Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

Vermogen Beleggen Budget – 26 maart 2020

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Investeren in bakstenen: een goed plan?

beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds 
Wilt u investeren in vastgoed om er rendement uit te halen? Waarvoor kiest u dan: rechtstreeks investeren in gebouwen of beleggen in een vastgoedfonds?

We gaan het hier niet hebben over de investering die u doet voor uw eigen huis, maar over beleggen in vastgoed om er inkomsten uit te halen.

De aankoop van een gebouw dat daarna wordt opgedeeld in appartementen om te verhuren. Voor de particuliere markt of als studentenkoten bijvoorbeeld.

Er zijn een aantal uitdagingen verbonden aan dit soort investeringen. Zullen de huurders betrouwbaar zijn? Zullen ze zich als goede huisvaders gedragen? Zal de huur regelmatig worden betaald? Hoe gaat u om met de onvermijdelijke poespas bij het beheer van uw eigendom?

Zo’n investering vereist een grondig beheer en een continue zorg, zodat uw eigendom bijvoorbeeld niet wordt beschadigd door nalatige huurders.

Een vastgoedfonds: laat het over aan de experts

De andere optie: investeren in een vastgoedfonds. Beleggen brengt risico's, kosten en taksen met zich mee, maar onthoud dat vastgoedfondsen ook voordelen hebben:

  • de vastgoedcyclus is langer dan de economische cyclus;
  • vastgoed is niet gebonden aan een bepaalde geografische sector: de beheerder van het vastgoedfonds is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten, waar ook ter wereld. Deze geografische spreiding is belangrijk voor de risicospreiding;
  • er is een sterke correlatie tussen onroerend goed en rentevoeten. Er zijn twee gevallen:
    • ofwel stijgen de rentevoeten, waardoor de index en dus ook de huurprijzen zullen stijgen;
    • ofwel dalen de rentevoeten, wat een voordeel is voor mensen die een gebouw willen kopen, met eventuele winst voor de vastgoedfondsmarkt.

Een aanzienlijk voordeel: de professionaliteit van de beheerders van vastgoedfondsen. Of het nu gaat om residentieel vastgoed, hotels, kantoren, winkelcentra of logistieke magazijnen (‘warehouses’), de fondsbeheerder zal het fonds actief beheren door de aandelen waaruit het fonds bestaat dagelijks te selecteren. U hoeft daarvoor niets te doen.

Hoe zit het met de kosten voor beide formules?

De kosten van een 'directe' investering zijn aanzienlijk als u alles van a tot z wilt beheren: de prijs van het gebouw, notariskosten, registratierechten, en daarna alle kosten tijdens de levensduur van uw gebouw.

Dat is een kolossaal bedrag vergeleken met de instap- en beheervergoedingen voor een belegging in een vastgoedfonds, over het algemeen tussen 2 en 5%.

Onroerend goed dat door u of door een fonds wordt beheerd: wat is de juiste sleutel?

Neem contact op met uw AXA Bankagent om erover te praten.

Als u een woning wil kopen, bereid u dan op tijd voor en zorg ervoor dat u geld opzij hebt staan.

Als u niet van plan bent om binnen vijf jaar te kopen, voor uzelf of om te verhuren, kan investeren een optie zijn. Bijvoorbeeld in een vastgoedfonds.

Praat erover met uw bankagent en vraag naar uw modelportefeuille die is aangepast aan uw financiële situatie, uw doelstellingen en uw beleggingskennis en -ervaring.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Om nog te lezen

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder

Bereid nu al uw nalatenschap voor... voor later (2)

Nieuw artikel over dit universeel en tegelijk heel persoonlijk thema: de overdracht van uw vermogen wanneer u er niet meer bent. Om ervoor te zorgen dat uw erfgenamen zo weinig mogelijk financiële problemen hebben, op het vlak van erfbelasting, erfplanning, schenkingsrechten...

Lees verder

Inspelen op de beurzen kan ook eenvoudig

De markten kunnen soms vrij stabiel lijken, en dan weer erg volatiel door nieuw economisch nieuws, dalende olieprijzen of andere gebeurtenissen. Dan stelt zich de vraag: wat nu? Wanneer u belegt in flexibele fondsen, hoeft u die vraag misschien niet te beantwoorden. Want deze fondsen trachten maximaal in te spelen op kansen die de markten bieden wanneer ze stijgen en het risico op verlies van kapitaal te beperken wanneer ze dalen.

Lees verder

Hoe omgaan met uw spaargeld tegen de achtergrond van de Covid-19-gezondheidscrisis?

Als gevolg van een uitzonderlijke en onvoorziene situatie zijn de financiële markten sinds eind februari aanzienlijk gedaald en zullen op korte termijn volatiel blijven. De gezondheidscrisis die we doormaken is ongekend en de uitkomst onzeker. Na het buitengewone jaar 2019 wordt de waarde van beleggingen thans ondermijnd. Hier volgen de beste manieren om deze tumultueuze periode het hoofd te bieden.

Lees verder

Coronacrisis : een overzicht en een blik vooruit

De laatste vier weken op de financiële markten kunnen we in twee grote blokken opdelen. Een eerste fase die ongezien turbulent was met zeer snelle en scherpe dalingen. En een tweede fase waar interventies van de centrale banken en de overheden voor een relatieve rust hebben gezorgd. De vraag die nu op ieders lippen brandt, is: "Wat brengt de toekomst?" Misschien is het te vroeg om daar al uitspraken over te doen. Maar er zijn wel wat pistes. We gaan er in deze blog dieper op in.

Lees verder