U staat op het punt om in een nieuwe bedrijfswagen te investeren. U hebt het budget bepaald en de fiscale aftrekbaarheid berekend, maar dan blijft er nog één cruciale vraag: hoe betaalt u die nieuwe firmawagen of bestelwagen? Gebruikt u liquide middelen die al beschikbaar zijn in de onderneming, leent u of is het toch beter om dat nieuwe bedrijfsvoertuig te leasen of te renten? En wat is het verschil tussen die drie opties? U ontdekt het in deze blog.
Uw nieuw bedrijfsvoertuig zelf betalen of een financiering aangaan?
Lenen, leasen of renten? Het verschil zit in de balansverwerking.
Het klinkt verleidelijk en logisch om voor uw nieuwe bedrijfswagen zoveel mogelijk geld zelf direct op tafel te leggen. Maar als uw terugbetalingscapaciteit hoog genoeg is, kan het interessant zijn om een zo hoog mogelijk percentage van de aankoopsom te lenen. Waarom?
Bewaar uw spaargeld voor andere investeringen. De liquide middelen die u zou gebruiken voor de aankoop van uw bedrijfswagen, kunt u misschien beter als buffer behouden of gebruiken voor een ander project waar ze meer renderen.
De inflatieis torenhoog en de rentevoeten staan voorlopig nog altijd historisch laag. Daarom is het nu het moment om in uw onderneming te investeren, eventueel via een financiering.
De rentelast is 100% fiscaal aftrekbaar. Hebt u geen vennootschap, dan zijn alleen de interesten voor beroepsmatig gebruik 100% aftrekbaar in de personenbelasting.
Wanneer u niet voldoende terugbetalingscapaciteit hebt om 100% van de aankoopsom te lenen, kunt u een gedeelte van uw cashmiddelen gebruiken omhet te lenen bedrag te drukken en zo de maandelijkse aflossing te beperken.
Nieuwe bedrijfswagen: lenen, leasen of renten?
De verschillen tussen deze 3 formules zijn belangrijk maar eenvoudig uit te leggen. In de volgende tabel zijn ze kort samengevat.
lening
leasing
renting
eigenaar
ja, 100%
enkel economisch (juridisch is de leasingmaatschappij de eigenaar)
neen
voertuig op balans (activa)
ja
ja
neen
financiering op balans (passiva)
ja (lening)
ja (lening)
neen
voertuig afschrijven
ja
ja
neen
maandelijkse aflossing fiscaal aftrekbaar
enkel rente
enkel rente
volledig
voorschot
contractafhankelijk
neen
optioneel tot max. 30%
btw gefinancierd
optioneel
ja
ja
waarborg
contractafhankelijk
neen
neen
eindwaarde
geen
1% tot 15% van aankoopbedrag
min. 16%
Wat betaal ik maandelijks voor een lening of voor leasing en renting?
Wat u maandelijks betaalt voor u nieuwe bedrijfswagen, zal bij een lening vaak hoger zijn dan bij de andere opties aangezien u bij een lening heel het bedrag (tot 0 euro) terugbetaalt en er bij de andere twee een restbedrag overblijft. Met andere woorden: tegenover een hoger maandelijks bedrag staat dat u op het einde van de looptijd geen restwaarde moet ophoesten bij een lening maar wel bij de andere opties. U spreidt dus eigenlijk bij een lening de afbetaling van de restwaarde over de looptijd van de lening. U kunt uiteraard het maandelijks bedrag drukken door de btw zelf te financieren of door een hoger voorschot te betalen.
Wat is voor u de beste optie: lenen, leasen of renten?
Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Hebt u onvoldoende eigen middelen, maar onmiddellijk een voertuig nodig? Dan is een leasing de betere oplossing. Hou er wel rekening mee dat u op het einde van de financiering een grote eenmalige kost hebt. U zult dus een nieuwe leasing of renting moeten starten, het restbedrag alsnog moeten lenen of tijdens de afschrijvingsperiode moeten sparen om deze kost te financieren.
Hebt u voldoende eigen middelen om maandelijks iets meer te betalen of kunt u een deel van uw eigen geld gebruiken om de maandelijks afbetaling van de lening te drukken door middel van een voorschot? Dan is een lening misschien beter voor u aangewezen. U bent dan onmiddellijk eigenaar en is er geen eindbedrag verschuldigd, u betaalt wel een licht hoger bedrag.
Bij AXA Bank bieden we klanten enkel de mogelijkheid tot lenen aan via een car4pro. We zijn ervan overtuigd dat dit voor het gros van onze klanten het meeste voordelen biedt. Ontdek al onze leningen voor professionelen.
Nog vragen? Een AXA Bankagent in uw buurt staat u graag te woord
Om het economisch klimaat aan te moedigen, heeft de overheid de investeringsaftrek op vaste activa die door kleine ondernemingen worden aangekocht tot 31 december 2022 verhoogd tot 25%. Daardoor wordt investeren in deze activa in 2022 fiscaal interessant voor wie daar ruimte voor heeft. Meer details over de investeringsaftrek en wat de verhoging voor u als ondernemer kan betekenen, ontdekt u in deze blog.
Naast het budget dat u kunt of wilt besteden aan een nieuwe bedrijfswagen voor uw onderneming, is de fiscale aftrekbaarheid een element waar u zeker rekening mee moet houden bij de aankoop van een bedrijfsvoertuig. De CO2-uitstoot is hiervoor het allesbepalende criterium. In deze blog leest u hoe u het aftrekpercentage van uw wagenpark bepaalt.
Is uw bedrijfswagen toe aan vervanging? Hebt u een grotere of een tweede bestelwagen nodig om uw zaak te laten draaien? Of wilt u uw werknemers een salariswagen aanbieden? Voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsvoertuig bepaalt u best uw budget op voorhand. Maar hoe pakt u dat aan? Ontdek in deze blog hoeveel u kunt besteden aan een nieuwe bedrijfswagen.
Het gaat u als ondernemer voor de wind en u wilt zich bij een ander bedrijf inkopen of het volledig overnemen. Een vraag die dan in het overnameproces vanzelf naar boven komt: hoe bepaalt u de waarde van die zaak? Er is echter geen eenduidig antwoord. Er bestaan immers verschillende methodes om de overnamewaarde van een bedrijf te bepalen, elk met een andere uitkomst. En onder andere aannames kan één en dezelfde methode zelfs verschillende resultaten opleveren. In deze blog vindt u meer uitleg over de twee meest voorkomende waarderingsmethodes.
Bent u van plan om aandelen in een nv of bv te kopen of te verkopen? Dan is het belangrijk om een duidelijk zicht te krijgen op de waarde van het bedrijf. Uiteraard kunt u die waardebepaling toevertrouwen aan een specialist ter zake, maar u kunt het ook zelf al eens proberen. De DCF-methode (voluit discounted cashflow-methode) wordt beschouwd als de meest interessante waarderingsmethode om de waarde van een onderneming te bepalen omwille van de allround benadering. Hoe dat in zijn werk gaat? We leggen het voor u uit in 5 stappen.