Beleggen voor beginners: de 5 belangrijkste tips

Jongeren Beleggen Sparen – 09 juni 2017

OK, je bent al aan het werk en niet van gisteren. Dus je weet dat je maar best wat centen opzij zet voor later. Dat kan met een spaarrekening en met pensioensparen. Maar ook door nu alvast te beginnen met beleggen kun je een aardig appeltje voor de dorst opbouwen. Leren beleggen voor beginners start hieronder!

Beginnen met beleggen: het is eigenlijk heel simpel

Beleggen voor beginners
Beleggen geeft potentieel meer rendement, zeker op lange(re) termijn.

Tegenwoordig moet je altijd maar meer zelf zorgen voor je financiële toekomst. De overheid doet alsmaar minder en dus moet je zelf sparen om na je pensioen genoeg te hebben. Door nu al te beginnen met beleggen heb je straks genoeg om goed van te kunnen leven, of om je kinderen naar school te sturen, om onverwachte ziektekosten te kunnen ophoesten of om die wereldreis te maken waar je nu al van droomt.

Momenteel krijg je jammer genoeg bijzonder weinig rente op je spaarrekening. Die levert dus echt niet veel meer op. Beleggen geeft potentieel meer rendement, zeker op lange(re) termijn. En dat kun je perfect voor elkaar krijgen als je maar op tijd met beleggen start en dus een lange beleggingshorizon hebt, zoals ze dat noemen.

Opgepast: beleggen houdt soms meer risico in dan sparen. Maar bang hoef je er echt niet voor te zijn en zelfs niet voor wat verlies af en toe. Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn en zelfs als je het simpel houdt, kun je soms best mooie resultaten halen. Voor iedereen die wilt beginnen met beleggen: als je deze vijf tips volgt, ben je al behoorlijk goed bezig.

Tip 1: niet te braaf beginnen met beleggen

Mensen die jong beginnen met beleggen hebben al meteen een streepje voor op oudere beleggers. Je hebt meer tijd en dus een langere beleggingshorizon. Je kunt dus gaan voor wat meer risico in je beleggingsportefeuille, omdat je genoeg tijd hebt om een eventueel verlies weer recht te zetten. Maak je de fout om te voorzichtig te beleggen? Dan is het rendement dat je behaalt misschien niet voldoende om de inflatie bij te houden.

Tip 2: verlies de risico’s niet uit het oog

Te braaf beleggen voor beginners is dus niet goed, maar helemaal geen rekening houden met risico is ook verkeerd. Laat je dus nooit verblinden door ongelofelijke winsten, letterlijk en figuurlijk. Wil jij beginnen met beleggen? Blijf dan dus altijd kritisch en spreid je beleggingen over aandelen en obligaties, over beleggingsstijlen, werelddelen en gevestigde en opkomende markten. Zo hou je de beleggingsrisico’s meer dan waarschijnlijk goed onder controle.

Tip 3: verlies de kosten niet uit het oog

Voor beginners kan beleggen best ingewikkeld zijn. Wie te hoge kosten betaalt, maakt minder winst. Zo zijn er de transactiekosten en de beheersvergoeding. Beleg je in individuele aandelen, dan betaal je misschien flink wat transactiekosten omdat je te dikwijls aan- en verkoopt of met kleinere bedragen werkt. Maar ook aan beleggingsfondsen hangen kosten: naast de aan- en verkoopkosten speelt hierbij de beheersvergoeding een rol. Controleer voordat je wilt beginnen met beleggen dus goed welke kosten er precies aan verbonden zijn.

Tip 4: loop niet achter trends aan

Je kunt gemakkelijker dan je denkt gehypnotiseerd worden door de waan van de dag op de financiële markten en allerlei gehypete beleggingsvormen, zeker als je nog maar net begonnen bent met beleggen. Maar trends komen en trends gaan. Reken dus best op een verstandige beleggingsadviseur die nieuwe ontwikkelingen op de financiële markten kritisch bekijkt, altijd gespreid belegt en op tijd uitstapt, mocht dat nodig zijn.

Tip 5: kies het juiste moment

Veel beleggers halen een te laag rendement door op verkeerde momenten te kopen – bij een (te) hoge koers – en te verkopen – bij een (te) lage koers. Juist aanvoelen wanneer je precies het best gaat kopen en/of verkopen is heel moeilijk. Denk best op lange termijn, stel als je begint met beleggen een doordacht meerjarenplan op en blijf daar ook bij. Dus liefst geen onverwachte dingen doen en zeker nooit panikeren.

De beste beslissing die je kunt nemen als beginner? Even praten met een ervaren specialist

Aandelen, obligaties, open fondsen, BEVEK’s, staatsbons, notes, … Je zou voor minder je hoofd verliezen. Daarom is een verhelderend gesprek met iemand die van wanten weet echt wel nodig. Bij AXA Bank hechten we heel veel belang aan onze service bij het beleggen. De AXA Bankagent praat met je, bekijkt samen met jou wat je precies wilt bereiken en vooral wat jouw beleggersprofiel is: ben je vrij voorzichtig, eerder neutraal of een echte durver? En hoeveel weet je eigenlijk af van beleggen? Maak dus een afspraak, we verwachten je…

Meer weten over duurzaam beleggen? Hier lees je er alles over.

Meer lezen?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

3 simpele tips om meer te sparen

Ben je de 18 voorbij en zit je hoofd vol met toekomstdromen? Dan geven we je een goede raad: begin nu al met sparen als dat kan, want je dromen realiseren is zelden gratis!

Lees verder