Beleggen in opkomende landen: interessant, maar niet zonder risico

Vermogen Beleggen Beleggen – 12 oktober 2016

Opkomende landen zijn landen in volle ontwikkeling naar een meer geavanceerde economie. Men spreekt in dat verband ook wel over groeilanden of emerging markets. Omdat er hoge returns mogelijk zijn, gaan investeerders vaak op zoek naar opportuniteiten in deze markten. Beleggen in opkomende landen kan interessant zijn, maar is zeker niet zonder risico. Ga daarom oordeelkundig te werk en doe een beroep op de expertise van uw bankagent.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op beleggen in groeilanden? Neem dan contact op met uw bankagent.

Opkomende landen: meer dan Azië alleen

Als we spreken over groeilanden, denken we vaak aan Azië: China vooral, maar ook India en Zuid-Korea. Maar er zijn er veel meer. De vier grootste worden benoemd onder het acroniem BRIC. Het gaat dan met name over Brazilië, Rusland, India en China.

Verder bestaan ze voor het grootste deel uit landen uit:

  • Latijns-Amerika: Chili, Colombia, Mexico, Peru, Argentinië en Venezuela;
  • Azië: Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en Pakistan;
  • Oost-Europa: Hongarije Polen, Bulgarije, Oekraïne.

Waarom we spontaan aan Azië denken als we spreken over opkomende landen? Dat heeft vooral te maken met het feit dat in de voorbije jaren de groei voornamelijk uit die regio kwam. De andere opkomende landen kwamen in een neerwaartse cyclus terecht, na eerdere groei in het verleden. Het is daarom belangrijk om te weten waar er wordt geïnvesteerd.

Opportuniteiten, maar ook risicovol

Beleggen in opkomende landen kan interessant zijn omdat deze landen een hogere economische groei hebben gemeten op basis van het bruto binnenlands product (BBP). Het bruto binnenlands product is de geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten gedurende een jaar.

Meestal zijn er ook grotere risico’s door politieke instabiliteit, problemen met de infrastructuur en een onstabiele munt. In veel opkomende landen functioneren de financiële markten nog niet helemaal optimaal en/of zijn ze niet altijd toegankelijk voor buitenlandse investeerders.

Innovatiever dan we denken

Opkomende landen worden vaak geassocieerd met goedkope, gekopieerde producten van mindere kwaliteit. Dit was en is deels nog wel het geval. Maar heel wat emerging markets zijn innovatiever dan we denken.

Met China op kop zijn heel wat groeilanden bezig aan de omschakeling van een industriële naar een meer innovatieve economie. Op het hoogtepunt van de industriëel eeconomie maakten grondstoffen nodig voor de productie meer dan een derde van de economie uit. Ondertussen is dat teruggevallen naar een vijfde (20%).

Vooral sectoren als IT en e-commerce zijn sterke groeiers. Volgens JP Morgan heeft de beursindex MSCI Emerging Markets een grotere blootstelling aan IT-bedrijven dan de Amerikaanse, Japanse of Europese tegenhangers. En bijna de helft van alle e-commerce sales is afkomstig uit de opkomende landen.

Wat u moet onthouden

  • Als we praten over opkomende landen, gaat het over heel wat landen wereldwijd
  • Sommige opkomende landen doen het goed en andere minder goed. Het is daarom belangrijk te weten waar er wordt geïnvesteerd.
  • Opkomende markten zijn geen synoniem meer voor goedkope industriële productie. Er is ook heel wat innovatie.
  • Beleggen in opkomende landen kan interessant zijn, maar is zeker niet zonder risico. Expertise is een must.

Een fonds met aandelen uit emerging markets kan een uitstekende diversificatie zijn voor het dynamische deel in een breed gespreide portefeuille. Hou wel rekening met uw beleggersprofiel, uw beleggershorizon en uw wensen en doelen.

Uw bankagent zal graag met u de mogelijkheden bespreken.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Lees verder

Inzichten over het coronavirus en impact op de markten

De gebeurtenissen als gevolg van het coronavirus volgen elkaar razendsnel op. Het is dan niet altijd eenvoudig om het hoofd koel te houden. We geven u daarom graag wat inzichten zodat u een klare kijk houdt op wat er zich op de financiële markten afspeelt. En hoe u best omgaat met dit alles.

Lees verder

Neem in 2020 de juiste beslissing voor uw geld

Zal 2020 voor uw financiën uw jaar worden? We hopen het. Neem in ieder geval de juiste beslissingen voor uw geld dit jaar … maar ook voor later. Het doel: dat uw financiën weer evenwicht en appetijt vinden in een klimaat van aanhoudend lage rentevoeten.

Lees verder

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder