Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

Vermogen Beleggen Budget – 26 maart 2020

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Investeren in bakstenen: een goed plan?

beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds 
Wilt u investeren in vastgoed om er rendement uit te halen? Waarvoor kiest u dan: rechtstreeks investeren in gebouwen of beleggen in een vastgoedfonds?

We gaan het hier niet hebben over de investering die u doet voor uw eigen huis, maar over beleggen in vastgoed om er inkomsten uit te halen.

De aankoop van een gebouw dat daarna wordt opgedeeld in appartementen om te verhuren. Voor de particuliere markt of als studentenkoten bijvoorbeeld.

Er zijn een aantal uitdagingen verbonden aan dit soort investeringen. Zullen de huurders betrouwbaar zijn? Zullen ze zich als goede huisvaders gedragen? Zal de huur regelmatig worden betaald? Hoe gaat u om met de onvermijdelijke poespas bij het beheer van uw eigendom?

Zo’n investering vereist een grondig beheer en een continue zorg, zodat uw eigendom bijvoorbeeld niet wordt beschadigd door nalatige huurders.

Een vastgoedfonds: laat het over aan de experts

De andere optie: investeren in een vastgoedfonds. Beleggen brengt risico's, kosten en taksen met zich mee, maar onthoud dat vastgoedfondsen ook voordelen hebben:

  • de vastgoedcyclus is langer dan de economische cyclus;
  • vastgoed is niet gebonden aan een bepaalde geografische sector: de beheerder van het vastgoedfonds is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten, waar ook ter wereld. Deze geografische spreiding is belangrijk voor de risicospreiding;
  • er is een sterke correlatie tussen onroerend goed en rentevoeten. Er zijn twee gevallen:
    • ofwel stijgen de rentevoeten, waardoor de index en dus ook de huurprijzen zullen stijgen;
    • ofwel dalen de rentevoeten, wat een voordeel is voor mensen die een gebouw willen kopen, met eventuele winst voor de vastgoedfondsmarkt.

Een aanzienlijk voordeel: de professionaliteit van de beheerders van vastgoedfondsen. Of het nu gaat om residentieel vastgoed, hotels, kantoren, winkelcentra of logistieke magazijnen (‘warehouses’), de fondsbeheerder zal het fonds actief beheren door de aandelen waaruit het fonds bestaat dagelijks te selecteren. U hoeft daarvoor niets te doen.

Hoe zit het met de kosten voor beide formules?

De kosten van een 'directe' investering zijn aanzienlijk als u alles van a tot z wilt beheren: de prijs van het gebouw, notariskosten, registratierechten, en daarna alle kosten tijdens de levensduur van uw gebouw.

Dat is een kolossaal bedrag vergeleken met de instap- en beheervergoedingen voor een belegging in een vastgoedfonds, over het algemeen tussen 2 en 5%.

Onroerend goed dat door u of door een fonds wordt beheerd: wat is de juiste sleutel?

Neem contact op met uw AXA Bankagent om erover te praten.

Als u een woning wil kopen, bereid u dan op tijd voor en zorg ervoor dat u geld opzij hebt staan.

Als u niet van plan bent om binnen vijf jaar te kopen, voor uzelf of om te verhuren, kan investeren een optie zijn. Bijvoorbeeld in een vastgoedfonds.

Praat erover met uw bankagent en vraag naar uw modelportefeuille die is aangepast aan uw financiële situatie, uw doelstellingen en uw beleggingskennis en -ervaring.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Om nog te lezen

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder