Bankkaart en kredietkaart: de voor- en nadelen in een notendop

Betalen Betaalkaarten – 30 december 2015

Een bankkaart en een kredietkaart hebben allebei een aantal voor- en nadelen. Neem ze even samen met ons onder de loep.

Wat is een bankkaart?

Met een bankkaart zoals Maestro of Bancontact/MisterCash wordt uw betaling of geldafhaling onmiddellijk van uw zichtrekening gehaald of 'gedebiteerd'. Daarom noemen we ze ook wel debetkaart. Koopt u iets in een winkel of online, dan gaat het bedrag dus meteen van uw rekening naar de rekening van de handelaar. En natuurlijk kunt u met zo’n bankkaart geld afhalen uit geldautomaten in binnen- en buitenland, bankverrichtingen doen aan een automaat en online bankieren.

 
Een bankkaart en een kredietkaart hebben allebei een aantal voor- en nadelen.

De voor- en nadelen van een bankkaart

PLUS

 • Een bankkaart is gemakkelijk, snel en betrouwbaar.
 • U hebt minder cash op zak.
 • U kunt er op de meeste plaatsen mee betalen en voor een geldautomaat om cash af te halen moet u nooit ver lopen.
 • Als u ze verliest of ze wordt gestolen, dan kan niemand er iets mee aanvangen zonder de pincode.

MIN

 • Een bankkaart heeft, uit veiligheidsoverwegingen, een gebruikslimiet. Zo kunt u er per dag en per week niet meer dan een bepaald maximumbedrag mee afhalen of betalen. Uw AXA Bankagent weet welke maximumbedragen gelden voor uw AXA bankkaart. U vindt ze ook in het reglement AXA bankkaart.

Mijn bankkaart wordt geweigerd. Waarom?

Dat kan verschillende redenen hebben:

 • Er staat te weinig geld op uw zichtrekening.
 • U hebt het maximumbedrag bereikt dat u dagelijks of wekelijks met uw bankkaart kunt betalen.
 • De chip of de magneetstrook van uw bankkaart is stuk. Vraag in dat geval een nieuwe aan.
 • U bent in een land buiten Europa en hebt uw kaart niet laten deblokkeren voor gebruik buiten Europa.

Wat is een kredietkaart?

Met een kredietkaart gaan uw betalingen of geldafhalingen niet onmiddellijk van uw rekening af maar pas later, meestal op een vast moment in de maand. De uitgever van de kredietkaart schiet u dus voor een korte periode geld voor.

Met uw kredietkaart kunt u betalen bij de meeste handelaars, met een betaalterminal en uw pincode maar soms ook nog met uw handtekening en eventueel uw identiteitskaart. Probeer dit te vermijden als dat kan, betalen met uw pincode is veiliger. De kredietkaart wordt ook steeds meer online gebruikt. En natuurlijk kunt u er ook geld mee afhalen aan geldautomaten. U betaalt daarvoor meestal wel een vergoeding.

Alle kredietkaarten hebben een gebruikslimiet: een maandelijks maximumbedrag dat u met uw bank afspreekt, bijvoorbeeld 2.500 euro per maand. Neem een limietbedrag dat u vlot kunt terugbetalen. Meestal kunt u die kredietkaartlimiet flexibel verhogen en verlagen.

U krijgt doorgaans één keer per maand een afrekening van al uw betalingen en geldafhalingen met uw kredietkaart.

Mijn kredietkaart wordt geweigerd. Waarom?

Ook dit kan verschillende redenen hebben:

 • Uw kredietkaartlimiet is volledig opgebruikt.
 • U kunt niet bewijzen dat u de eigenaar van de kredietkaart bent door een correcte pincode te geven of door uw handtekening: die moet dezelfde zijn als de handtekening op uw identiteitskaart.
 • De chip of de magneetstrook van uw kredietkaart is stuk. Vraag in dat geval een nieuwe kaart aan.
 • De vervaldag van uw kredietkaart is verstreken.
 • Er is fraude met uw kredietkaart vastgesteld en daarom is ze geblokkeerd.

De voor- en nadelen van een kredietkaart

PLUS

 • Een kredietkaart aanvaarden ze bijna overal, in België en in het buitenland.
 • Als u er verstandig mee omspringt, is het een even veilige manier van betalen als met een gewone bankkaart.
 • U hoeft niet zoveel cash op zak te hebben. Handig ook als u naar een land reist met een vreemde munt.
 • Het belangrijkste voordeel is dat u een tijdje krediet krijgt: u moet pas na een bepaalde periode afrekenen.
 • U krijgt een maandelijks overzicht.
 • Als gebruiker bent u goed beschermd; uw bank gaat er dan wel vanuit dat u niet ‘nalatig’ omspringt met uw kaart: pincode niet doorgeven of opschrijven bijvoorbeeld.
 • Sommige kredietkaarten verzekeren uw aankopen tegen diefstal, beschadiging, foute of niet-levering …
 • Dikwijls zit er ook een reisverzekering bij.

MIN

 • Aan het gebruik van een kredietkaart zijn kosten verbonden: een jaarlijkse of maandelijkse bijdrage maar ook bij het afhalen van cash bijvoorbeeld. Heel soms is de kaart gratis en betaalt u dus geen jaarlijkse of maandelijkse bijdrage.
 • Uw uitgaven gaan niet direct van uw rekening, maar slechts één keer per maand. Daar dient u best rekening mee te houden, zodat er nog genoeg saldo op uw rekening staat op het moment dat de afrekening komt.  
 • Aan elke kredietkaart zit een maximumlimiet, die kan verschillen van persoon tot persoon. Hotels of autoverhuurbedrijven vragen vaak uw kredietkaart als borg voor de toekomstige hotelrekening of mogelijke schade aan uw huurwagen. Daardoor hebt u dus minder budget beschikbaar dan u denkt. Na het betalen van uw hotelrekening of het weer binnenbrengen van uw wagen vervalt die reservering en kunt u opnieuw uw volledige limiet gebruiken, minus natuurlijk de uitgaven die u ondertussen gedaan hebt.  

Nog een paar belangrijke tips ...

 • Lees goed de infofiche en het contract (reglement en tarieflijst) na van uw kaarten: daarin staan alle voorwaarden en kosten.
 • Ga na bij uw bank wat de dag- en weeklimieten zijn voor uw bankkaart en de maandlimiet van uw kredietkaart. Zo voorkomt u vervelende situaties.
 • Hou uw pincodes geheim. Leer ze van buiten en schrijf ze nergens op. Lees meer veiligheidstips op de website van Card Stop.
 • Kaart verloren, gestolen of ingeslikt? Laat ze onmiddellijk blokkeren via Card Stop op +32 70 344 344. Geef een diefstal altijd aan bij de politie.
 • Bij geldafhalingen in België is het beter om uw bankkaart te gebruiken dan uw kredietkaart: bij een kredietkaart betaalt u voor iedere geldafhaling een vaste kost. Haalt u geld af in het buitenland, vergelijk de kosten voor geldafhalingen met uw kredietkaart dan met die voor uw bankkaart. Vraag hierover meer informatie aan uw AXA Bankagent voor u op reis vertrekt.
 • Gebruik uw kredietkaart altijd verstandig en bouw geen schulden op.
 • Interesse in de kredietkaarten die AXA Bank uitgeeft? Hier leest u meer.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Betalen in het buitenland? Even makkelijk als thuis.

Met veel cash geld op reis vertrekken, da’s geen goed idee. Maar wat moet u dan wel doen? Want op vakantie wilt u natuurlijk ook niet zonder geld komen te zitten. De oplossing? Verschillende betaalmiddelen meenemen! We zetten de mogelijkheden voor u op een rij, zodat u gerust op reis kunt vertrekken.

Hoe betaalt de Belg het liefst?

De bankkaart is nog steeds het populairste betaalmiddel in België. Dat blijkt uit een onderzoek* dat Bancontact voerde bij 1000 landgenoten in september 2017. Mobiel betalen en contactloos betalen zijn bezig aan een opmars, al vertrouwt een meerderheid van de ondervraagden het nog niet helemaal. Voor 3 op de 10 Belgen is mobiel en contactloos betalen echter al even veilig als de ‘klassieke’ betaalmethoden.

Jongeren steeds vaker gebruikt als geldezel

Cybercriminelen benaderen steeds vaker jongeren om te fungeren als geldezel of ‘money mule’. Langs die weg kunnen ze gestolen geld doorsluizen naar andere, vaak buitenlandse rekeningen. Dat meldt Febelfin in een persbericht. De jongeren worden aangesproken in het uitgaansleven of via populaire social mediakanalen, zoals Instagram, WhatsApp of Snapchat, met de belofte om snel geld te verdienen. Vaak beseffen ze niet dat ze strafbare feiten plegen.

Laat niet in uw kaarten kijken!

Internetbankieren is en blijft veilig. Maar u moet wel waakzaam blijven voor phishing. De laatste tijd krijgen meer en meer mensen een valse mail waarin wordt gevraagd om hun bankkaart op te sturen omdat ze zogezegd zou moeten worden vervangen. Ga hier niet op in want een bank zou zoiets nooit vragen!

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?

Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?