Beleggen? Ontdek waarom u nu niet meer moet twijfelen

Vermogen Beleggen Sparen Pensioen – 27 december 2022

Misschien denkt u dat beleggen niks voor u is, maar enkel voor rijke mensen die graag ‘speculeren’ op de beurs? Dat het nu niet het moment is door de onstabiele situatie in de wereld en op de financiële markten? Of dat u nog te jong bent of te oud om ermee te beginnen? Wij overtuigen u graag van het tegendeel.

ontdek waarom u niet moet twijfelen
Zet u geregeld wat geld opzij? Denk dan eens aan beleggen. Het kan al vanaf 25 euro per maand.

Beleggen kan vandaag eenvoudig. Zeker als u zich laat begeleiden door uw bankagent. Ga vrijblijvend eens luisteren. Uw bankagent vertelt u, nadat hij uw persoonlijke situatie heeft geanalyseerd, hoeveel u kunt beleggen, hoe u best belegt en waarin. Natuurlijk kunt u ook zelf aan de slag. In dit artikel leest u hoe u zelf een belegging kunt starten en kleine bedragen belegt, zonder tussenkomst van uw bankagent.

Waarom nog sparen?

Het is altijd verstandig om wat geld opzij te hebben voor onverwachte uitgaven. Deze zogenaamde financiële buffer plaatsen de meeste mensen op een spaarrekening. Want als u uw geld gewoon op uw zichtrekening laat staan, dan maakt u dat makkelijker op. Aan geld dat op een spaarrekening staat, komt u in principe iets minder makkelijk aan.

Welk bedrag hebt u nodig als buffer? Dat leest u hier!

Sparen of beleggen?

Meestal moet u voor een belegging rekening houden met een lange(re) beleggingshorizon en daarom belegt u best met geld dat u niet onmiddellijk nodig hebt. Sparen lijkt op het eerste gezicht veiliger dan beleggen: u behoudt wat u stort, u krijgt rente en het depositogarantiestelsel beschermt u tot 100.000 euro per bank ingeval de bank in financiële moeilijkheden zou komen.

Maar tegenwoordig verliest uw ‘extra’ geld – het geld dat u niet meteen zult nodig hebben – sowieso een deel van zijn waarde, want de inflatie ligt momenteel veel hoger dan de rente op een spaarrekening.

De afgelopen 10 jaar (2012 – 2022) bedroeg de gemiddelde inflatie in België 2,91 % (Bron: Historische geharmoniseerde inflatie België – HICP inflatie België (inflation.eu)) Bij een inflatie van 2,91 % per jaar heeft een kapitaal van 10.000 euro over tien jaar nog slechts de koopkracht van 7.506 euro. Of andersom: een kapitaal van 10.000 euro moet bij een inflatie van 2,91 % over tien jaar aangegroeid zijn tot 13.322 euro om dezelfde waarde te behouden.

Beleggingen kunnen, op langere termijn, potentieel een hoger rendement opleveren, wat een groot verschil kan maken.

Als u bijvoorbeeld 50 euro per maand belegt, kan dat over een langere periode al een groot effect hebben op het uiteindelijke resultaat. Beleg wat u niet direct nodig hebt om te kunnen profiteren van een potentieel hoger rendement.

Afhankelijk van het type belegging is het niet altijd zeker dat u uw belegde kapitaal voor 100% terugkrijgt. U kunt die risico’s op verschillende manieren beperken: door te kiezen voor een fonds (d.w.z. dat u uw geld niet allemaal in 1 product investeert maar in een hele reeks van producten), door gespreid in de tijd te beleggen wat automatisch gebeurt met een beleggingsplan en door te beleggen op langere termijn. En er bestaan tal van beleggingen, ook voor mensen die niet graag veel risico nemen.

Beleg al vanaf 25 euro per maand

Zelfs een kleine maandelijkse storting vanaf 25 euro kan op termijn een verschil maken. Die storting kan automatisch, net als bij een spaarrekening. Bovendien kunt u wanneer dan ook en gratis het gestorte bedrag (of de frequentie ervan) wijzigen of uw beleggingsplan beëindigen.

Tot slot belegt u in fondsen die, zoals hierboven gezegd, een ruime spreiding garanderen. Deze fondsen worden beheerd door de deskundige fondsenbeheerders.

Maak een simulatie en/of open online een beleggingsplan.

Pensioensparen is ook een vorm van beleggen

En zelfs eentje met een fiscaal voordeel! U kunt pensioensparen via uw bank of via uw verzekering. Enige voorwaarde: u moet minstens 18 jaar oud zijn, maar niet ouder dan 55 als u van het fiscale voordeel wilt genieten.

Afhankelijk van uw leeftijd hebt u andere noden. Als u jong bent, wilt u waarschijnlijk een huis of appartement kopen. Dat op zich is al een stevige investering. Als u toch nog een extra inspanning levert en aan pensioensparen doet, zult u zich dat later niet beklagen. Hoe jonger u begint, hoe groter het verschil op het einde van de rit. Maar zelfs als u pas op uw 50ste begint met pensioensparen, loont het de moeite.

Nog geen pensioensparen? Start nu.

Lees meer over ons beleggingsaanbod.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Maak een afspraak met uw bankagent