Beleggen in Belgische aandelen: beter een goede buur ...

Vermogen Beleggen – 12 oktober 2016

Beleggen in Belgische aandelenfondsen is weer hip. En met recht en reden: fondsen die beleggen in Belgische aandelen, hebben bewezen dat ze over een langere termijn een mooi rendement kunnen genereren.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in Belgische aandelen? Neem dan contact op met uw bankagent.

Waarom Belgische aandelen?

De Brusselse beurs is relatief goedkoop en onderbelicht. Er worden veel kleinere aandelen of ‘small caps’ op genoteerd. Ze hebben het voordeel, juist doordat ze klein zijn, dat ze wendbaar zijn en goed kunnen inspelen op opportuniteiten. Belgische bedrijven zijn ook vaak familiebedrijven met een langetermijnvisie.

En dat weerspiegelt zich in de resultaten. De Bel20-index leverde - ondanks de financiële crisis van de voorbije jaren - sinds zijn oprichting een koerswinst op van gemiddeld 4,95 procent per jaar (bron: Euronext). Tel de dividenden daarbij en het jaarlijkse rendement ligt nog een stuk hoger.

Beleggen in aandelenfondsen om de speculatietaks te vermijden

Wie Belgische of buitenlandse aandelen wil kopen en verkopen, moet rekening houden met de speculatietaks. Als u de aandelen binnen zes maanden weer van de hand doet, betaalt u 33% belasting op de meerwaarde. Dat schrikt veel kleine beleggers af om te beleggen op de beurs, met als gevolg een flinke knak in het handelsvolume aandelen op de beurs en dus ook van de kleinere Belgische aandelen.

Maar als een fonds deze aandelen verhandelt, betaalt het die taks niet, waardoor een fondsbeheerder de opportuniteiten in de markt optimaal kan benutten.

Kies voor een fonds met actief beheer

Anders dan ETF’s /trackers (fondsen die meestal een beursindex volgen), kan een fonds met actief beheer makkelijker accenten leggen in zijn portefeuille en ook beleggen in kleine of ondergewaardeerde bedrijven en hierdoor een toegevoegde waarde bieden.

Een Belgisch aandelenfonds kan dan ook een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou uiteraard steeds rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.

Uw bankagent zal graag met u de mogelijkheden bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Lees verder

Inzichten over het coronavirus en impact op de markten

De gebeurtenissen als gevolg van het coronavirus volgen elkaar razendsnel op. Het is dan niet altijd eenvoudig om het hoofd koel te houden. We geven u daarom graag wat inzichten zodat u een klare kijk houdt op wat er zich op de financiële markten afspeelt. En hoe u best omgaat met dit alles.

Lees verder

Neem in 2020 de juiste beslissing voor uw geld

Zal 2020 voor uw financiën uw jaar worden? We hopen het. Neem in ieder geval de juiste beslissingen voor uw geld dit jaar … maar ook voor later. Het doel: dat uw financiën weer evenwicht en appetijt vinden in een klimaat van aanhoudend lage rentevoeten.

Lees verder

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder