Beleggen op lange termijn: hoe lang duurt lang?

Vermogen Beleggen Actueel – 13 mei 2022

Wie wil beleggen, kan rekenen op raad in overvloed. Zoals: ‘Investeer alleen geld dat u kunt missen’. Of: ‘Beleggen doet u op lange termijn’. Maar hoe lang is die ‘lange termijn’ dan eigenlijk? En hoe vermijdt u dat uw geld jarenlang tot stilstand komt na een dip in de financiële markten? Twee tips om de grillen van de beurzen tegen te gaan.

Is tijd uw bondgenoot als belegger?

beleggen op lange termijn
Als u belegt, neemt u best een langetermijnvisie aan: door maximaal te spreiden in een gezonde mix van aandelen, obligaties en andere activaklassen en gespreid in te stappen, beperkt u het risico op volatiliteit.

Als belegger neemt u best een langetermijnvisie aan. Voor u op een belegging intekent, bepaalt u eerst uw beleggingshorizon. De aandelen in uw portefeuille kunnen immers erg volatiel zijn: op- en neerwaartse koersschommelingen die zeer groot kunnen zijn. De ups-en-downs van de beurs sinds begin dit jaar onderstrepen dat eens te meer.

Maar aandelen hebben wel als enige activaklasse de eigenschap dat ze de waarde van een portefeuille op lange termijn kunnen laten mee-evolueren met de welvaartscreatie in de economie. Maar de prijs voor die unieke kwaliteit is dat aandelen ook de speelbal zijn van marktsentiment: hoop en vrees, overmatig optimisme of pessimisme.

Door te beleggen op lange termijn compenseert u ups en downs

Wanneer u belegt, zult u geregeld met dalingen te maken krijgen. Om die reden mag u niet beleggen met geld dat u op korte termijn nodig hebt. Investeren terwijl u plannen hebt om een huis of een nieuwe auto te kopen? Geen goed plan. Het risico bestaat dat u uw belegging weer ten gelde zou moeten maken op een ongunstig ogenblik. Voor doelen op korte termijn kunt u beter niet beleggen, maar sparen.

Hoe lang duurt het om een beursdip weer goed te maken?

Hoe lang is dan die termijn die u voor ogen moet houden? Wat is de – in het slechtste geval – langste tijd die nodig is om een beursdaling weer goed te maken? Op die vraag is er geen eenduidig antwoord.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden is: waarin belegt u? In het geval van aparte aandelen heeft geen enkele aanbeveling zin. Soms bereiken aandelen die een terugval kennen, nooit meer hun oude peil. Om een idee te krijgen over de veerkracht van aandelenmarkten, kijkt u dus best naar een ruime korf van aandelen.

Er zijn bovendien twee tips om goed met dit risico om te gaan: maximaal spreiden in een gezonde mix en gespreid instappen.

Tip 1: spreid uw beleggingen maximaal …

Spreiden over een groot aantal Europese aandelen, of Japanse of Amerikaanse bedrijven, volstaat niet. Daarmee beperkt u wel het risico van blootstelling aan bedrijven die het niet goed doen, maar een markt kan globaal langdurig ondermaats presteren.

U moet dus een groot stuk van uw aandelenportefeuille wereldwijd beleggen . Want ondanks de zwakke prestatie van Japan of de Eurozone brachten wereldwijde aandelen in de periode 2001-2020 op jaarbasis gemiddeld 4,8% na inflatie op1.

Het punt is dat u nooit kunt voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

U kunt nooit voorspellen welke markten de beurs zullen trekken, en welke zullen stagneren. Wat moet u dan doen? Kies voor een brede waaier aandelen en spreid over de verschillende regio’s.

… in een gezonde mix

Als u ook obligaties, cash en misschien nog andere activaklassen aan de mix toevoegt, kunnen de dalingen veel minder scherp zijn.

Onderzoek van JP Morgan geeft aan dat, in de periode 1950-2020, er geen enkele periode van vijf jaar was waarin een gediversifieerde portefeuille (voor de helft een wereldwijde aandelenindex; voor de andere helft een wereldwijde obligatie-index) een negatief rendement opleverde.

Rendementen uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst. Maar een dergelijke lange observatieperiode kunnen we niet zonder meer aan de kant schuiven.

Tip 2: stap gespreid in

Nemen we als fictief voorbeeld  de EuroStoxx50-index en een gebeurtenis die wellicht nog vers in het geheugen ligt: de financiële crisis van 2008-2009.

Koen belegde eenmalig een grote som op het slechtst mogelijke moment, aan de vooravond van de crisis in juli 2007. Katrien begon op hetzelfde moment, maar belegde hetzelfde bedrag elke maand in kleine stukjes gedurende twee jaar. De belegging van Koen was in 2009 60 % in waarde gezakt. Katrien was intussen nog elke maand een stukje aan het kopen – tegen flink gedaalde koersen.

Een sprong naar vandaag: Koen zit nog steeds met een verlies van 8 %, zelfs na de uitstekende recente beursjaren. Katrien heeft haar belegging al in november 2013 ‘boven water’ zien komen, en zit vandaag op een positief rendement van 36 % … Met exact dezelfde korf van aandelen, precies dezelfde inleg en identiek dezelfde marktevolutie.

Het instapmoment van een belegging in de tijd spreiden, heeft in dit voorbeeld een zeer groot verschil gemaakt. Het is een werkwijze die we ook vandaag, nu de beurzen erg zenuwachtig zijn, in ons voordeel kunnen benutten. Zo maakt u volatiliteit tot bondgenoot, en dat is een veel betere strategie dan aan de zijlijn staan te wachten ‘tot de risico’s weg zijn’. Al verdwijnen ze natuurlijk nooit helemaal.

Wilt u de stap naar beleggen zetten of uw beleggingsportefeuille herbekijken? 

Ga dan zeker eens langs bij een AXA-bankagent bij u in de buurt. Die helpt u met plezier op weg!

Bron: Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2021 – Summary Edition, op basis van data van Elroy Dimson, Paul Marsh and Mike Staunton, Triumph of the Optimists, Princeton University Press

Opgelet: dit artikel vormt op geen enkele manier een beleggingsadvies in de zin van het financiële recht.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Hoe beleggen? Regelmatig

Is er een ideaal moment om te beleggen? Dat is de hamvraag voor zowel ervaren als beginnende beleggers. Laten we deze vraag proberen te beantwoorden door verschillende beleggingsoplossingen te bekijken voor wie op zoek is naar potentieel rendement, naast een voldoende grote spaarreserve voor onverwachte uitgaven.

Lees verder

Geen erfbelasting op 150% van de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen

Kinderen die de tegoeden op gemeenschappelijke rekeningen op naam van de langstlevende ouder laten staan, moeten in Vlaanderen voortaan geen erfbelasting meer betalen op deze tegoeden bij het overlijden van die langstlevende ouder. Of deze maatregel ook zal worden overgenomen door de belastingdienst van het Waals en Brussels hoofdstedelijk gewest, valt nog af te wachten.

Lees verder

Hoge inflatie in mei 2022, en wat als die blijft duren?

De inflatie blijft zorgwekkend in mei 2022, waarbij het lange tijd aanhouden ervan de vrees aanwakkert dat de inflatieverwachtingen niet langer verankerd zullen zijn. Tegen deze achtergrond hebben de centrale banken weinig alternatieven, vooral in de VS en het Verenigd Koninkrijk. In de eurozone houdt de economische activiteit goed stand, maar de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar worden somberder, ook al zal de ECB waarschijnlijk twee renteverhogingen doorvoeren in juli en september.

Lees verder

De invloed van uw gedrag op uw beleggingen

De hoge inflatie, de geopolitieke spanningen, de hoge volatiliteit op de beurzen, … Het zijn de stresserendste tijden voor een belegger sinds de laatste inkrimping van de economie die door de financiële crisis van 2008 in gang is gezet. Elke belegger die in de jaren 2008-2010 een portefeuille aanhield, zal zich de ongerustheid en de inadequate reacties van veel beleggers in die tijd herinneren. We leggen uit hoe u dergelijke reacties vermijdt en hoe u er het best mee omgaat.

Lees verder

Beleggen? Ontdek nu waarom u niet meer moet twijfelen.

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Of dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u te jong of te oud bent om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent