Amerikaanse economie zet de toon

Vermogen Actueel Beleggen – 01 oktober 2018

De wereldeconomie kent een evolutie van synchrone groei in 2017 naar een economie waarin dit jaar vooral Amerika de motor is. De Europese Unie past haar soepele monetaire politiek voorzichtig aan om de groei niet in gevaar te brengen. China lijkt uit een dal te kruipen en knoopt terug aan met groei. De opkomende landen kennen elk kun eigen uitdagingen en opportuniteiten.

Verenigde Staten: economie draait op volle toeren

De dollar en de Amerikaanse beurzen presteren sterk
Nergens in de wereld zijn de financiële markten nu zo opvallend sterk als in de VS.

De werkloosheid in de VS is zeer laag en de Amerikaanse burgers consumeren tegen een hoog tempo. Bedrijven noteren recordinkomsten. Ook al verhoogt de Amerikaanse Centrale Bank sinds enige tijd de rente, voor bedrijven en particulieren blijft er voldoende krediet aanwezig om hun projecten te financieren.

Ook de fiscale maatregelen die de regering-Trump vorig jaar lanceerde, missen hun effect duidelijk niet. De kmo’s die mikken op de Amerikaanse consument, profiteren hiervan maximaal, wat de economie in de VS volop ondersteunt. Tot slot blijft de inflatie gematigd.

Alle Amerikaanse indicatoren staan dus op groen. AXA Investment Managers verwacht dan ook dat de sterke groei zich verderzet in de tweede jaarhelft. Ook de stemming over Amerikaanse aandelen blijft positief. Niets wijst er vandaag op dat de economie in de VS op korte termijn voor een sterke groeivertraging staat, laat staan een recessie.

De Verenigde Staten gaan er dan ook terecht prat op de motor van de wereldeconomie te zijn. Een goed draaiende Amerikaanse economie wordt weerspiegeld in de financiële markten. De S&P, Dow Jones, maar vooral de technologiebeurs Nasdaq doet het goed. De volatiliteit is wat toegenomen en dat kan nog enige tijd duren. Maar nergens in de wereld zijn de financiële markten zo opvallend sterk.

NAFTA op de valreep gered

Het NAFTA-handelsverdrag bestaat sinds de jaren 90. Het organiseert de handel tussen de VS, Canada en Mexico. Vooral de Verenigde Staten vonden dat 35 jaar oude akkoord stoffig en onevenwichtig en dus niet goed voor de Amerikanen.

Vorige maand sloot de Amerikaanse president Trump al een nieuwe deal met Mexico. Canada leek eerst uit de boot te vallen, maar werd op de valreep toch nog overtuigd. Volgens de drie partijen is dit goed nieuws voor de economie, die hiermee een extra zet krijgt.

De herziening van NAFTA is een overwinning voor Donald Trump. Het toont aan dat een goed akkoord mogelijk is, zelfs na harde onderhandelingen.

Wat met de handelsoorlog met China?

De handelsoorlog met China blijft in het nieuws. Donald Trump kondigde nog maar eens voor 200 miljard dollar importheffingen aan. Opnieuw een stevig bedrag. De betrachting van de Amerikaanse president is duidelijk: winnen. Hij wil dat China inbindt, en is bereid daarvoor extra maatregelen te nemen.

Maar China gooit de handdoek (nog niet) niet in de ring. Integendeel. Telkens als president Trump nieuwe tarieven aankondigt, volgen Chinese tegenmaatregelen. Maar die zijn voorlopig, met tarieven tussen de 5 à 10 procent, mild. Het is duidelijk dat de Chinezen uit zijn op onderhandelen, maar niet van plan zijn om gezichtsverlies te leiden. Waarnemers van AXA Investment Managers houden zich aan de visie dat de VS en China uiteindelijk tot een onderhandelde oplossing zullen komen. Ondertussen gaat het steekspel verder en zal Trump zich in de media blijven profileren, wellicht tot aan de verkiezingen van november.

