Beleggen in Belgische aandelen: beter een goede buur ...

Vermogen Beleggen – 12 oktober 2016

Beleggen in Belgische aandelenfondsen is weer hip. En met recht en reden: fondsen die beleggen in Belgische aandelen, hebben bewezen dat ze over een langere termijn een mooi rendement kunnen genereren.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in Belgische aandelen? Neem dan contact op met uw bankagent.

Waarom Belgische aandelen?

De Brusselse beurs is relatief goedkoop en onderbelicht. Er worden veel kleinere aandelen of ‘small caps’ op genoteerd. Ze hebben het voordeel, juist doordat ze klein zijn, dat ze wendbaar zijn en goed kunnen inspelen op opportuniteiten. Belgische bedrijven zijn ook vaak familiebedrijven met een langetermijnvisie.

En dat weerspiegelt zich in de resultaten. De Bel20-index leverde - ondanks de financiële crisis van de voorbije jaren - sinds zijn oprichting een koerswinst op van gemiddeld 4,95 procent per jaar (bron: Euronext). Tel de dividenden daarbij en het jaarlijkse rendement ligt nog een stuk hoger.

Beleggen in aandelenfondsen om de speculatietaks te vermijden

Wie Belgische of buitenlandse aandelen wil kopen en verkopen, moet rekening houden met de speculatietaks. Als u de aandelen binnen zes maanden weer van de hand doet, betaalt u 33% belasting op de meerwaarde. Dat schrikt veel kleine beleggers af om te beleggen op de beurs, met als gevolg een flinke knak in het handelsvolume aandelen op de beurs en dus ook van de kleinere Belgische aandelen.

Maar als een fonds deze aandelen verhandelt, betaalt het die taks niet, waardoor een fondsbeheerder de opportuniteiten in de markt optimaal kan benutten.

Kies voor een fonds met actief beheer

Anders dan ETF’s /trackers (fondsen die meestal een beursindex volgen), kan een fonds met actief beheer makkelijker accenten leggen in zijn portefeuille en ook beleggen in kleine of ondergewaardeerde bedrijven en hierdoor een toegevoegde waarde bieden.

Een Belgisch aandelenfonds kan dan ook een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou uiteraard steeds rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.

Uw bankagent zal graag met u de mogelijkheden bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder