Barst uw onderneming uit haar voegen?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Optimaal werken – 18 februari 2016

Hebt u te weinig ruimte voor stockage of is uw praktijkruimte is nogal krap? Tijd om uit te breiden! U kunt uw bestaande gebouw renoveren, of op zoek gaan naar een andere werkplek. Maar hebt u al nagedacht over de financiering van uw nieuwe bedrijfsruimte?

Huren of kopen?

uitbreiding onderneming 
Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat.

De aankoop van een bedrijfspand is een hele investering. Wilt u die sprong wagen, dan moet u met een aantal zaken rekening houden:

 • U hebt minder flexibiliteit. Gaat het wat minder en moet u inkrimpen? Dan moet u nog steeds die te grote ruimte afbetalen. Of gaat het erg goed en wilt u uitbreiden? Dan zit u vast aan een te kleine ruimte.
 • U staat zelf in voor het onderhoud. Een lek in het dak, verouderde isolatie en andere mankementen zijn uw verantwoordelijkheid.
 • Zoals elke investering houdt de aankoop van een bedrijfspand een risico in. Afhankelijk van de evoluties op de markt kan het gebouw in waarde dalen.

Maar als u over de middelen beschikt, heeft kopen ook heel wat voordelen:

 • De maandelijkse kosten liggen vaak lager dan wanneer u huurt.
 • U kunt een percentage van de kosten aftrekken van de belastbare winst. Die investeringsaftrek gebeurt ofwel éénmalig ofwel gespreid over de afschrijvingsperiode van de investering.
 • U maakt misschien kans op subsidies. Ontdek of u in aanmerking komt op vlaanderenonderneemt.be.
 • U bent in staat om vermogen op te bouwen. En als u het pand uiteindelijk weer verkoopt, dan is de opbrengst voor u.
 • U kunt het gebouw volledig aanpassen aan uw eigen behoeftes en hoeft geen rekening te houden met een verhuurder.

Bedrijfsruimte in eigen huis

Uw onderneming runnen vanuit uw eigen huis kan u heel wat kosten besparen. Maar of dit voor u een optie is, hangt wel af van het type onderneming en de bestemming van het gebouw. In principe moet u steeds een bestemmingswijziging aanvragen als u uw kantoor of praktijk wilt vestigen in een woning. Daarvoor kunt u terecht bij de technische dienst van de gemeente. De kosten daarvoor verschillen van gemeente tot gemeente, maar bedragen meestal zo’n €30.

In bepaalde gevallen bent u echter vrijgesteld van die bestemmingswijziging. Daarvoor moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het gebouw is in een woonzone gelegen en de hoofdfunctie blijft de woonfunctie.
 • De vloeroppervlakte van het kantoor of de praktijk bestrijkt niet meer dan 100 m2.
 • Het nieuwe gebruik is niet in strijd met de planologische voorschriften. (Dit kunt u navragen bij de gemeente).

Hoe een uitbreiding of renovatie financieren?

Wanneer u voor de keuze staat om uit te breiden of niet, speelt uw financiële situatie natuurlijk een grote rol. Ook voor een renovatie hebt u de nodige middelen nodig. Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat.

Bovendien krijgt u snel antwoord op uw kredietaanvraag. Dat zorgt ervoor dat u snel met uw project kunt starten. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer maakt u best de switch?

Als beginnende zelfstandige richtte u waarschijnlijk een eenmanszaak op. De beste keuze op dat moment: snel, eenvoudig en weinig administratie. Maar al snel begon uw onderneming te groeien, en dus ook uw winst. Wegen de voordelen van een eenmanszaak voor u dan nog op tegen de nadelen? En wanneer maakt u van uw eenmanszaak best een vennootschap? AXA Bank zocht het voor u uit!

Lees verder

Hoe de waarde van een bedrijf bepalen bij overname?

Het gaat u als ondernemer voor de wind en u wilt zich bij een ander bedrijf inkopen of het volledig overnemen. Een vraag die dan in het overnameproces vanzelf naar boven komt: hoe bepaalt u de waarde van die zaak? Er is echter geen eenduidig antwoord. Er bestaan immers verschillende methodes om de overnamewaarde van een bedrijf te bepalen, elk met een andere uitkomst. En onder andere aannames kan één en dezelfde methode zelfs verschillende resultaten opleveren. In deze blog vindt u meer uitleg over de twee meest voorkomende waarderingsmethodes.

Lees verder

Post-corona: hoe laat u uw bedrijf inspelen op het nieuwe normaal?

Covid-19 bracht voor ondernemers heel wat uitdagingen met zich mee. De ene lockdown na de andere, strikte maatregelen, onzekerheid en een opeenvolging van coronagolven schudden het ondernemerslandschap en de gekende manier van werken grondig door elkaar. Maar een crisis dwingt ook verandering af, innovatie en ‘anders denken’. Nu we met mondjesmaat naar een iets normaler leven lijken terug te keren, kijken ondernemers met nieuwe ogen naar hun bedrijf, hun omgeving en zichzelf. Ook voor de klanten zijn er dingen veranderd. Hoe gaat u als ondernemer om met zo’n nieuwe realiteit? Lees onze 4 tips!

Lees verder

Voor elk plan een professioneel krediet

U wilt dat de zaken blijven draaien. En als zelfstandige weet u als geen ander dat het belangrijk is om genoeg financiële ruimte te hebben. Een lening voor zelfstandigen of professioneel krediet geeft u die nodige ruimte. Om te investeren. En om te groeien.

Lees verder

Maak een afspraak