorbijtrekkende storm. Stel uzelf vooral niet opnieuw in vraag en ga verder op uw elan.
  8. Vertrouw op de korte termijn en in de ‘one shot‘. Geloof de mensen niet die zeggen dat wie de 10 beste beursdagen van de 10 laatste jaren mist, zijn volledige winst in rook kan zien opgaan. Of dat op lange termijn de slechtste beursjaren gecompenseerd worden door meer lucratieve periodes.

Alle gekheid op een stokje: al wat u moet onthouden, is dat beleggen in de eerste plaats betekent dat u dat doet aan uw eigen ritme en met de steun van uw AXA Bankagent. Lees ook ‘Beleggen: Juist of Fout?’.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen: aangeven aan de fiscus of niet?

Wellicht bent u bezig met uw belastingaangifte en vraagt u zich af of u de jaarlijkse inkomsten moet vermelden van fondsen waarin u hebt belegd. Het antwoord op die vraag? In de meeste gevallen niet. Maar er schuilt een addertje onder het gras: belastbare inkomsten gedurende het afgelopen kalenderjaar gegenereerd door beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u in sommige gevallen wel aangeven. Waarom dat zo is, leest u hier.

Pensioensparen: 960 of 1.230 euro?

Sinds begin dit jaar kunt u ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 960 of 1.230 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 960 of 1.230 euro pensioensparen?

Wat is beleggen in fondsen en welk beleggingsfonds past bij u?

Als u wilt beleggen, dan kunt u, afhankelijk van uw risicoappetijt, overwegen om zelf obligaties of aandelen te kopen. Of u kunt beleggen in fondsen. Wat is beleggen in een fonds nu juist? En welke soorten beleggingsfondsen bestaan er? Wij geven u graag advies over het beleggen van uw geld.

Macro-economie: hogere risicos in een economische cyclus die zijn piek bereikt

2018 is minder positief gestart dan verwacht. Een aantal macro-economische indicatoren stelden wat teleur. Bovendien steken een aantal bijkomende risico’s de kop op, zoals het politiek sentiment in Europa, de olieprijzen die de kaap van 80 US dollar weer hebben overschreden en de stijgende langetermijnrente in de Verenigde Staten.

Pensioenopbouw in België: de 4 pensioenpijlers

Het wettelijk pensioen in België ligt een stuk lager dan in onze buurlanden. Na de pensionering moet u dus rondkomen met een inkomen dat veel minder is dan toen u nog werkte. Gelukkig heeft de overheid voorzien in mogelijkheden voor een aanvullend pensioen. Hoe ziet het Belgische pensioenlandschap eruit en welke mogelijkheden hebt u om een extra pensioenkapitaal op te bouwen? Lees het in deze blog.