De beleggingsdriehoek: een kompas voor beleggers

Vermogen Beleggen Sparen – 28 september 2023

Bij beleggen zijn er drie belangrijke criteria om rekening mee te houden: rendement, liquiditeit en risico. Deze drie criteria kunnen we beschouwen als de drie zijden van een driehoek, bekend als de beleggingsdriehoek. Inzicht in deze driehoek is cruciaal om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Beginnen doen we met het toelichten van enkele definities.

Beleggen: de begrippen risico, rendement en liquiditeit ontcijferd

beleggingsdriehoek
Het « magische » concept van deze beleggingsdriehoek .

De beleggingsdriehoek is een concept dat de relatie tussen drie sleutelelementen weergeeft: rendement (niet alleen financieel, maar ook duurzaam), risico en liquiditeit. Het toont het delicate evenwicht dat beleggers moeten vinden tussen deze drie factoren bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

  • 1. Rendement: dat is de winst die u verwacht van uw investering, daarbij rekening houdend met de kosten en taksen. Of het nu gaat om dividenden, waardestijging van effecten of samengestelde interest, alle beleggers zijn op zoek naar een goed rendement. Het is echter cruciaal om zich niet alleen te laten verleiden door een hoog rendement. Vergeet niet dat een hoger rendement ook een hoger risico kan betekenen.
  • 2. Liquiditeit: verwijst naar het gemak waarmee u activa kunt verkopen zonder de prijs aanzienlijk te beïnvloeden. De aandelen van een beursgenoteerd bedrijf hebben over het algemeen een hoge liquiditeit, terwijl het meer tijd en moeite zal kosten om een onroerend goed of een kunstwerk te verkopen. Dit concept is fundamenteel omdat de liquiditeit van uw activa moet overeenkomen met uw behoeften, en in het bijzonder met de periode waarin u bereid bent om zonder uw geïnvesteerde geld te leven. Hoe minder u het geld op korte termijn nodig hebt, hoe meer u in staat bent om liquiditeit op te offeren.
  • 3. Risico: dit is de onzekerheid die gepaard gaat met het rendement van uw investering en het behoud van uw kapitaal. Alle beleggingen brengen een bepaald risico met zich mee. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het risico dat u bereid bent te nemen en het rendement dat u hoopt te behalen.

Het « magische » concept van deze driehoek

In de beleggingsdriehoek zijn deze drie elementen met elkaar verbonden. In het algemeen stellen we vast dat beleggingen met een potentieel hoog rendement vaak gepaard gaan met een hoger risiconiveau en een lagere liquiditeit. Omgekeerd bieden veiligere en meer liquide beleggingen vaak een potentieel lager rendement.

« De juiste balans vinden tussen deze aspecten is essentieel om te slagen als belegger. »
balans
  • vastgoed  Vastgoed:
    de waarde en het rendement zijn in principe stabiel, maar het zal toch enige tijd duren om het goed te verkopen en uw investering te recupereren.
  • spaarrekening Spaarrekening:
    de euro’s op uw spaarrekening hebben een vrijwel onmiddellijke liquiditeit, met heel weinig risico op verlies van uw kapitaal. Maar het rendement is aan de lage kant. Hoe meer we liquiditeit opofferen, hoe meer rendement we willen. Neem nu het specifieke geval van de termijnrekening.
  • beleggingsportefeuille Beleggingsportefeuille:
    dit is een vrij liquide portefeuille met een potentieel hoog rendement en, u hebt het begrepen, een potentieel hoger risico.

Samengevat: we moeten één van de drie factoren opofferen om de andere twee te bevoordelen.

Hoe navigeren door deze complexe driehoek?

Daar komt de cruciale rol van een beleggingsadviseur om de hoek kijken. Een goede adviseur praat niet alleen over producten of rendement: hij of zij gidst u doorheen deze elementen, met name door het opstellen van uw beleggingsprofiel.

Dat profiel belicht uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen ook over duurzaamheid, uw risicobereidheid en uw kennis en ervaring met beleggen. Uw bankagent kan dit profiel dus gebruiken om uw evenwicht te bepalen tussen deze drie factoren: risico, rendement en liquiditeit.

Denk dus aan het belang van de beleggingsdriehoek. Overweeg daarbij de deskundige hulp van uw bankagent voor u in de complexe wereld van de beleggingen duikt.

Opgelet: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van de financiële wetgeving.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Is 5.000 euro genoeg spaargeld?

Heel wat mensen hebben niet genoeg geld op hun spaarrekening staan om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaargeld hebt u dan nodig om een voldoende grote financiële buffer te hebben? Vaak wordt aangenomen dat 3 keer uw maandloon volstaat, maar volgens anderen is het veiliger om 6 keer uw maandelijkse inkomsten te voorzien. Hoeveel geld moet u opzij hebben staan als spaarbuffer?

Lees verder

Na de staatsbon: is er een toekomst voor beleggingen met vaste rente?

Na meer dan 10 jaar van extreem lage rentes bieden beleggingen met een vaste rente eindelijk weer een aantrekkelijk rendement met als duidelijkste voorbeeld de Belgische staatsbon waarop begin september 2023 kon worden ingetekend. Voor heel wat beleggers was dat een buitenkans. Hoe kunt u nu als belegger nog van de gestegen rentes profiteren? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Lees verder

Een moeilijke maand september voor de macro-economie

September is wel vaker een moeilijke maand voor de markten. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Problemen die als ‘opgelost’ beschouwd werden, komen weer koppig hun plaats opeisen, en dat zaait verwarring bij beleggers. Op de agenda van deze drukke maand: inflatie, olieprijzen en het effect op de aandelenmarkten.

Lees verder

Het beleggingsgesprek: een essentiële stap in het beheren van uw geld

De wereld van financiële beleggingen is fascinerend, rijk aan mogelijkheden maar ook bezaaid met valkuilen. Voor een beginner kan « starten met beleggen » even verwarrend als verleidelijk lijken. Gelukkig staat u er niet alleen voor! Uw bankagent is er om uw beleggingsprofiel te belichten door kennis te nemen van uw persoonlijke en financiële situatie, uw doelstellingen (over duurzaamheid) en uw beleggingskennis en -ervaring. Laten we samen eens kijken waarom een gesprek met uw beleggingsadviseur zo zinvol is!

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Uw AXA Bankagent helpt u graag