Beleggen op lange termijn: hoe lang duurt lang?

Vermogen Beleggen Actueel – 13 mei 2022

Wie wil beleggen, kan rekenen op raad in overvloed. Zoals: ‘Investeer alleen geld dat u kunt missen’. Of: ‘Beleggen doet u op lange termijn’. Maar hoe lang is die ‘lange termijn’ dan eigenlijk? En hoe vermijdt u dat uw geld jarenlang tot stilstand komt na een dip in de financiële markten? Twee tips om de grillen van de beurzen tegen te gaan.

Is tijd uw bondgenoot als belegger?

beleggen op lange termijn
Als u belegt, neemt u best een langetermijnvisie aan: door maximaal te spreiden in een gezonde mix van aandelen, obligaties en andere activaklassen en gespreid in te stappen, beperkt u het risico op volatiliteit.

Als belegger neemt u best een langetermijnvisie aan. Voor u op een belegging intekent, bepaalt u eerst uw beleggingshorizon. De aandelen in uw portefeuille kunnen immers erg volatiel zijn: op- en neerwaartse koersschommelingen die zeer groot kunnen zijn. De ups-en-downs van de beurs sinds begin dit jaar onderstrepen dat eens te meer.

Maar aandelen hebben wel als enige activaklasse de eigenschap dat ze de waarde van een portefeuille op lange termijn kunnen laten mee-evolueren met de welvaartscreatie in de economie. Maar de prijs voor die unieke kwaliteit is dat aandelen ook de speelbal zijn van marktsentiment: hoop en vrees, overmatig optimisme of pessimisme.

Door te beleggen op lange termijn compenseert u ups en downs

Wanneer u belegt, zult u geregeld met dalingen te maken krijgen. Om die reden mag u niet beleggen met geld dat u op korte termijn nodig hebt. Investeren terwijl u plannen hebt om een huis of een nieuwe auto te kopen? Geen goed plan. Het risico bestaat dat u uw belegging weer ten gelde zou moeten maken op een ongunstig ogenblik. Voor doelen op korte termijn kunt u beter niet beleggen, maar sparen.

Hoe lang duurt het om een beursdip weer goed te maken?

Hoe lang is dan die termijn die u voor ogen moet houden? Wat is de – in het slechtste geval – langste tijd die nodig is om een beursdaling weer goed te maken? Op die vraag is er geen eenduidig antwoord.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden is: waarin belegt u? In het geval van aparte aandelen heeft geen enkele aanbeveling zin. Soms bereiken aandelen die een terugval kennen, nooit meer hun oude peil. Om een idee te krijgen over de veerkracht van aandelenmarkten, kijkt u dus best naar een ruime korf van aandelen.

Er zijn bovendien twee tips om goed met dit risico om te gaan: maximaal spreiden in een gezonde mix en gespreid instappen.

Tip 1: spreid uw beleggingen maximaal …

Spreiden over een groot aantal Europese aandelen, of Japanse of Amerikaanse bedrijven, volstaat niet. Daarmee beperkt u wel het risico van blootstelling aan bedrijven die het niet goed doen, maar een markt kan globaal langdurig ondermaats presteren.

U moet dus een groot stuk van uw aandelenportefeuille wereldwijd beleggen . Want ondanks de zwakke prestatie van Japan of de Eurozone brachten wereldwijde aandelen in de periode 2001-2020 op jaarbasis gemiddeld 4,8% na inflatie op1.

Het punt is dat u nooit kunt voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

U kunt nooit voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

… in een gezonde mix

Als u ook obligaties, cash en misschien nog andere activaklassen aan de mix toevoegt, kunnen de dalingen veel minder scherp zijn.

Onderzoek van JP Morgan geeft aan dat, in de periode 1950-2020, er geen enkele periode van vijf jaar was waarin een gediversifieerde portefeuille (voor de helft een wereldwijde aandelenindex; voor de andere helft een wereldwijde obligatie-index) een negatief rendement opleverde.

Rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst. Maar een dergelijke lange observatieperiode kunnen we niet zonder meer aan de kant schuiven.

Tip 2: stap gespreid in

Nemen we als fictief voorbeeld  de EuroStoxx50-index en een gebeurtenis die wellicht nog vers in het geheugen ligt: de financiële crisis van 2008-2009.

Koen belegde eenmalig een grote som op het slechtst mogelijke moment, aan de vooravond van de crisis in juli 2007. Katrien begon op hetzelfde moment, maar belegde hetzelfde bedrag elke maand in kleine stukjes gedurende twee jaar. De belegging van Koen was in 2009 60 % in waarde gezakt. Katrien was intussen nog elke maand een stukje aan het kopen – tegen flink gedaalde koersen.

Een sprong naar vandaag: Koen zit nog steeds met een verlies van 8 %, zelfs na de uitstekende recente beursjaren. Katrien heeft haar belegging al in november 2013 ‘boven water’ zien komen, en zit vandaag op een positief rendement van 36 % … Met exact dezelfde korf van aandelen, precies dezelfde inleg en identiek dezelfde marktevolutie.

Het instapmoment van een belegging in de tijd spreiden, heeft in dit voorbeeld een zeer groot verschil gemaakt. Het is een werkwijze die we ook vandaag, nu de beurzen erg zenuwachtig zijn, in ons voordeel kunnen benutten. Zo maakt u volatiliteit tot bondgenoot, en dat is een veel betere strategie dan aan de zijlijn staan te wachten ‘tot de risico’s weg zijn’. Al verdwijnen ze natuurlijk nooit helemaal.

Wilt u de stap naar beleggen zetten of uw beleggingsportefeuille herbekijken? 

Ga dan zeker eens langs bij een AXA-bankagent bij u in de buurt. Die helpt u met plezier op weg!

Bron: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2021 – Summary Edition, op basis van data van Elroy Dimson, Paul Marsh and Mike Staunton, Triumph of the Optimists, Princeton University Press

Opgelet: dit artikel vormt op geen enkele manier een beleggingsadvies in de zin van het financiële recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Essentiële beleggersinformatie in een nieuw jasje: KIID wordt KID

Bent u van plan om in te stappen in een beleggingsfonds uit het aanbod van AXA Bank? Dan ontvangt u bij het beleggingsgesprek wettelijke documenten zoals het prospectus en een document met essentiële beleggersinformatie. Sinds begin dit jaar bevat dat document veel meer informatie en bestaat het uit drie pagina’s in plaats van twee. Met ook een andere naam: KID, wat staat voor Key Information Document of Essentieel informatiedocument. Waarom een nieuw document en waarin ligt het voordeel voor u, als belegger?

Lees verder

Goede voornemens voor uw geld: zo krijgt u uw spaarcenten in topconditie

Een nieuw jaar brengt goede voornemens met zich mee. Misschien denkt u dan al snel aan meer sporten, maar hebt u ook al eens nagedacht over hoe u uw spaargeld topfit krijgt? Over hoe u die droom wil waarmaken van een zorgeloos pensioen, een duwtje in de rug voor de (klein)kinderen, een verbouwing, of een appartement aan zee? Dankzij de hogere rentes levert sparen vanaf nu meer op, maar als u de hoge inflatie écht wilt verslaan, moet u denken aan beleggen. Mooi meegenomen: bij AXA Bank kan beleggen al voor kleine bedragen. Het is zo simpel dat u dit goede voornemen alvast wél makkelijk volhoudt.

Lees verder

2023: komen we in rustiger vaarwater na de storm?

In vergelijking met het turbulente voorbije jaar dient 2023 zich heel wat optimistischer aan. De oorlog woedt nog steeds. De inflatie heeft slechts een bescheiden knikje gemaakt, maar de verwachting is dat dit jaar een jaar wordt van nog steeds hoge, maar dalende inflatie en dat in 2024-2025 de terugkeer richting 2% wordt ingezet. Een optimistische voorspelling of een realistisch scenario? In ieder geval een opportuniteit voor wie bereid is beredeneerde risico’s te nemen.

Lees verder

2022: het jaar van de inflatie

2022 was in heel wat opzichten een schrikwekkend jaar. We waren nog niet helemaal bekomen van de wintercovidpiek toen een nieuwe schok zich aandiende: Rusland viel buurland Oekraïne binnen. Voor het eerst sinds het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 90 werden we geconfronteerd met een conflict op het Europese continent, op slechts enkele uren van hier. Met ook vandaag nog een gruwelijk hoge menselijke tol, zelfs onder de burgerbevolking. Maar de oorlog in Oekraïne was ook een brandversneller voor een vuur dat al sinds het najaar 2021 om zich heen greep: inflatie.

Lees verder

Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent