Gaat u voor vastgoed of een vastgoedfonds?

Vermogen Beleggen Budget – 26 maart 2020

We weten allemaal dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft. Ofwel voor zichzelf en zijn familie, ofwel, gezien de povere rentevoeten, om een bepaald rendement te behalen. Vastgoed kan inderdaad een extra bron van inkomsten zijn om uw beleggingen te diversifiëren. Maar weet u ook dat er vastgoedfondsen zijn die u veel kopzorgen kunnen besparen als u beslist om voor onroerend goed te gaan? Een kleine vergelijking.

Investeren in bakstenen: een goed plan?

beleggen in vastgoed of een vastgoedfonds 
Wilt u investeren in vastgoed om er rendement uit te halen? Waarvoor kiest u dan: rechtstreeks investeren in gebouwen of beleggen in een vastgoedfonds?

We gaan het hier niet hebben over de investering die u doet voor uw eigen huis, maar over beleggen in vastgoed om er inkomsten uit te halen.

De aankoop van een gebouw dat daarna wordt opgedeeld in appartementen om te verhuren. Voor de particuliere markt of als studentenkoten bijvoorbeeld.

Er zijn een aantal uitdagingen verbonden aan dit soort investeringen. Zullen de huurders betrouwbaar zijn? Zullen ze zich als goede huisvaders gedragen? Zal de huur regelmatig worden betaald? Hoe gaat u om met de onvermijdelijke poespas bij het beheer van uw eigendom?

Zo’n investering vereist een grondig beheer en een continue zorg, zodat uw eigendom bijvoorbeeld niet wordt beschadigd door nalatige huurders.

Een vastgoedfonds: laat het over aan de experts

De andere optie: investeren in een vastgoedfonds. Beleggen brengt risico's, kosten en taksen met zich mee, maar onthoud dat vastgoedfondsen ook voordelen hebben:

  • de vastgoedcyclus is langer dan de economische cyclus;
  • vastgoed is niet gebonden aan een bepaalde geografische sector: de beheerder van het vastgoedfonds is altijd op zoek naar nieuwe opportuniteiten, waar ook ter wereld. Deze geografische spreiding is belangrijk voor de risicospreiding;
  • er is een sterke correlatie tussen onroerend goed en rentevoeten. Er zijn twee gevallen:
    • ofwel stijgen de rentevoeten, waardoor de index en dus ook de huurprijzen zullen stijgen;
    • ofwel dalen de rentevoeten, wat een voordeel is voor mensen die een gebouw willen kopen, met eventuele winst voor de vastgoedfondsmarkt.

Een aanzienlijk voordeel: de professionaliteit van de beheerders van vastgoedfondsen. Of het nu gaat om residentieel vastgoed, hotels, kantoren, winkelcentra of logistieke magazijnen (‘warehouses’), de fondsbeheerder zal het fonds actief beheren door de aandelen waaruit het fonds bestaat dagelijks te selecteren. U hoeft daarvoor niets te doen.

Hoe zit het met de kosten voor beide formules?

De kosten van een 'directe' investering zijn aanzienlijk als u alles van a tot z wilt beheren: de prijs van het gebouw, notariskosten, registratierechten, en daarna alle kosten tijdens de levensduur van uw gebouw.

Dat is een kolossaal bedrag vergeleken met de instap- en beheervergoedingen voor een belegging in een vastgoedfonds, over het algemeen tussen 2 en 5%.

Onroerend goed dat door u of door een fonds wordt beheerd: wat is de juiste sleutel?

Neem contact op met uw AXA Bankagent om erover te praten.

Als u een woning wil kopen, bereid u dan op tijd voor en zorg ervoor dat u geld opzij hebt staan.

Als u niet van plan bent om binnen vijf jaar te kopen, voor uzelf of om te verhuren, kan investeren een optie zijn. Bijvoorbeeld in een vastgoedfonds.

Praat erover met uw bankagent en vraag naar uw modelportefeuille die is aangepast aan uw financiële situatie, uw doelstellingen en uw beleggingskennis en -ervaring.

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Om nog te lezen

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Een erfenis aanvaarden of verwerpen?

De meeste erfenissen worden aanvaard. Toch zijn er situaties waar een erfenis wordt geweigerd. Meestal is dat omdat er gedacht wordt dat er schulden zijn, soms zijn er ook psychologische redenen, of er is de vrees voor de erfbelasting. Of gewoon omdat ze geen zin hebben in rompslomp. Maar is het verwerpen van een erfenis definitief? En bestaat er een tussenoplossing tussen aanvaarden en verwerpen?

Lees verder

De kracht van rente op rente en het sneeuwbaleffect bij pensioenopbouw

Einstein wees ooit de samengestelde rente aan als de allergrootste kracht van het universum. U zou het ook zo kunnen formuleren: vele kleintjes maken een groot. En dat groot is misschien nog een stuk groter dan u zich had voorgesteld. Ontdek wat rente op rente kan opleveren en hoe het bij de opbouw van uw vermogen een sneeuwbaleffect kan teweegbrengen.

Lees verder

Dit moet u weten over de nieuwe taks op de effectenrekening

De nieuwe effectentaks is op 26 februari 2021 in werking getreden.  Het gaat om een taks van 0,15% die wordt geheven op een effectenrekening met een gemiddelde waarde van meer dan 1 miljoen euro. De inning, aangifte en betaling daarvan gebeurt door de bank – als tussenpersoon - en zal in het najaar voor de eerste keer plaatsvinden.

Lees verder

Beleggen, (n)iets voor u?

Spreekt het vooruitzicht op een potentieel hoger rendement u wel aan? Maar raakt u niet wegwijs in de wereld van spaar- en beleggingsproducten? Uw bankagent is de geknipte bondgenoot!

Lees verder