De beurs neemt nooit vakantie!

Vermogen Beleggen Budget – 24 juli 2020

Eindelijk vakantie. U ligt misschien al aan het water. Op een strand in Europa of bij een meer in de Ardennen neemt u eindelijk eens wat tijd voor uzelf. Om alles van deze eerste helft van 2020 te vergeten. Alles? Waar denkt u aan als we het over uw beleggingsportefeuille hebben? Hoe gaat u deze drie weken vakantie beheren en wat zijn de aandachtspunten voor uw beleggingen?

beurs neemt nooit vakantie 
Uw beleggingsportefeuille is tijdens uw vakantie in goede handen, niet?

Het is bekend dat de beurzen over de hele wereld nooit vakantie nemen. Op de beurzen van New York, Tokio, Frankfurt en alle andere heerst grote drukte. Hoe staat u tegenover uw portefeuille in uw vrije dagen? We bekijken drie zomerse beleggersprofielen.

U verkoopt alles, om na uw vakantie opnieuw te beleggen

U vreest immers dat uw portefeuille tijdens deze paar weken sterk kan dalen. Dit is een klassieke reactie: mensen hebben altijd de neiging om zich meer zorgen te maken over wat morgen met hen kan gebeuren dan overmorgen.

Maar is dat echt een goede tactiek? Om te beginnen moet u transactiekosten betalen, wellicht onnodig, of in ieder geval voorbarig.

Ten tweede, en nog belangrijker, vermijdt u door de verkoop wel een daling van uw portefeuille, maar mist u ook de kans op een mogelijk prijsherstel tijdens die periode.

We hebben het al vermeld in onze blog “Beleggen op de beurs: marathon of sprint?”: paniek is een slechte raadgever op de beurs.

Tip: stuur uw emoties op vakantie en houd het hoofd koel: volatiliteit op de financiële markten zal er altijd zijn. Op de lange termijn rendeert een belegging bijna altijd.

Laat de dingen maar op hun beloop, de tijd staat aan uw kant

In uw strandstoel hebt u naast de nieuwste roman van Tom Lanoye of een tablet met de nieuwste Netflix-serie ook uw smartphone en uw favoriete app bij zich: mobile banking van AXA Bank.

Geregeld volgt u uw beleggingen op deze tool, of op homebanking via de pc waar u verblijft.

Is dit echt het moment of de plaats om u zorgen te maken over de financiële gezondheid van uw vermogen?

Zoals eerder al gezegd, moet tijd de tijd krijgen... lange tijd (10 jaar of meer). Lees ook: “Beleggen: 7 gouden tips voor een vakantie zonder stress!

Tip: als u in één of meer beleggingsfondsen hebt belegd, vertrouw dan op de expertise van de beheerders van uw beleggingsfonds(en). Verspil uw kostbare tijd niet en lees verder in uw boek of bekijk uw favoriete serie.

U volgt uw beleggingen van nabij

Of u valt in deze derde categorie: beleggers die, zonder grote financiële experts te zijn, vinden dat deze vakantieperiode het ideale moment is om hun beleggingsportefeuille eens door te nemen. De huidige waarde, de vooruitzichten, de mogelijke exitstrategie voor de betreffende belegging.

Een beetje zoals het op orde brengen van uw papieren: een bepaald investeringsplan, een bepaald fonds, een bepaalde spaarsom, waarvan een deel kan worden gebruikt voor beleggingen op lange termijn. U hebt nog zoveel plannen.

Deze kalme periode kan ook een periode van bezinning zijn voor na de vakantie. Waarom niet eens weer contact opnemen met uw bankier?

Zou het geen goed idee zijn om zo’n vakantiewoning waar u met uw partner de vakantie doorbrengt, te kopen om er over een paar jaar van te genieten? En ze later over te laten aan uw erfgenamen? Of nog, uw beleggingsfonds gebruiken als onderpand voor een hypothecair krediet?

Uw beslissing is genomen. U gaat meteen naar uw bankagent zodra u weer thuis bent. En u maakt van de gelegenheid gebruik om een check-up van uw profiel en beleggingsportefeuille te vragen.

Uw beleggingsexpert neemt de tijd om naar u te luisteren en doet vervolgens aanbevelingen op basis van een reeks criteria: uw behoeften, uw plannen, uw financiële situatie, uw kennis van en ervaring met beleggingen en uw risicobereidheid.

Zodat elk van uw plannen een eigen beleggingsstrategie en -profiel krijgt, aangepast aan uw doelstellingen en gebaseerd op onze modelportefeuilles.

Let op: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van het financieel recht.

Lees ook

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder

Spreek er uw AXA Bankagent over aan