Beleggen in Belgische aandelen: beter een goede buur ...

Vermogen Beleggen – 12 oktober 2016

Beleggen in Belgische aandelenfondsen is weer hip. En met recht en reden: fondsen die beleggen in Belgische aandelen, hebben bewezen dat ze over een langere termijn een mooi rendement kunnen genereren.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in Belgische aandelen? Neem dan contact op met uw bankagent.

Waarom Belgische aandelen?

De Brusselse beurs is relatief goedkoop en onderbelicht. Er worden veel kleinere aandelen of ‘small caps’ op genoteerd. Ze hebben het voordeel, juist doordat ze klein zijn, dat ze wendbaar zijn en goed kunnen inspelen op opportuniteiten. Belgische bedrijven zijn ook vaak familiebedrijven met een langetermijnvisie.

En dat weerspiegelt zich in de resultaten. De Bel20-index leverde - ondanks de financiële crisis van de voorbije jaren - sinds zijn oprichting een koerswinst op van gemiddeld 4,95 procent per jaar (bron: Euronext). Tel de dividenden daarbij en het jaarlijkse rendement ligt nog een stuk hoger.

Beleggen in aandelenfondsen om de speculatietaks te vermijden

Wie Belgische of buitenlandse aandelen wil kopen en verkopen, moet rekening houden met de speculatietaks. Als u de aandelen binnen zes maanden weer van de hand doet, betaalt u 33% belasting op de meerwaarde. Dat schrikt veel kleine beleggers af om te beleggen op de beurs, met als gevolg een flinke knak in het handelsvolume aandelen op de beurs en dus ook van de kleinere Belgische aandelen.

Maar als een fonds deze aandelen verhandelt, betaalt het die taks niet, waardoor een fondsbeheerder de opportuniteiten in de markt optimaal kan benutten.

Kies voor een fonds met actief beheer

Anders dan ETF’s /trackers (fondsen die meestal een beursindex volgen), kan een fonds met actief beheer makkelijker accenten leggen in zijn portefeuille en ook beleggen in kleine of ondergewaardeerde bedrijven en hierdoor een toegevoegde waarde bieden.

Een Belgisch aandelenfonds kan dan ook een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou uiteraard steeds rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.

Uw bankagent zal graag met u de mogelijkheden bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Hoge inflatie in mei 2022, en wat als die blijft duren?

De inflatie blijft zorgwekkend in mei 2022, waarbij het lange tijd aanhouden ervan de vrees aanwakkert dat de inflatieverwachtingen niet langer verankerd zullen zijn. Tegen deze achtergrond hebben de centrale banken weinig alternatieven, vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk. In de eurozone houdt de economische activiteit goed stand, maar de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar worden somberder, ook al zal de ECB waarschijnlijk twee renteverhogingen doorvoeren in juli en september.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Lees verder

Beleggen? Ontdek nu waarom u niet meer moet twijfelen.

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Of dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u te jong of te oud bent om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder