Beleggen in vreemde munten: hoe werkt het?
Kijkt u uit naar hogere rendementen dan die van een spaarboekje? Dan kunt u een deel van uw geld beleggen in andere munten (ook wel valuta of deviezen genoemd). Door het verschil in rentevoet ten opzichte van de euro kunt u in sommige gevallen hogere rendementen genieten. Maar naast de kans op meer rendement, houdt een belegging in deviezen ook een risico in. De waarde van vreemde munten kan immers stijgen, maar ook dalen.
Wat zijn vreemde valuta of deviezen?
Munten van landen buiten de eurozone zijn vreemde munten. Ze worden ook wel valuta of deviezen genoemd. De waarde van deze munten stijgt of daalt voortdurend ten opzichte van de euro. Dat komt door het verschil tussen vraag en aanbod. Als er meer vraag dan aanbod is naar de vreemde munt, stijgt de wisselkoers, in het omgekeerde geval daalt ze.
Meestal wordt de waarde van vreemde munten uitgedrukt in het aantal vreemde munten dat nodig is om 1 euro te kopen: bv. 1,12 Amerikaanse dollar (USD) voor 1 euro.
De actuele wisselkoersen zijn terug te vinden op de meeste financiële websites, zoals die van De Tijd. Voor de officiële wisselkoersen en goede grafieken van de koers van verschillende munten kunt u terecht bij de Europese Centrale Bank.
Hoe werkt beleggen in vreemde munten?
Heel eenvoudig gesteld: als de vreemde munten die u hebt gekocht, in waarde stijgen, verdient u geld wanneer u ze weer omzet in euro’s. Wanneer de koers daalt tot onder die waaraan u hebt gekocht, boekt u verlies.
U kunt uw beleggingen best spreiden over vreemde munten en zo het risico beperken: als u alles belegt in één munt, deelt uw volledige portefeuille in de problemen van die munt.
Let wel erg op met verhalen die u gouden bergen beloven door vreemde munten te kopen en ze snel weer met winst te verkopen. Dat soort speculatie is zeer risicovol; u kunt er meer mee verliezen dan u erin belegd hebt. Voor meer informatie, lees de waarschuwing op de website van de FSMA.
In welke vreemde munten beleggen?
U belegt ook best in munten die u vlot kunt kopen en verkopen, en waarvan u de evolutie gemakkelijk kunt opvolgen. De voornaamste beleggingsmunten zijn de Amerikaanse dollar (USD), Nieuw-Zeelandse dollar (NZD), de Japanse Yen (JPY), het Britse pond (GBP), de Zwitserse frank (CHF), de Noorse kroon (NOK) en de Zweedse kroon (SEK).
Wilt u weten hoe AXA Bank daarop inspeelt in het kader van sparen of beleggen? Neem dan contact op met uw AXA Bankagent.
Bron: wikifin.be
Deze content is niet beschikbaar omwille van uw huidige cookie instellingen. U kan deze hier aanpassen.
Andere berichten
Actueel (65) Beleggen (137) Fiscaliteit (28) Pensioen (28) Budget (39) Sparen (23) Gezin (20) Ondernemen (1) Corona (24) Online bankieren (1) Bewust ondernemen (1) Lenen (1)
Meer artikels over dit onderwerp
Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen
Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.
Hoge inflatie in mei 2022, en wat als die blijft duren?
De inflatie blijft zorgwekkend in mei 2022, waarbij het lange tijd aanhouden ervan de vrees aanwakkert dat de inflatieverwachtingen niet langer verankerd zullen zijn. Tegen deze achtergrond hebben de centrale banken weinig alternatieven, vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk. In de eurozone houdt de economische activiteit goed stand, maar de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar worden somberder, ook al zal de ECB waarschijnlijk twee renteverhogingen doorvoeren in juli en september.
De invloed van uw gedrag op uw beleggingen
De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.
Beleggen? Ontdek nu waarom u niet meer moet twijfelen.
Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Of dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u te jong of te oud bent om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.