Beleggen op de beurs: marathon of sprint?

Vermogen Beleggen Budget – 30 september 2019

Of u nu belegt of niet, de economische en internationale actualiteit houdt u ongetwijfeld wel bezig. En daarmee samenhangend de goede of slechte gezondheid van de financiële markten. Die schommelen al zolang ze bestaan: pieken, dalen, crash, opleving ... Als u belegt, is dat geen kwestie van dagen, maar van jaren. Drie tips: mik op de lange termijn, panikeer niet als de markten gaan schommelen en hou uw belegging aan.

De beurs in jojo-beweging

volatiele markten? 
Volatiele markten? Beleg op lange termijn.

De huidige economische situatie is woelig, dat is het minste dat we kunnen zeggen. De Brexit, Brazilië, handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, conflicten, klimaatopwarming. Met een impact op de financiële markten die schommelen.

Wellicht heb u na zo’n berichten de neiging om de minder presterende aandelen van uw portefeuille te verkopen wanneer ze dalen. Zeker als u een beginnend belegger bent.

Dat is volledig menselijk. We maken ons eerder zorgen over wat ons in een nabije toekomst kan overkomen dan in een verre toekomst.

Maar uw emoties zijn meestal geen goede raadgever als het over dit soort beslissingen gaat. Vooral als u op uw beleggingen rekent om het project van uw dromen waar te maken.

Slecht nieuws: de volatiliteit blijft duren ...

Dat is geen nieuw fenomeen. Volatiliteit meet hoe groot de variaties van de koers van aandelen zijn. Volatiliteit heeft altijd al bestaan en zal altijd blijven bestaan.

Hoe groter de volatiliteit, des te groter de kans op verlies van de aandelen in de S&P500.

 index VIX 
De VIX index is de referentieindex om de verwachte volatiliteit van de index S&P 500 te meten.

... Goed nieuws: u kunt zich ertegen wapenen en er zelfs van profiteren!

Doe zoals de langeafstandsloper, niet zoals de sprinter. Doseer uw inspanningen en doe niets overhaast.

Hoe? Dat kan op verschillende manieren:

1. ten eerste door een deel van uw spaargeld te beleggen in beleggingsfondsen. Zo is het mogelijk om de risico's te diversifiëren. Daar zijn zeker risico's, kosten en taksen aan verbonden. En het rendement is niet gewaarborgd. Maar u kunt rekenen op experts om toe te zien op de goede prestatie van uw beleggingen.

2. Vervolgens, door uw belegging aan te houden om te profiteren van pieken, die voorkomen in een markt met sterke schommelingen. Beleggers die hun beleggingen uitstellen in afwachting van een nieuwe prijsdaling of die verkopen in de hoop dat ze later tegen een betere prijs kunnen kopen, riskeren om interessantere potentiële winsten mis te lopen.

Als u nog twijfelt, denk aan het automatisch beleggingsplan, al vanaf 25 euro per maand. Op die manier kunt u eenvoudig en regelmatig beleggen (uw stortingen worden gespreid in de tijd, zo neutraliseert u het risico om op een slecht moment te beleggen om een slechte timing te vermijden). Voor een hoger potentieel rendement en volgens de regels van de kunst.

U kunt er online een openen, na het lezen van de nuttige informatie. Maar denk eraan, ook hier zijn uw kapitaal en uw rendement niet gewaarborgd.

Hebt u nog vragen?

Tijdens een diepgaand gesprek kunt u hem vertellen over uw plannen en uw doelen. Uw agent analyseert dan uw huidige en toekomstige persoonlijke en financiële situatie en uw kennis en ervaring in beleggingen. Hij zal u een beleggingsstrategie voorstellen per project, in de vorm van een modelportefeuille die is opgesteld op basis van een kwantitatief model.

(bron AXA Investment Managers)

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Nalatenschap (3): "waar of niet waar" over schenkingen

Een nieuw artikel over nalatenschap. Deze keer zoomen we specifiek in op schenkingen. Een schenking zou geen schenking zijn als ze niet correct gebeurt. Zonder last voor de schenker en de begiftigde. Maak kennis met het onderwerp schenkingen in dit ‘waar-of-niet-waar’-artikel. Het is een handige introductie, zonder volledigheid te pretenderen of de notaris te willen vervangen.

Lees verder

Wat is uw beste profiel... om te beleggen?

Iedereen is anders. Dat maakt het soms zo boeiend. En iedereen leeft en consumeert op zijn manier. Laten we in dat kader beleggingen en wellness eens naast elkaar leggen. Verzorgt u uw uiterlijk en uw gezondheid? Hoe koopt u uw schoonheidsproducten? Die twee werelden zouden wel eens meer gelijkenissen kunnen vertonen dan u denkt.

Lees verder

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten opzij te hebben. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer? Het antwoord in deze blog.

Lees verder

De beurs neemt nooit vakantie!

Eindelijk vakantie. U ligt misschien al aan het water. Op een strand in Europa of bij een meer in de Ardennen neemt u eindelijk eens wat tijd voor uzelf. Om alles van deze eerste helft van 2020 te vergeten. Alles? Waar denkt u aan als we het over uw beleggingsportefeuille hebben? Hoe gaat u deze drie weken vakantie beheren en wat zijn de aandachtspunten voor uw beleggingen?

Lees verder

Sparen of beleggen? Eerst sparen, dan beleggen!

Wilt u starten met beleggen? Zorg er dan eerst voor dat u een veilige geldreserve voor noodgevallen achter de hand hebt. En misschien hebt u nog specifieke plannen waarvoor u ook graag wat geld aan de kant zou zetten. Hoe pakt u het aan om dat allemaal in goede banen te leiden? En welke spaar- en beleggingsformules zijn geschikt voor uw plannen op korte, middellange en lange termijn?

Lees verder

Neem contact op met een AXA Bankagent