Barst uw onderneming uit zijn voegen?

Groeien is uitbreiden Bedrijf in groei Optimaal werken – 10 februari 2016

Hebt u te weinig ruimte voor stockage of is uw praktijkruimte is nogal krap? Tijd om uit te breiden! U kunt uw bestaande gebouw renoveren, of op zoek gaan naar een andere werkplek. Maar hebt u al nagedacht over de financiering van uw nieuwe bedrijfsruimte?

immo4pro
Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat.

Huren of kopen?

De aankoop van een bedrijfspand is een hele investering. Wilt u die sprong wagen, dan moet u met een aantal zaken rekening houden:

 • U hebt minder flexibiliteit. Gaat het wat minder en moet u inkrimpen? Dan moet u nog steeds die te grote ruimte afbetalen. Of gaat het erg goed en wilt u uitbreiden? Dan zit u vast aan een te kleine ruimte.
 • U staat zelf in voor het onderhoud. Een lek in het dak, verouderde isolatie en andere mankementen zijn uw verantwoordelijkheid.
 • Zoals elke investering houdt de aankoop van een bedrijfspand een risico in. Afhankelijk van de evoluties op de markt kan het gebouw in waarde dalen.

Maar als u over de middelen beschikt, heeft kopen ook heel wat voordelen:

 • De maandelijkse kosten liggen vaak lager dan wanneer u huurt.
 • U kunt een percentage van de kosten aftrekken van de belastbare winst. Die investeringsaftrek gebeurt ofwel éénmalig ofwel gespreid over de afschrijvingsperiode van de investering.
 • U maakt misschien kans op subsidies. Ontdek of u in aanmerking komt op vlaanderenonderneemt.be.
 • U bent in staat om vermogen op te bouwen. En als u het pand uiteindelijk weer verkoopt, dan is de opbrengst voor u.
 • U kunt het gebouw volledig aanpassen aan uw eigen behoeftes en hoeft geen rekening te houden met een verhuurder.

Bedrijfsruimte in eigen huis

Uw onderneming runnen vanuit uw eigen huis kan u heel wat kosten besparen. Maar of dit voor u een optie is, hangt wel af van het type onderneming en de bestemming van het gebouw. In principe moet u steeds een bestemmingswijziging aanvragen als u uw kantoor of praktijk wilt vestigen in een woning. Daarvoor kunt u terecht bij de technische dienst van de gemeente. De kosten daarvoor verschillen van gemeente tot gemeente, maar bedragen meestal zo’n €30.

In bepaalde gevallen bent u echter vrijgesteld van die bestemmingswijziging. Daarvoor moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het gebouw is in een woonzone gelegen en de hoofdfunctie blijft de woonfunctie.
 • De vloeroppervlakte van het kantoor of de praktijk bestrijkt niet meer dan 100 m2.
 • Het nieuwe gebruik is niet in strijd met de planologische voorschriften. (Dit kunt u navragen bij de gemeente).
 • Hoe een uitbreiding of renovatie financieren?

  Wanneer u voor de keuze staat om uit te breiden of niet, speelt uw financiële situatie natuurlijk een grote rol. Ook voor een renovatie hebt u de nodige middelen nodig. Zowel voor uw roerende als voor uw onroerende projecten kunt u terecht bij uw AXA Bankagent voor het juiste krediet en een voorstel op maat. Bovendien krijgt u snel antwoord op uw kredietaanvraag. Dat zorgt ervoor dat u snel met uw project kunt starten. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan