Beleggen in Belgische aandelen: beter een goede buur ...

Vermogen Beleggen – 12 oktober 2016

Beleggen in Belgische aandelenfondsen is weer hip. En met recht en reden: fondsen die beleggen in Belgische aandelen, hebben bewezen dat ze over een langere termijn een mooi rendement kunnen genereren.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in Belgische aandelen? Neem dan contact op met uw bankagent.

Waarom Belgische aandelen?

De Brusselse beurs is relatief goedkoop en onderbelicht. Er worden veel kleinere aandelen of ‘small caps’ op genoteerd. Ze hebben het voordeel, juist doordat ze klein zijn, dat ze wendbaar zijn en goed kunnen inspelen op opportuniteiten. Belgische bedrijven zijn ook vaak familiebedrijven met een langetermijnvisie.

En dat weerspiegelt zich in de resultaten. De Bel20-index leverde - ondanks de financiële crisis van de voorbije jaren - sinds zijn oprichting een koerswinst op van gemiddeld 4,95 procent per jaar (bron: Euronext). Tel de dividenden daarbij en het jaarlijkse rendement ligt nog een stuk hoger.

Beleggen in aandelenfondsen om de speculatietaks te vermijden

Wie Belgische of buitenlandse aandelen wil kopen en verkopen, moet rekening houden met de speculatietaks. Als u de aandelen binnen zes maanden weer van de hand doet, betaalt u 33% belasting op de meerwaarde. Dat schrikt veel kleine beleggers af om te beleggen op de beurs, met als gevolg een flinke knak in het handelsvolume aandelen op de beurs en dus ook van de kleinere Belgische aandelen.

Maar als een fonds deze aandelen verhandelt, betaalt het die taks niet, waardoor een fondsbeheerder de opportuniteiten in de markt optimaal kan benutten.

Kies voor een fonds met actief beheer

Anders dan ETF’s /trackers (fondsen die meestal een beursindex volgen), kan een fonds met actief beheer makkelijker accenten leggen in zijn portefeuille en ook beleggen in kleine of ondergewaardeerde bedrijven en hierdoor een toegevoegde waarde bieden.

Een Belgisch aandelenfonds kan dan ook een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou uiteraard steeds rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.

Uw bankagent zal graag met u de mogelijkheden bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Na een uitstekend beleggingsjaar 2017, wat brengt 2018? Deel 1

Wat zijn onze verwachtingen voor 2018 op macro-economisch vlak en welke impact zouden ze kunnen hebben op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – verplichte kost voor wie beleggen interesseert – zetten we het voor u uiteen. Beginnen doen we met de algemene economische omgeving, in het tweede deel focussen we op de Verenigde Staten en Europa. In de derde en laatste blog belichten we de financiële markten en vatten we alles nog even samen.

De kracht van rente op rente

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij pensioensparen een sneeuwbaleffect teweegbrengt.

Beurzen blijven sterk presteren

Het ziet ernaar uit dat 2017 een sterk beursjaar wordt: de waardering van aandelen is wereldwijd zeer hoog op basis van sterke bedrijfsresultaten en een langetermijnrente die nog steeds zeer laag is. De verwachting is dat die slechts licht zal stijgen, zelfs al hebben de centrale banken aangekondigd dat hun politiek geleidelijk aan zal wijzigen. Zo zal de Europese Centrale Bank (ECB) het ritme van op opkopen van obligaties verminderen. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten bereiken nieuwe records. De vraag is: zal dat onder de administratie Trump zo blijven?

Hoeveel kost een verblijf in een rusthuis?

De kostprijs van een verblijf in een rusthuis is misschien niet iets waar u op dit moment van wakker ligt. Toch is het belangrijk om tijdig aan vermogensopbouw te doen of te denken aan een aanvullend inkomen. Het gemiddelde pensioen volstaat immers vaak niet om een verblijf in een rusthuis te betalen.

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan