Bouwen: welke bescherming bij problemen met uw aannemer?

Wonen Lenen Bouwen – 20 februari 2017

De wet Breyne biedt bouwers van een woning en kopers van een te bouwen woning een uitgebreide bescherming tegen o.a. wanpraktijken van aannemers. Hij voorziet ook in voorwaarden waaraan een aannemingscontract moet voldoen. Contracten die niet beantwoorden aan de voorwaarden kunt u ongeldig laten verklaren.

wet Breyne
U bent aan het bouwen? Wat als uw aannemer failliet gaat of de uitvoeringstermijnen van uw contract niet naleeft? Geen nood, de wet Breyne is er om u te beschermen.

Voorwaarden

  • Het gaat over een te bouwen of in aanbouw zijnde huis of appartement (verkoop op plan), en over iedere overeenkomst die wordt aangegaan om een onroerend goed te bouwen (algemene aanneming - aanneming sleutel op de deur) of te doen bouwen (projectontwikkeling).
  • De bestemming moet hoofdzakelijk bewoning zijn. Het woongedeelte moet minstens evenwaardig zijn aan het gedeelte voor beroepsdoeleinden.
  • Het onroerend goed ligt in België. Voor de Poolse aannemer die in ons land een woning voor een niet-Belgische bouwheer bouwt, geldt de wet dus ook.
  • De koper moet voor voltooiing minstens één voorschot betalen. Betaalt u het volledige bedrag ná voltooiing, dan geldt de wet niet.

Laat u informeren door uw notaris

De notaris moet nagaan of de volgende verplichte informatie door de verkoper aan de koper werd verstrekt:

  • de identiteit van de eigenaar van de grond en de bestaande opstallen
  • gegevens over de stedenbouwkundige vergunning
  • opschortende voorwaarden
  • plannen en bestekken ondertekend door de architect
  • eventuele overheidstegemoetkomingen.

Hij moet u ook kunnen informeren en adviseren over een aantal punten die in uw contract moeten worden opgenomen.

Als u koopt via een bouwpromotor, laat u niet onder druk zetten. Bouwpromotoren willen hun investering zo snel mogelijk terugverdienen: teken geen compromis zonder dat uw notaris u heeft kunnen adviseren over de inhoud.

Staat dit in uw contract?

  • Betalingen in schijven

    De aannemer mag geen werken of materialen aanrekenen die nog niet uitgevoerd of geleverd zijn. Maximum voorschot bij het ondertekenen van het contract : 5%.

  • Begindatum

    Die moet duidelijk vermeld worden, net als de uitvoerings- en/of leveringstermijnen.

  • Vertragingsvergoeding

    Ze worden berekend per dag vertraging en zijn gebaseerd op de prijs die de bouwheer zou kunnen vragen voor het verhuren van zijn nieuwe woning.

  • De totaalprijs van de woning en een mogelijke herzieningswijze.
  • Voorlopige en definitieve oplevering
  • Een waarborg

    Minstens 5% van de totaalprijs door de aannemer te storten op een geblokkeerde rekening of de aflevering van een bankgarantie voor de voltooiing. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Het nieuwe Vlaamse renovatiekrediet uitgelegd

Overweegt u om een woning of appartement aan te kopen in het Vlaams Gewest en bent u van plan om uw nieuwe eigendom grondig te renoveren of te slopen en opnieuw op te bouwen en op die manier energiezuiniger te maken? Dan komt u misschien wel in aanmerking voor een Vlaamse renovatielening. Zo kunt u tot wel 60.000 euro lenen en genieten van rentesubsidies voor uw geplande renovatie. Ontdek aan welke voorwaarden u moet voldoen, hoe het precies zit met de rentesubsidie van de Vlaamse overheid en hoe u de renovatielening aanvraagt via AXA Bank.

Lees verder

Asbestattest: verplicht in Vlaanderen bij verkoop van woningen van vóór 2001

Bent u van plan om een woning te kopen of uw huis te verkopen? Weet dan dat, als het gebouw dateert van vóór 2001, de eigenaar daarvoor in Vlaanderen bij de verkoop een asbestattest moet kunnen voorleggen. Hoe gaat u te werk om zo’n asbestattest te verkrijgen? En hoeveel kost het? En moet dat asbest dan verwijderd worden voor het pand wordt verkocht? Alle antwoorden in deze blog.

Lees verder

De Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen: gratis bescherming voor uw thuis

Wanneer u een hypothecair krediet afsluit voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning, en aan bepaalde toetredingsvoorwaarden voldoet, dan kunt u bij de Vlaamse overheid een verzekering gewaarborgd wonen aanvragen. Deze verzekering is helemaal gratis en zal u bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid helpen om uw krediet verder af te betalen.

Lees verder

Hoeveel kost een architect?

Iedere architect bepaalt zelf zijn ereloon, een standaardtarief is er niet. Dat ereloon kan worden berekend volgens een percentage op de waarde van de uitgevoerde werken, het kan een forfaitair bedrag zijn of gebaseerd op een uurloon. Maar het kan ook een combinatie zijn van deze mogelijkheden.

Lees verder