Dollar weegt op groei opkomende landen

Een opvallend effect van die handelsoorlog is een sterke dollar. De dollar presteert niet alleen uitstekend omdat de economie van de VS bij uitstek de beste presterende ter wereld is. Ook de stijgende rente ondersteunt de koers. Bovendien doet het handelsdebat met China de dollar alle eer aan als ‘veilige haven’.

Maar die stevige dollar is een struikelsteen voor opkomende markten. Door de zeer lage Amerikaanse rente leenden die landen massaal in dollar om hun expansie te financieren. Met een sterke dollar wordt de afbetaling van die leningen nu veel duurder. Voeg daarbij de nervositeit van de handelsoorlog, en vooral de mogelijke impact van die handelsoorlog op de economie van de ‘Emerging Markets’ en we hebben meteen één van de verklaringen waarom de beurzen van die landen het minder goed doen.

Maar scheer niet alle landen over dezelfde kam. De Turkse Economie bijvoorbeeld heeft met haar zware leningen jaren ‘op de poef’ geleefd, met een exponentieel stijgende inflatie tot gevolg. De Lira deelt hierdoor zwaar in de klappen. Venezuela beleeft ook niet al te beste tijden en Argentinië moest zelfs aankloppen bij het IMF. Landen zoal India doen het dan weer zeer goed.

Alle landen hebben dus specifieke uitdagingen of perspectieven. In die context zal de politiek van hun centrale banken bepalend zijn voor het economisch herstel. Nu reeds zien we interventies en kiezen de centrale banken voor renteverhogingen. Ook in Turkije is dit het geval en dat zelfs tegen de wil in van sterke man Erdogan. Het ziet er dus naar uit de centrale banken objectief hun rol kunnen en zullen spelen. En dat is dan weer goed nieuws voor de economie en de stabiliteit van die landen.

Wat dan met China?

China, dat ook tot de opkomende markten gerekend wordt, kampte de laatste maanden met een groeivertraging. Dit was in het verleden reeds enkele keren het geval. Maar net zoals toen, zal China er alles aan doen om zijn economie op het spoor te houden. Dat kan door onder meer fiscale of monetaire maatregelen te nemen. Met kans op slagen, want de appetijt van de Chinese consument en zeker de middenklasse die zich aan een recordtempo blijft uitbreiden, is onverzadigbaar.

Het is ook duidelijk dat de handelsoorlog de export nog niet fundamenteel heeft aangetast. De combinatie van degelijke binnenlandse consumptie, de beperkte impact van de handelsoorlog tot op heden en recente monetaire versoepeling houden de groei op peil voor de rest van 2018, volgens AXA Investment Managers.

En Europa ?

De vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) in september bevestigde : obligatieaankopen zullen dalen tot 15 miljard vanaf oktober en worden vanaf 2019 tot nul gebracht. De rentevoeten zullen volgens de ECB stabiel blijven tot medio 2019. Ook dat was volgens de verwachtingen.

De ECB blijft dus voorzichtig in het afbouwen van haar soepele monetaire politiek, ze wil immers de economische groei niet in gevaar brengen. Duitsland blijft de motor en ook Frankrijk lijkt het opnieuw beter te doen. Vooralsnog blijft Europa gespaard van een handelsoorlog met de VS. De handelsovereenkomst die de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Junker enkele maanden geleden tijdens zijn fameuze missie voor Europa uit de brand sleepte, lijkt te zorgen voor handelsvrede met de VS. En ook de relaties met China zijn goed. Komt Europa dan als grote winnaar van de handelsoorlog uit de bus?

Samengevat

We evolueerden van een wereldeconomie die in 2017 gesynchroniseerd groeide (alle economieën groeien samen) naar een wereldeconomie waar vooral de Amerikaanse economie de bovenhand heeft. Volgens AXA Investment managers wijzen de cijfers niet op een recessie of een ernstige groeivertraging in Europa en zeker niet in de VS. Als die vertraging er al komt, wordt ze eerder in 2020 verwacht. Maar vandaag is het nog te vroeg om daarover al voorspellingen te doen.

Bron: AXA Investment Managers

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder