Beleggen op de beurs: marathon of sprint?

Vermogen Beleggen Budget – 30 september 2019

Of u nu belegt of niet, de economische en internationale actualiteit houdt u ongetwijfeld wel bezig. En daarmee samenhangend de goede of slechte gezondheid van de financiële markten. Die schommelen al zolang ze bestaan: pieken, dalen, crash, opleving ... Als u belegt, is dat geen kwestie van dagen, maar van jaren. Drie tips: mik op de lange termijn, panikeer niet als de markten gaan schommelen en hou uw belegging aan.

De beurs in jojo-beweging

volatiele markten? 
Volatiele markten? Beleg op lange termijn.

De huidige economische situatie is woelig, dat is het minste dat we kunnen zeggen. De Brexit, Brazilië, handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, conflicten, klimaatopwarming. Met een impact op de financiële markten die schommelen.

Wellicht heb u na zo’n berichten de neiging om de minder presterende aandelen van uw portefeuille te verkopen wanneer ze dalen. Zeker als u een beginnend belegger bent.

Dat is volledig menselijk. We maken ons eerder zorgen over wat ons in een nabije toekomst kan overkomen dan in een verre toekomst.

Maar uw emoties zijn meestal geen goede raadgever als het over dit soort beslissingen gaat. Vooral als u op uw beleggingen rekent om het project van uw dromen waar te maken.

Slecht nieuws: de volatiliteit blijft duren ...

Dat is geen nieuw fenomeen. Volatiliteit meet hoe groot de variaties van de koers van aandelen zijn. Volatiliteit heeft altijd al bestaan en zal altijd blijven bestaan.

Hoe groter de volatiliteit, des te groter de kans op verlies van de aandelen in de S&P500.

 index VIX 
De VIX index is de referentieindex om de verwachte volatiliteit van de index S&P 500 te meten.

... Goed nieuws: u kunt zich ertegen wapenen en er zelfs van profiteren!

Doe zoals de langeafstandsloper, niet zoals de sprinter. Doseer uw inspanningen en doe niets overhaast.

Hoe? Dat kan op verschillende manieren:

1. ten eerste door een deel van uw spaargeld te beleggen in beleggingsfondsen. Zo is het mogelijk om de risico's te diversifiëren. Daar zijn zeker risico's, kosten en taksen aan verbonden. En het rendement is niet gewaarborgd. Maar u kunt rekenen op experts om toe te zien op de goede prestatie van uw beleggingen.

2. Vervolgens, door uw belegging aan te houden om te profiteren van pieken, die voorkomen in een markt met sterke schommelingen. Beleggers die hun beleggingen uitstellen in afwachting van een nieuwe prijsdaling of die verkopen in de hoop dat ze later tegen een betere prijs kunnen kopen, riskeren om interessantere potentiële winsten mis te lopen.

Als u nog twijfelt, denk aan het automatisch beleggingsplan, al vanaf 25 euro per maand. Op die manier kunt u eenvoudig en regelmatig beleggen (uw stortingen worden gespreid in de tijd, zo neutraliseert u het risico om op een slecht moment te beleggen om een slechte timing te vermijden). Voor een hoger potentieel rendement en volgens de regels van de kunst.

U kunt er online een openen, na het lezen van de nuttige informatie. Maar denk eraan, ook hier zijn uw kapitaal en uw rendement niet gewaarborgd.

Hebt u nog vragen?

Tijdens een diepgaand gesprek kunt u hem vertellen over uw plannen en uw doelen. Uw agent analyseert dan uw huidige en toekomstige persoonlijke en financiële situatie en uw kennis en ervaring in beleggingen. Hij zal u een beleggingsstrategie voorstellen per project, in de vorm van een modelportefeuille die is opgesteld op basis van een kwantitatief model.

(bron AXA Investment Managers)

Let op: dit artikel bevat geen beleggingsadvies in het kader van het financieel recht.

Lees ook:

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Neem contact op met uw AXA Bankagent