Beleggen op lange termijn: hoe lang duurt lang?

Vermogen Beleggen Actueel – 13 mei 2022

Wie wil beleggen, kan rekenen op raad in overvloed. Zoals: ‘Investeer alleen geld dat u kunt missen’. Of: ‘Beleggen doet u op lange termijn’. Maar hoe lang is die ‘lange termijn’ dan eigenlijk? En hoe vermijdt u dat uw geld jarenlang tot stilstand komt na een dip in de financiële markten? Twee tips om de grillen van de beurzen tegen te gaan.

Is tijd uw bondgenoot als belegger?

beleggen op lange termijn
Als u belegt, neemt u best een langetermijnvisie aan: door maximaal te spreiden in een gezonde mix van aandelen, obligaties en andere activaklassen en gespreid in te stappen, beperkt u het risico op volatiliteit.

Als belegger neemt u best een langetermijnvisie aan. Voor u op een belegging intekent, bepaalt u eerst uw beleggingshorizon. De aandelen in uw portefeuille kunnen immers erg volatiel zijn: op- en neerwaartse koersschommelingen die zeer groot kunnen zijn. De ups-en-downs van de beurs sinds begin dit jaar onderstrepen dat eens te meer.

Maar aandelen hebben wel als enige activaklasse de eigenschap dat ze de waarde van een portefeuille op lange termijn kunnen laten mee-evolueren met de welvaartscreatie in de economie. Maar de prijs voor die unieke kwaliteit is dat aandelen ook de speelbal zijn van marktsentiment: hoop en vrees, overmatig optimisme of pessimisme.

Door te beleggen op lange termijn compenseert u ups en downs

Wanneer u belegt, zult u geregeld met dalingen te maken krijgen. Om die reden mag u niet beleggen met geld dat u op korte termijn nodig hebt. Investeren terwijl u plannen hebt om een huis of een nieuwe auto te kopen? Geen goed plan. Het risico bestaat dat u uw belegging weer ten gelde zou moeten maken op een ongunstig ogenblik. Voor doelen op korte termijn kunt u beter niet beleggen, maar sparen.

Hoe lang duurt het om een beursdip weer goed te maken?

Hoe lang is dan die termijn die u voor ogen moet houden? Wat is de – in het slechtste geval – langste tijd die nodig is om een beursdaling weer goed te maken? Op die vraag is er geen eenduidig antwoord.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden is: waarin belegt u? In het geval van aparte aandelen heeft geen enkele aanbeveling zin. Soms bereiken aandelen die een terugval kennen, nooit meer hun oude peil. Om een idee te krijgen over de veerkracht van aandelenmarkten, kijkt u dus best naar een ruime korf van aandelen.

Er zijn bovendien twee tips om goed met dit risico om te gaan: maximaal spreiden in een gezonde mix en gespreid instappen.

Tip 1: spreid uw beleggingen maximaal …

Spreiden over een groot aantal Europese aandelen, of Japanse of Amerikaanse bedrijven, volstaat niet. Daarmee beperkt u wel het risico van blootstelling aan bedrijven die het niet goed doen, maar een markt kan globaal langdurig ondermaats presteren.

U moet dus een groot stuk van uw aandelenportefeuille wereldwijd beleggen . Want ondanks de zwakke prestatie van Japan of de Eurozone brachten wereldwijde aandelen in de periode 2001-2020 op jaarbasis gemiddeld 4,8% na inflatie op1.

Het punt is dat u nooit kunt voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

U kunt nooit voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

… in een gezonde mix

Als u ook obligaties, cash en misschien nog andere activaklassen aan de mix toevoegt, kunnen de dalingen veel minder scherp zijn.

Onderzoek van JP Morgan geeft aan dat, in de periode 1950-2020, er geen enkele periode van vijf jaar was waarin een gediversifieerde portefeuille (voor de helft een wereldwijde aandelenindex; voor de andere helft een wereldwijde obligatie-index) een negatief rendement opleverde.

Rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst. Maar een dergelijke lange observatieperiode kunnen we niet zonder meer aan de kant schuiven.

Tip 2: stap gespreid in

Nemen we als fictief voorbeeld  de EuroStoxx50-index en een gebeurtenis die wellicht nog vers in het geheugen ligt: de financiële crisis van 2008-2009.

Koen belegde eenmalig een grote som op het slechtst mogelijke moment, aan de vooravond van de crisis in juli 2007. Katrien begon op hetzelfde moment, maar belegde hetzelfde bedrag elke maand in kleine stukjes gedurende twee jaar. De belegging van Koen was in 2009 60 % in waarde gezakt. Katrien was intussen nog elke maand een stukje aan het kopen – tegen flink gedaalde koersen.

Een sprong naar vandaag: Koen zit nog steeds met een verlies van 8 %, zelfs na de uitstekende recente beursjaren. Katrien heeft haar belegging al in november 2013 ‘boven water’ zien komen, en zit vandaag op een positief rendement van 36 % … Met exact dezelfde korf van aandelen, precies dezelfde inleg en identiek dezelfde marktevolutie.

Het instapmoment van een belegging in de tijd spreiden, heeft in dit voorbeeld een zeer groot verschil gemaakt. Het is een werkwijze die we ook vandaag, nu de beurzen erg zenuwachtig zijn, in ons voordeel kunnen benutten. Zo maakt u volatiliteit tot bondgenoot, en dat is een veel betere strategie dan aan de zijlijn staan te wachten ‘tot de risico’s weg zijn’. Al verdwijnen ze natuurlijk nooit helemaal.

Wilt u de stap naar beleggen zetten of uw beleggingsportefeuille herbekijken? 

Ga dan zeker eens langs bij een AXA-bankagent bij u in de buurt. Die helpt u met plezier op weg!

Bron: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2021 – Summary Edition, op basis van data van Elroy Dimson, Paul Marsh and Mike Staunton, Triumph of the Optimists, Princeton University Press

Opgelet: dit artikel vormt op geen enkele manier een beleggingsadvies in de zin van het financiële recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent