Barst uw onderneming uit haar voegen?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Optimaal werken – 18 februari 2016

Hebt u te weinig ruimte voor stockage of is uw praktijkruimte is nogal krap? Tijd om uit te breiden! U kunt uw bestaande gebouw renoveren, of op zoek gaan naar een andere werkplek. Maar hebt u al nagedacht over de financiering van uw nieuwe bedrijfsruimte?

Huren of kopen?

uitbreiding onderneming 
Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat.

De aankoop van een bedrijfspand is een hele investering. Wilt u die sprong wagen, dan moet u met een aantal zaken rekening houden:

 • U hebt minder flexibiliteit. Gaat het wat minder en moet u inkrimpen? Dan moet u nog steeds die te grote ruimte afbetalen. Of gaat het erg goed en wilt u uitbreiden? Dan zit u vast aan een te kleine ruimte.
 • U staat zelf in voor het onderhoud. Een lek in het dak, verouderde isolatie en andere mankementen zijn uw verantwoordelijkheid.
 • Zoals elke investering houdt de aankoop van een bedrijfspand een risico in. Afhankelijk van de evoluties op de markt kan het gebouw in waarde dalen.

Maar als u over de middelen beschikt, heeft kopen ook heel wat voordelen:

 • De maandelijkse kosten liggen vaak lager dan wanneer u huurt.
 • U kunt een percentage van de kosten aftrekken van de belastbare winst. Die investeringsaftrek gebeurt ofwel éénmalig ofwel gespreid over de afschrijvingsperiode van de investering.
 • U maakt misschien kans op subsidies. Ontdek of u in aanmerking komt op vlaanderenonderneemt.be.
 • U bent in staat om vermogen op te bouwen. En als u het pand uiteindelijk weer verkoopt, dan is de opbrengst voor u.
 • U kunt het gebouw volledig aanpassen aan uw eigen behoeftes en hoeft geen rekening te houden met een verhuurder.

Bedrijfsruimte in eigen huis

Uw onderneming runnen vanuit uw eigen huis kan u heel wat kosten besparen. Maar of dit voor u een optie is, hangt wel af van het type onderneming en de bestemming van het gebouw. In principe moet u steeds een bestemmingswijziging aanvragen als u uw kantoor of praktijk wilt vestigen in een woning. Daarvoor kunt u terecht bij de technische dienst van de gemeente. De kosten daarvoor verschillen van gemeente tot gemeente, maar bedragen meestal zo’n €30.

In bepaalde gevallen bent u echter vrijgesteld van die bestemmingswijziging. Daarvoor moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het gebouw is in een woonzone gelegen en de hoofdfunctie blijft de woonfunctie.
 • De vloeroppervlakte van het kantoor of de praktijk bestrijkt niet meer dan 100 m2.
 • Het nieuwe gebruik is niet in strijd met de planologische voorschriften. (Dit kunt u navragen bij de gemeente).

Hoe een uitbreiding of renovatie financieren?

Wanneer u voor de keuze staat om uit te breiden of niet, speelt uw financiële situatie natuurlijk een grote rol. Ook voor een renovatie hebt u de nodige middelen nodig. Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat.

Bovendien krijgt u snel antwoord op uw kredietaanvraag. Dat zorgt ervoor dat u snel met uw project kunt starten. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Van eenmanszaak naar vennootschap: wanneer maakt u best de switch?

Als beginnende zelfstandige richtte u een eenmanszaak op. De beste keuze op dat moment: snel, eenvoudig en weinig administratie. Maar al snel begon uw onderneming te groeien, en dus ook uw winst. Wegen de voordelen van een eenmanszaak voor u dan nog op tegen de nadelen? En wanneer maakt u van uw eenmanszaak best een vennootschap? AXA Bank zocht het voor u uit!

Lees verder

Voor elk plan een professioneel krediet

U wilt dat de zaken blijven draaien. En als zelfstandige weet u als geen ander dat het belangrijk is om genoeg financiële ruimte te hebben. Een lening voor zelfstandigen of professioneel krediet geeft u die nodige ruimte. Om te investeren. En om te groeien.

Lees verder

Maak een afspraak