Beleggen in Belgische aandelenfondsen is weer hip. En met recht en reden: fondsen die beleggen in Belgische aandelen, hebben bewezen dat ze over een langere termijn een mooi rendement kunnen genereren.
Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in Belgische aandelen? Neem dan contact op met uw bankagent.
Waarom Belgische aandelen?
De Brusselse beurs is relatief goedkoop en onderbelicht. Er worden veel kleinere aandelen of ‘small caps’ op genoteerd. Ze hebben het voordeel, juist doordat ze klein zijn, dat ze wendbaar zijn en goed kunnen inspelen op opportuniteiten. Belgische bedrijven zijn ook vaak familiebedrijven met een langetermijnvisie.
En dat weerspiegelt zich in de resultaten. De Bel20-index leverde - ondanks de financiële crisis van de voorbije jaren - sinds zijn oprichting een koerswinst op van gemiddeld 4,95 procent per jaar (bron: Euronext). Tel de dividenden daarbij en het jaarlijkse rendement ligt nog een stuk hoger.
Beleggen in aandelenfondsen om de speculatietaks te vermijden
Wie Belgische of buitenlandse aandelen wil kopen en verkopen, moet rekening houden met de speculatietaks. Als u de aandelen binnen zes maanden weer van de hand doet, betaalt u 33% belasting op de meerwaarde. Dat schrikt veel kleine beleggers af om te beleggen op de beurs, met als gevolg een flinke knak in het handelsvolume aandelen op de beurs en dus ook van de kleinere Belgische aandelen.
Maar als een fonds deze aandelen verhandelt, betaalt het die taks niet, waardoor een fondsbeheerder de opportuniteiten in de markt optimaal kan benutten.
Kies voor een fonds met actief beheer
Anders dan ETF’s /trackers (fondsen die meestal een beursindex volgen), kan een fonds met actief beheermakkelijker accenten leggen in zijn portefeuille en ook beleggen in kleine of ondergewaardeerde bedrijven en hierdoor een toegevoegde waarde bieden.
Een Belgisch aandelenfonds kan dan ook een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou uiteraard steeds rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.
Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.
September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.
De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!
Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.
Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.