Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

Vermogen Beleggen Budget – 26 maart 2020

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Investeren in bakstenen: een goed plan?

beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds 
Wilt u investeren in vastgoed om er rendement uit te halen? Waarvoor kiest u dan: rechtstreeks investeren in gebouwen of beleggen in een vastgoedfonds?

We gaan het hier niet hebben over de investering die u doet voor uw eigen huis, maar over beleggen in vastgoed om er inkomsten uit te halen.

De aankoop van een gebouw dat daarna wordt opgedeeld in appartementen om te verhuren. Voor de particuliere markt of als studentenkoten bijvoorbeeld.

Er zijn een aantal uitdagingen verbonden aan dit soort investeringen. Zullen de huurders betrouwbaar zijn? Zullen ze zich als goede huisvaders gedragen? Zal de huur regelmatig worden betaald? Hoe gaat u om met de onvermijdelijke poespas bij het beheer van uw eigendom?

Zo’n investering vereist een grondig beheer en een continue zorg, zodat uw eigendom bijvoorbeeld niet wordt beschadigd door nalatige huurders.

Een vastgoedfonds: laat het over aan de experts

De andere optie: investeren in een vastgoedfonds. Beleggen brengt risico's, kosten en taksen met zich mee, maar onthoud dat vastgoedfondsen ook voordelen hebben:

  • de vastgoedcyclus is langer dan de economische cyclus;
  • vastgoed is niet gebonden aan een bepaalde geografische sector: de beheerder van het vastgoedfonds is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten, waar ook ter wereld. Deze geografische spreiding is belangrijk voor de risicospreiding;
  • er is een sterke correlatie tussen onroerend goed en rentevoeten. Er zijn twee gevallen:
    • ofwel stijgen de rentevoeten, waardoor de index en dus ook de huurprijzen zullen stijgen;
    • ofwel dalen de rentevoeten, wat een voordeel is voor mensen die een gebouw willen kopen, met eventuele winst voor de vastgoedfondsmarkt.

Een aanzienlijk voordeel: de professionaliteit van de beheerders van vastgoedfondsen. Of het nu gaat om residentieel vastgoed, hotels, kantoren, winkelcentra of logistieke magazijnen (‘warehouses’), de fondsbeheerder zal het fonds actief beheren door de aandelen waaruit het fonds bestaat dagelijks te selecteren. U hoeft daarvoor niets te doen.

Hoe zit het met de kosten voor beide formules?

De kosten van een 'directe' investering zijn aanzienlijk als u alles van a tot z wilt beheren: de prijs van het gebouw, notariskosten, registratierechten, en daarna alle kosten tijdens de levensduur van uw gebouw.

Dat is een kolossaal bedrag vergeleken met de instap- en beheervergoedingen voor een belegging in een vastgoedfonds, over het algemeen tussen 2 en 5%.

Onroerend goed dat door u of door een fonds wordt beheerd: wat is de juiste sleutel?

Neem contact op met uw AXA Bankagent om erover te praten.

Als u een woning wil kopen, bereid u dan op tijd voor en zorg ervoor dat u geld opzij hebt staan.

Als u niet van plan bent om binnen vijf jaar te kopen, voor uzelf of om te verhuren, kan investeren een optie zijn. Bijvoorbeeld in een vastgoedfonds.

Praat erover met uw bankagent en vraag naar uw modelportefeuille die is aangepast aan uw financiële situatie, uw doelstellingen en uw beleggingskennis en -ervaring.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Om nog te lezen

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De wereldeconomie van januari 2021 in een notendop

De COVID-pandemie en de bijhorende maatregelen blijft wereldwijd voor economische onrust zorgen. China knoopt aan met groei en laat hiermee de pandemie achter zich. De centrale banken blijven ondersteunen en hoop groeit dat dankzij het vaccinatieprogramma de wereldwijde economie haar elan terug zal vinden.

Lees verder

En de winnaar is …

Voor het derde jaar op rij een bekroning voor AXA B Fund Equity Belgium, een compartiment van de bevek AXA Belgium Fund, een zelfbeheerde bevek naar Belgisch recht, op de Kristallen Fondsen 2020. Jérôme Antonini, hoofdbeheerder van dit succesvolle compartiment van de bevek AXA Belgium Fund, krijgt het woord.

Lees verder

Uw gedrag zal de belangrijkste factor zijn geweest in de resultaten van uw portefeuille in 2020!

De COVID-19 pandemie is de eerste echte test sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. Het jaar 2020 is niet zo heel anders en de panikerende belegger kan zich vandaag wel voor het hoofd slaan.

Lees verder