Beleggen in vreemde munten: hoe werkt het?

Vermogen Beleggen – 30 september 2016

Kijkt u uit naar hogere rendementen dan die van een spaarboekje? Dan kunt u een deel van uw geld beleggen in andere munten (ook wel valuta of deviezen genoemd). Door het verschil in rentevoet ten opzichte van de euro kunt u in sommige gevallen hogere rendementen genieten. Maar naast de kans op meer rendement, houdt een belegging in deviezen ook een risico in. De waarde van vreemde munten kan immers stijgen, maar ook dalen.

Wilt u weten hoe AXA Bank inspeelt op sparen of beleggen in vreemde munten? Neem dan contact op met uw AXA Bankagent.

Wat zijn vreemde valuta of deviezen?

Munten van landen buiten de eurozone zijn vreemde munten. Ze worden ook wel valuta of deviezen genoemd. De waarde van deze munten stijgt of daalt voortdurend ten opzichte van de euro. Dat komt door het verschil tussen vraag en aanbod.  Als er meer vraag dan aanbod is naar de vreemde munt, stijgt de wisselkoers, in het omgekeerde geval daalt ze.

Meestal wordt de waarde van vreemde munten uitgedrukt in het aantal vreemde munten dat nodig is om 1 euro te kopen: bv. 1,12 Amerikaanse dollar (USD) voor 1 euro.

De actuele wisselkoersen zijn terug te vinden op de meeste financiële websites, zoals die van De Tijd. Voor de officiële wisselkoersen en goede grafieken van de koers van verschillende munten kunt u terecht bij de Europese Centrale Bank.

Hoe werkt beleggen in vreemde munten?

Heel eenvoudig gesteld: als de vreemde munten die u hebt gekocht, in waarde stijgen, verdient u geld wanneer u ze weer omzet in euro’s. Wanneer de koers daalt tot onder die waaraan u hebt gekocht, boekt u verlies.

U kunt uw beleggingen best spreiden over vreemde munten en zo het risico beperken: als u alles belegt in één munt, deelt uw volledige portefeuille in de problemen van die munt.

Let wel erg op met verhalen die u gouden bergen beloven door vreemde munten te kopen en ze snel weer met winst te verkopen. Dat soort speculatie is zeer risicovol; u kunt er meer mee verliezen dan u erin belegd hebt. Voor meer informatie, lees de waarschuwing op de website van de FSMA.

In welke vreemde munten beleggen?

U belegt ook best in munten die u vlot kunt kopen en verkopen, en waarvan u de evolutie gemakkelijk kunt opvolgen. De voornaamste beleggingsmunten zijn de Amerikaanse dollar (USD), Nieuw-Zeelandse dollar (NZD), de Japanse Yen (JPY), het Britse pond (GBP), de Zwitserse frank (CHF), de Noorse kroon (NOK) en de Zweedse kroon (SEK).

Wilt u weten hoe AXA Bank daarop inspeelt in het kader van sparen of beleggen? Neem dan contact op met uw AXA Bankagent.

 Bron: wikifin.be

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe is het nu eigenlijk met het zomerakkoord?

Het parlement keurde onlangs de taks op de effectenrekeningen goed. Deze taks was één van de maatregelen uit het zomerakkoord 2017, een akkoord over de begroting voor dit en volgend jaar waarin ook een aantal belangrijke fiscale hervormingen zitten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de andere maatregelen die in dat zomerakkoord werden aangekondigd? Een stand van zaken.

Wat betekent de effectentaks concreet voor u?

In het zomerakkoord van juni 2017 kondigde de regering aan een taks op effectenrekeningen te willen invoeren. De wet op deze effectentaks werd begin februari in de Kamer gestemd. Ze wordt eerstdaags gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking de dag na de publicatie. Maar wat houdt de effectentaks voor u als belegger in?

Na een uitstekend beleggingsjaar 2017, wat brengt 2018? Deel 3

Wat zijn onze verwachtingen voor 2018 op macro-economisch vlak en welke impact zouden ze kunnen hebben op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – verplichte kost voor wie beleggen interesseert – zetten we het voor u uiteen. We begonnen met de algemene economische omgeving, vorige week lag de focus op de Verenigde Staten en Europa. In deze derde en laatste blog belichten we de financiële markten en vatten we alles nog even samen.

Wat is MiFID II?

Sinds 3 januari is de beleggersrichtlijn MiFID II van kracht. Deze richtlijn legt de spelregels vast die financiële instellingen moeten volgen als ze beleggingsproducten aanbieden of als ze daarover advies geven. Wat is MiFID II en waarvoor staat het?

Na een uitstekend beleggingsjaar 2017, wat brengt 2018? Deel 1

Wat zijn onze verwachtingen voor 2018 op macro-economisch vlak en welke impact zouden ze kunnen hebben op de financiële markten? In drie opeenvolgende blogs – verplichte kost voor wie beleggen interesseert – zetten we het voor u uiteen. Beginnen doen we met de algemene economische omgeving, in het tweede deel focussen we op de Verenigde Staten en Europa. In de derde en laatste blog belichten we de financiële markten en vatten we alles nog even samen.

AXA gebruikt cookies om een vlotter bezoek aan de website mogelijk te maken. Meer informatie?

Cookies toestaan