Beleggen in vreemde munten: hoe werkt het?

Vermogen Beleggen – 30 september 2016

Kijkt u uit naar hogere rendementen dan die van een spaarboekje? Dan kunt u een deel van uw geld beleggen in andere munten (ook wel valuta of deviezen genoemd). Door het verschil in rentevoet ten opzichte van de euro kunt u in sommige gevallen hogere rendementen genieten. Maar naast de kans op meer rendement, houdt een belegging in deviezen ook een risico in. De waarde van vreemde munten kan immers stijgen, maar ook dalen.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op sparen of beleggen in vreemde munten? Neem dan contact op met uw AXA Bankagent.

Wat zijn vreemde valuta of deviezen?

Munten van landen buiten de eurozone zijn vreemde munten. Ze worden ook wel valuta of deviezen genoemd. De waarde van deze munten stijgt of daalt voortdurend ten opzichte van de euro. Dat komt door het verschil tussen vraag en aanbod.  Als er meer vraag dan aanbod is naar de vreemde munt, stijgt de wisselkoers, in het omgekeerde geval daalt ze.

Meestal wordt de waarde van vreemde munten uitgedrukt in het aantal vreemde munten dat nodig is om 1 euro te kopen: bv. 1,12 Amerikaanse dollar (USD) voor 1 euro.

De actuele wisselkoersen zijn terug te vinden op de meeste financiële websites, zoals die van De Tijd. Voor de officiële wisselkoersen en goede grafieken van de koers van verschillende munten kunt u terecht bij de Europese Centrale Bank.

Hoe werkt beleggen in vreemde munten?

Heel eenvoudig gesteld: als de vreemde munten die u hebt gekocht, in waarde stijgen, verdient u geld wanneer u ze weer omzet in euro’s. Wanneer de koers daalt tot onder die waaraan u hebt gekocht, boekt u verlies.

U kunt uw beleggingen best spreiden over vreemde munten en zo het risico beperken: als u alles belegt in één munt, deelt uw volledige portefeuille in de problemen van die munt.

Let wel erg op met verhalen die u gouden bergen beloven door vreemde munten te kopen en ze snel weer met winst te verkopen. Dat soort speculatie is zeer risicovol; u kunt er meer mee verliezen dan u erin belegd hebt. Voor meer informatie, lees de waarschuwing op de website van de FSMA.

In welke vreemde munten beleggen?

U belegt ook best in munten die u vlot kunt kopen en verkopen, en waarvan u de evolutie gemakkelijk kunt opvolgen. De voornaamste beleggingsmunten zijn de Amerikaanse dollar (USD), Nieuw-Zeelandse dollar (NZD), de Japanse Yen (JPY), het Britse pond (GBP), de Zwitserse frank (CHF), de Noorse kroon (NOK) en de Zweedse kroon (SEK).

Wilt u weten hoe AXA Bank daarop inspeelt in het kader van sparen of beleggen? Neem dan contact op met uw AXA Bankagent.

 Bron: wikifin.be

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Jaarlijkse inkomsten uit beleggingsfondsen: aangeven aan de fiscus of niet?

Wellicht bent u bezig met uw belastingaangifte en vraagt u zich af of u de jaarlijkse inkomsten moet vermelden van fondsen waarin u hebt belegd. Het antwoord op die vraag? In de meeste gevallen niet. Maar er schuilt een addertje onder het gras: belastbare inkomsten gedurende het afgelopen kalenderjaar gegenereerd door beleggingsfondsen naar buitenlands recht moet u in sommige gevallen wel aangeven. Waarom dat zo is, leest u hier.

Pensioensparen: 960 of 1.230 euro?

Sinds begin dit jaar kunt u ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 960 of 1.230 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 960 of 1.230 euro pensioensparen?

Wat is beleggen in fondsen en welk beleggingsfonds past bij u?

Als u wilt beleggen, dan kunt u, afhankelijk van uw risicoappetijt, overwegen om zelf obligaties of aandelen te kopen. Of u kunt beleggen in fondsen. Wat is beleggen in een fonds nu juist? En welke soorten beleggingsfondsen bestaan er? Wij geven u graag advies over het beleggen van uw geld.

Macro-economie: hogere risicos in een economische cyclus die zijn piek bereikt

2018 is minder positief gestart dan verwacht. Een aantal macro-economische indicatoren stelden wat teleur. Bovendien steken een aantal bijkomende risico’s de kop op, zoals het politiek sentiment in Europa, de olieprijzen die de kaap van 80 US dollar weer hebben overschreden en de stijgende langetermijnrente in de Verenigde Staten.

Pensioenopbouw in België: de 4 pensioenpijlers

Het wettelijk pensioen in België ligt een stuk lager dan in onze buurlanden. Na de pensionering moet u dus rondkomen met een inkomen dat veel minder is dan toen u nog werkte. Gelukkig heeft de overheid voorzien in mogelijkheden voor een aanvullend pensioen. Hoe ziet het Belgische pensioenlandschap eruit en welke mogelijkheden hebt u om een extra pensioenkapitaal op te bouwen? Lees het in deze blog.