De belastingaangifte: hoe minder belastingen betalen?

Vermogen Fiscaliteit Pensioen – 16 mei 2022

Daar is de lente, daar is de zon… het mooie weer verzacht enigszins de bittere pil van de belastingbrieven waar u toch altijd wat tegenop ziet. Sommigen hebben jammer genoeg weinig of geen fiscale voordelen om in te geven. Weet dan dat pensioensparen u nu een interessant fiscaal voordeel oplevert en later een aanvullend inkomen.

pensioensparen 
Blijft het vak ‘Betalingen voor pensioensparen’ nog leeg in uw belastingaangifte? Dan loont het zeker de moeite om pensioensparen te overwegen. Het is een flexibele en voordelige formule die op korte termijn al een fiscaal voordeel oplevert in uw aangifte van volgend jaar.

Pensioensparen : een verstandige keuze... met een berekend risico

Het dubbele voordeel van deze flexibele formule wordt door de Belgen sterk op prijs gesteld :
• een belastingvoordeel nu;
• een aanvullend inkomen later, wanneer u met pensioen bent en terugvalt op een gemiddeld inkomen van 1200 euro!

Wanneer u ervoor kiest om via AXA Bank aan pensioensparen te doen, dan belegt u in fondsen en beoogt u een potentieel hoger rendement.

En onthoud zeker: ja, beleggen houdt risico's in en brengt kosten mee. Neem de tijd om de informatie en het overzicht van de voornaamste risico's en de fiscaliteit te lezen in de essentiële beleggersinformatie en het prospectus van onze fondsen. U kunt met uw vragen ook steeds terecht bij uw AXA Bankagent.

Als u in 2022 kiest voor een pensioenspaarfonds, kunt u tot 990 of 1270 euro sparen. Die maximumbedragen kunnen elk jaar geïndexeerd worden en bieden u een belastingvoordeel in de vorm van een belastingaftrek van respectievelijk 30% en 25% (297 of 317,50 euro).

Als u in 2022 kiest voor een pensioenspaarfonds, kunt u tot 990 of 1270 euro sparen. Die maximumbedragen kunnen elk jaar geïndexeerd woren en bieden u een belastingvoordeel in de vorm van een belastingaftrek van respectievelijk 30% en 25% (297 of 317,50 euro).
Wat is het interessantste bedrag vanuit fiscaal oogpunt? Als u kiest voor het hoogste bedrag, laten de positieve effecten zich laten voelen vanaf het bedrag van 1188 euro (bedrag voor 2022).

Belasting op pensioensparen

Pensioensparen biedt een interessant belastingvoordeel, maar als u er vroegtijdig uitstapt gaat de overheid u bestraffen door een extra belasting te heffen. Die bedraagt tussen de 30 en 50% op het bedrag dat u bij elkaar hebt gespaard.

Pensioensparen is sowieso niet helemaal belastingvrij. Op uw 60ste verjaardag wordt zo'n 8% belasting afgehouden, maar dat is alleszins een pak minder dan het percentage dat u zou betalen als u er vroegtijdig uit stapt.

Belangrijk: de fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke persoon en is onderhevig aan eventuele wijzigingen in de toekomst.

Laat u goed begeleiden bij de voorbereiding van uw pensioen

Uw toekomst voorbereiden via pensioensparen is een uitstekend begin. Maar dat zal lang niet voldoende zijn. Laat u, om uw aanvullend pensioen goed voor te bereiden, bijstaan door een professional die u de weg wijst.

Die zal samen met u nagaan wat uw projecten zijn, u een aantal vragen stellen en de uwe beantwoorden. Er wordt ook een analyse gemaakt van uw financiële situatie, uw beleggersprofiel, uw risicobereidheid en uw kennis van beleggingen. Jullie voeren samen ook enkele simulaties uit.

Ten slotte zal diezelfde expert u ook andere mogelijkheden toelichten die er bestaan als aanvulling op het pensioensparen en om aan een mooie toekomst te kunnen bouwen.

Lees verder

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Beleggingen: welke experts bij AXA Bank staan u bij?

Lage rentes op spaarrekeningen, hoge inflatie, uw plannen op middellange en lange termijn, uw pensioen dat u nu al begint te plannen. Er zijn heel wat redenen waarom u een oplossing zoekt om uw kapitaal potentieel te laten aangroeien. Hebt u daarvoor zelf de tijd of de ervaring niet? Beleg via fondsen en vertrouw uw kapitaal toe aan specialisten!

Lees verder

Gerenommeerde fondsenhuizen versterken beleggingsaanbod

AXA Bank biedt al jaren beleggingsoplossingen aan in samenwerking met AXA Investment Managers. We breiden nu ons aanbod uit met een gevarieerde en kwalitatieve selectie van fondsen van de fondsenhuizen Amundi en Econopolis. En da's goed nieuws voor u! U krijgt een ruimere keuze om uw beleggingsportefeuille te spreiden, op het vlak van beheer, maar ook als u de focus wilt leggen op specifieke sectoren of thema's.

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent