Autosalon 2023: deze 5 kortingen kunt u scoren

Dagelijks leven Een auto kopen Actueel Lenen – 06 januari 2023

Op 14 januari zwaaien de deuren van de Heizelpaleizen wagenwijd open voor het autosalon. Eindelijk weer een echte beurs, nadat corona de vorige twee edities van de kalender schrapte. En er is nóg een reden tot feest. Niet alleen blaast het autosalon honderd kaarsjes uit, ook wie van plan is een nieuwe auto te kopen, mag cadeautjes verwachten. Nu is de ene korting de andere niet, dus gidsen we u graag door de prijzenslag.

Autosalon 2023: hét moment om uw slag te slaan

autosalonkortingen 2023
Tijdens en na het autosalon kun u profiteren van kortingen en mooie promoties op een nieuwe wagen.Bereken alvast hoeveel uw autolening u zou kosten.

In de periode van het autosalon stijgt de kortingenkoorts altijd tot ongeziene hoogtes. Voor autokopers is dit dan ook hét moment om een slag te slaan. Blijft de sneeuw uit, dan mag u er zeker van zijn dat het op z’n minst promoties en deals allerhande zal regenen. Het autosalon is gewoon de grootste showroom van ons land, al worden er ter plekke geen auto’s verkocht en moet u daarvoor uiteindelijk bij een dealer over de drempel. Geen punt, want die ontgrendelen in deze koopjesperiode zelfs op zondag hun schuifdeur.

Door de productieproblemen van het afgelopen jaar draaide het kortingenrad tijdelijk wat trager. De vraag op de automarkt oversteeg het aanbod. Maar het heeft er alle schijn van dat het autosalon van 2023 een doorstart inluidt. Hou er desalniettemin rekening mee dat de levertijden, afhankelijk van het model, nog altijd stevig kunnen oplopen, ook al zijn ze stilaan aan de beterhand.

Bij AXA Bank houden we ook autosalon. We doen voor het 100e autosalon graag onze duit in het zakje met een speciale aanbieding voor autoleningen. Nieuwsgierig? Bereken dan uw autolening.

Het autosalon: de acties

Vooraf moeten we een onderscheid maken. Enerzijds zijn er de officiële salonacties van de invoerders en anderzijds de voordelen die u zélf uit een onderhandeling kunt slepen. Door het productietekort lukte dat laatste dus moeizamer. Maar nu valt zeker aan te raden een poging te wagen. Al was het maar omdat er zelfs binnen dealers van hetzelfde merk onderlinge prijsverschillen bestaan.

De promoties houden zich trouwens niet aan de tiendaagse van het autosalon. Bij sommige merken - maar niet bij alle - beginnen ze al in december en lopen zelfs door tot het einde van de maand februari. Maar mispak u niet. Daarna keert de koopjestijd pas terug bij de volgende editie.

Kijk naar de kleine lettertjes bij interessante voorwaarden

Wat u vooraf kunt doen? Maak een shortlist met de merken van uw voorkeur. Bekijk hun websites en ga na of hun interessante voorwaarden geen belangrijke keerzijde meebrengen, vermeld in de kleine lettertjes. Zo kunt u vooraf al de details uitpluizen van het aanbod dat u zult krijgen. 

Ga u over tot zo’n offerte, bekijk dan zeker hoe lang die geldig blijft. Dat staat meestal onderaan vermeld. Vergeet niet: een verwittigd autosalonshopper is een gewiekstere onderhandelaar.

Dit zijn de 5 autosalonkortingen die u kunt scoren

  1. Salonprijs. De klassieker onder de klassiekers. De merken verleiden met een speciale salondeal. Ze wordt niet alleen berekend op de aanschafprijs van de auto, maar is meestal ook van toepassing op de opties.

  2. Koopjes uit stock. Kies een wagen uit voorraad en ontvang een voordeliger prijs. Automerken grijpen de salonperiode aan om hun stock te lichten. Die is dit jaar nog altijd kleiner door de halfgeleidercrisis en de lange levertijden, maar de geste is zeker niet van het toneel verdwenen. Nadeel: u kunt de auto niet zelf samenstellen.

  3. Speciale uitrusting. Sommige invoerders brengen tijdens het autosalon een speciale uitrustingslijn uit met een voordeelbundel aan opties. Of ze bieden een pakket aan extra accessoires gratis aan. Interessant, want het drijft later de tweedehandswaarde op. Daarnaast zijn er merken die tijdelijk een extra lange garantie aanbieden.

  4. Gratis lenen. Meerdere merken zetten graag in de verf dat ze leningen tegen een laag jaarlijks kostenpercentage aanbieden. Soms tot wel 0%. Toegegeven, het klinkt erg verleidelijk, maar er schuilen addertjes onder het gras. Leningen met een nulrente zijn allesbehalve zonder voorwaarden. De maximale looptijd is meestal korter, met hogere maandelijkse aflossingen tot gevolg. Ga ook na of u niet een stevig voorschot, of een verhoogde eindaflossing, moet betalen.En de garagehouder zal trachten de nulinterest elders terug te winnen. Door bijvoorbeeld minder korting op uw nieuwe auto te geven. Of de overnameprijs van uw oude auto te onderwaarderen.

  5. Recyclagepremie. Hebt u een stokoude auto voor overname? Dan komt u misschien in aanmerking voor de recyclagepremie. Ze wordt ook wel slooppremie, ecopremie of milieupremie genoemd. Het gaat erom dat de garagist uw gebruikte auto verantwoord laat recycleren, onderdelen ervan hergebruikt of hem naar de schroothoop brengt. Het is geen recht, noch een wettelijke verplichting, en er bestaat ook geen vaste tarieflijst voor. Tijdens het autosalon schermen veel dealers met een extra voordelige overname.

Sommige van deze kortingen zijn combineerbaar. Dat is goed nieuws, want daardoor kan het totaalbedrag snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Dat noemen we een zaakje, jawel.

Gemiddeld bedraagt de korting tijdens het autosalon 15%

Toch is de rek niet eindeloos. Zeker nu de automarkt zijn oude vorm nog niet helemaal heeft teruggevonden en sommige merken op de trein springen van een vaste afslag per model. Hou het dus realistisch. De gemiddelde korting tijdens het salon bedraagt 15%. De hoogdagen dat een merk u de btw cadeau gaf, lijkt voorgoed tot het verleden te behoren.

Autosalon bij AXA Bank: speciale aanbiedingen voor autoleningen

In de kantoren van AXA Bank laten we de vitrine ook glimmen voor het 100e autosalon. Nieuwsgierig? Ontdek onze autoleningen. Of bezoek een AXA Bankagent in uw buurt die voor u een voorstel tot in de puntjes kan verzorgen. 

Let op, geld lenen kost ook geld

De autolening is een lening op afbetaling, onderworpen aan de wetgeving op het consumentenkrediet.
Kredietgever: AXA Bank Belgium nv maakt deel uit van de Crelan Groep.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Tweedehandsauto kopen: waar moet u op letten?

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? Houd er dan wel even het hoofd bij, anders koopt u misschien een vierwielse kat in een zak. Hieronder vindt u een checklist met belangrijke tips, opgelijst per categorie, die u kunt gebruiken bij de aankoop van uw tweedehandsauto. Neem hem zeker mee in uw zoektocht naar uw droomwagen.

Lees verder

Onze klanten kennen ons de Award 2021 toe van de meest innovatieve bank

AXA Bank is een van de laureaten van de Bank Awards 2021! 57.000 klanten hebben deelgenomen aan de jaarlijkse consumentenbevraging van spaargids.be. In die bevraging werd gepeild naar de tevredenheid van de Belgische consumenten over hun bank. AXA Bank mag dit jaar naar huis met de Bank Award 2021 voor meest innovatieve bank. Maar over welke innovatie gaat het? En over welke dienstverlening aan u, onze klant? U die op elk ogenblik kunt rekenen op uw bankagent, wat ook te zien is aan de resultaten van de bevraging, want AXA Bank behaalt de tweede plaats in de categorie 'Beste kantoornetwerk'.

Lees verder

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent