Beleggen op de beurs: marathon of sprint?

Vermogen Beleggen Budget – 30 september 2019

Of u nu belegt of niet, de economische en internationale actualiteit houdt u ongetwijfeld wel bezig. En daarmee samenhangend de goede of slechte gezondheid van de financiële markten. Die schommelen al zolang ze bestaan: pieken, dalen, crash, opleving ... Als u belegt, is dat geen kwestie van dagen, maar van jaren. Drie tips: mik op de lange termijn, panikeer niet als de markten gaan schommelen en hou uw belegging aan.

De beurs in jojo-beweging

volatiele markten? 
Volatiele markten? Beleg op lange termijn.

De huidige economische situatie is woelig, dat is het minste dat we kunnen zeggen. De Brexit, Brazilië, handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, conflicten, klimaatopwarming. Met een impact op de financiële markten die schommelen.

Wellicht heb u na zo’n berichten de neiging om de minder presterende aandelen van uw portefeuille te verkopen wanneer ze dalen. Zeker als u een beginnend belegger bent.

Dat is volledig menselijk. We maken ons eerder zorgen over wat ons in een nabije toekomst kan overkomen dan in een verre toekomst.

Maar uw emoties zijn meestal geen goede raadgever als het over dit soort beslissingen gaat. Vooral als u op uw beleggingen rekent om het project van uw dromen waar te maken.

Slecht nieuws: de volatiliteit blijft duren ...

Dat is geen nieuw fenomeen. Volatiliteit meet hoe groot de variaties van de koers van aandelen zijn. Volatiliteit heeft altijd al bestaan en zal altijd blijven bestaan.

Hoe groter de volatiliteit, des te groter de kans op verlies van de aandelen in de S&P500.

 index VIX 
De VIX index is de referentieindex om de verwachte volatiliteit van de index S&P 500 te meten.

... Goed nieuws: u kunt zich ertegen wapenen en er zelfs van profiteren!

Doe zoals de langeafstandsloper, niet zoals de sprinter. Doseer uw inspanningen en doe niets overhaast.

Hoe? Dat kan op verschillende manieren:

1. ten eerste door een deel van uw spaargeld te beleggen in beleggingsfondsen. Zo is het mogelijk om de risico's te diversifiëren. Daar zijn zeker risico's, kosten en taksen aan verbonden. En het rendement is niet gewaarborgd. Maar u kunt rekenen op experts om toe te zien op de goede prestatie van uw beleggingen.

2. Vervolgens, door uw belegging aan te houden om te profiteren van pieken, die voorkomen in een markt met sterke schommelingen. Beleggers die hun beleggingen uitstellen in afwachting van een nieuwe prijsdaling of die verkopen in de hoop dat ze later tegen een betere prijs kunnen kopen, riskeren om interessantere potentiële winsten mis te lopen.

Als u nog twijfelt, denk aan het automatisch beleggingsplan, al vanaf 25 euro per maand. Op die manier kunt u eenvoudig en regelmatig beleggen (uw stortingen worden gespreid in de tijd, zo neutraliseert u het risico om op een slecht moment te beleggen om een slechte timing te vermijden). Voor een hoger potentieel rendement en volgens de regels van de kunst.

U kunt er online een openen, na het lezen van de nuttige informatie. Maar denk eraan, ook hier zijn uw kapitaal en uw rendement niet gewaarborgd.

Hebt u nog vragen?

Tijdens een diepgaand gesprek kunt u hem vertellen over uw plannen en uw doelen. Uw agent analyseert dan uw huidige en toekomstige persoonlijke en financiële situatie en uw kennis en ervaring in beleggingen. Hij zal u een beleggingsstrategie voorstellen per project, in de vorm van een modelportefeuille die is opgesteld op basis van een kwantitatief model.

(bron AXA Investment Managers)

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 990 of 1.270 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 990 of 1.270 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 990 of 1.270 euro pensioensparen?

Lees verder

De impact van de coronacrisis op de beurs

De coronacrisis die we nu meemaken veroorzaakt een wereldwijde economische crisis. Wat is de impact ervan op de beurs en wat zijn de voorspellingen? Lees hier alles wat u moet weten over de huidige situatie en de toekomst van de beurs.

Lees verder

De evolutie van de wereldeconomie

Wanneer we kijken we naar het globaal macro-economisch plaatje, dan is de conclusie dat het wereldwijd economisch herstel nog steeds afhankelijk is van de mate waarin de Covid-crisis beperkt wordt. Na een herstel in het derde kwartaal is nu de vraag of dit herstel zich verder zet in het vierde kwartaal en hoe krachtig dit herstel dan wel wordt.

Lees verder

Neem contact op met een AXA Bankagent