Conflict in Oekraïne: economie onder druk in april 2022

Vermogen Actueel Beleggen – 12 mei 2022

De oorlog sleept in al zijn gruwelijkheid aan op 2000 kilometer van onze grenzen, met tal van slachtoffers en onnoemelijk menselijk leed. Ook onze economieën hebben te lijden onder dit conflict, en dat weegt met name op het vertrouwen van de Europese huishoudens. De centrale banken zetten een beleid op om de inflatie onder controle te houden. Een blik op de economische wereld in een gespannen context.

conflict oekraïne druk op economie april 2022 Het vertrouwen van de huishoudens in Europa is laag. En dat zal nog een tijdlang zo blijven.

April 2022: wat moet u onthouden

  1. Het conflict in Oekraïne weegt nog steeds op onze economieën, vooral in Europa. Het vertrouwen van de huishoudens is sterk gedaald. De sterke prijsstijgingen tasten de koopkracht van de gezinnen aan en dat doet vrezen dat de economische activiteit zal vertragen en op het randje van een recessie staat.

  2. In China voert de regering haar ‘zero COVID’-strategie uit, wat aanzienlijke risico’s met zich meebrengt voor de bevoorrading op een ogenblik dat de binnenlandse vraag vertraagt.

  3. In deze sombere maar allesbehalve catastrofale context gaan de centrale banken van de VS en het VK niettemin door met het normaliseren van hun monetair beleid om de inflatie te beteugelen.

Verenigde Staten: een vertraging van de activiteit in zicht?

In de Verenigde Staten is het bbp in het eerste kwartaal gekrompen (-1,4% op kwartaalbasis), vooral onder invloed van de negatieve buitenlandse handel en een negatieve bijdrage van de voorraden. De particuliere consumptie en investeringen hielden in het eerste kwartaal echter goed stand (+2,6%).

De binnenlandse vraag is dus veerkrachtig gebleven, maar de signalen van een vertraging van de bedrijvigheid in de VS stapelen zich op, met name door de aanhoudende inflatie, die de koopkracht uitholt. In maart stegen de prijzen met 8,5% op jaarbasis en hoewel AXA Investment Managers van mening is dat de piek bijna is bereikt, zullen de huidige niveaus waarschijnlijk aanhouden.

De Federal Reserve (Fed) heeft in haar jongste communiqués aangegeven dat zij haar renteverhogingen wil versnellen. Verwacht wordt dan ook dat de Fed de rente tijdens de komende twee bijeenkomsten (mei en juni) in totaal met 1 basispunt zal verhogen. Daarna zal het tempo van de normalisatie sterk afhangen van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. AXA Investment Managers denkt dat de Fed de rente tegen het einde van dit jaar tot 2,5% zou kunnen optrekken.

Eurozone: vertrouwen huishoudens verslechtert

De economische gegevens in de eurozone weerspiegelen slechts ten dele de impact van het conflict in Oekraïne. Ten eerste had de groei van het bbp in het eerste kwartaal (+0,2% op kwartaalbasis) te lijden onder een aanzienlijke daling van de particuliere consumptie, die hoofdzakelijk te wijten was aan gezondheidsbeperkingen aan het begin van het jaar.

Het had slechter kunnen uitvallen zonder de outperformance van sommige landen, zoals Portugal en Oostenrijk, die respectievelijk +2,6% en +2,5% op kwartaalbasis lieten optekenen. De vooruitzichten op zeer korte termijn zouden moeten worden ondersteund door een heropening van de dienstenactiviteiten.

Niettemin is het voorlopige inflatiecijfer in april opnieuw versneld tot 7,5% op jaarbasis (+0,1 pp), ook al hebben de meeste staten hun fiscale steun opgevoerd, met name door kortingen op de prijzen aan de pomp.

Naast het directe effect van de stijging van de energieprijzen, zien we nu ook een doorwerking naar de voedselprijzen, maar ook naar de prijzen van goederen en diensten.

De gevolgen voor de koopkracht zijn frappant en de jongste vertrouwensenquêtes blijven wijzen op een zeer verslechterd klimaat:

  • een daling van de koopkracht;

  • een lichte toename van de spaarintenties;

  • de vrees voor werkloosheid is toegenomen.

De economische bedrijvigheid zal dus waarschijnlijk nog enige tijd op een laag pitje blijven staan. Ondanks deze weinig hoopgevende context dringen de leden van de Raad van Bestuur van de ECB (Europese Centrale Bank) steeds meer aan op een normalisatie van de basisrentetarieven, mogelijk reeds in juli.

AXA Investment Managers is van mening dat dit vanuit macro-economisch oogpunt nauwelijks te rechtvaardigen is en blijft van mening dat de ECB pas in december zal optreden, ook al kan een eerste renteverhoging in september niet worden uitgesloten als de economische activiteit goed stand houdt.

Op politiek vlak kan de reële manoeuvreerruimte van Emmanuel Macron, de herkozen president van de republiek, pas worden beoordeeld na de parlementsverkiezingen.

Zorgen in het Verenigd Koninkrijk

In Groot-Brittannië is het economische beeld zorgwekkend: de inflatie kan in april oplopen tot 9% per jaar, terwijl de begrotingssteun minder is dan in de eurozone.

Tot dusver heeft de consumptie van de huishoudens zich vrij goed gehandhaafd dankzij een aanhoudende stijging van de werkgelegenheid. Deze verschillende indicatoren zouden echter moeten beginnen te verslechteren onder invloed van de sterke inkrimping van de koopkracht van de gezinnen en de opeenvolgende verhogingen van de basisrente van de Bank of England, die in juni 1,25% zou kunnen bereiken.

Productie en particuliere consumptie op hun laagst in China

In China waren de economische gegevens voor maart (productie en particuliere consumptie) het laagst in meer dan twee jaar, onder invloed van een opflakkering van het aantal COVID-besmettingen en de lockdown van enkele grote steden.

Helaas zal april waarschijnlijk nog erger zijn, aangezien er nu lockdowns zijn in belangrijke economische centra zoals Shanghai en Beijing.

De regering staat voor een kritieke keuze: de ‘zero-CVID’-strategie handhaven en haar economie verlammen, of de beperkingen versoepelen maar ten koste van een hoger sterftecijfer omdat de vaccinatiegraad bij de bevolking niet hoog genoeg ligt.

Japan: inflatie daalt... net als de yen

Ook Japan is niet immuun voor inflatie, ook al blijft deze lager dan elders. Verwacht wordt dat de inflatie in april weer tot boven de 2% zal stijgen onder invloed van de energieprijzen, maar ook door de zwakte van de yen, die zojuist 130 yen per dollar heeft bereikt, het hoogste niveau in meer dan twintig jaar.

De voornaamste reden blijft het verwachte renteverschil tussen de VS en Japan, maar de Bank of Japan blijft er vooralsnog bij dat de economische basisgegevens, met name de onderliggende inflatie, nog niet verenigbaar zijn met een begin van normalisatie. De regering sluit een interventie op de wisselkoersen niet uit.

Bron: AXA Investment Managers. Artikel geschreven op basis van informatie op 25 april 2022.

Opgelet: dit artikel vormt geen beleggingsadvies in de zin van de financiële wetgeving.

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Pensioensparen: 1.020 of 1.310 euro?

U kunt ervoor kiezen om jaarlijks maximaal 1.020 of 1.310 euro voor uw pensioen te sparen, met een verschillende fiscale aftrek. Wat moet u doen als u voor het hogere maximumbedrag opteert? En wat is voordeliger: jaarlijks 1.020 of 1.310 euro pensioensparen?

Lees verder

Macro-economie: op naar een harde of zachte landing?

Na het uiterst turbulente 2022 werd 2023 aangekondigd als een terugkeer naar de normaliteit op de markten. Die belofte kwam tot dusver ook grotendeels uit. Aandelen kenden een uitstekende eerste jaarhelft, en ook de zwaar getroffen obligaties konden een stuk van de opgelopen verliezen recupereren.

Lees verder

Duurzaam beleggen: wat zijn uw voorkeuren?

Kiest u voor de zee of de bergen? En de opwarming van de aarde, bent u daarmee een beetje, erg veel of helemaal niet bezig? En in welk opzicht? Op het vlak van duurzaam beleggen wil uw bankagent graag uw voorkeuren kennen, zodat uw portefeuille zo goed mogelijk aansluit bij uw beleggersprofiel en bij de Europese regelgeving die sinds augustus 2022 van kracht is. Er bestaat hierover een brochure waarin alles in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd.

Lees verder

Macro-economische vooruitzichten voor de zomer: afkalvende inflatie en zwakke economische groei

De inflatie heeft nu in de grote economieën een duidelijke daling ingezet. Hoewel niet alle zorgen van de baan zijn, hebben beleggers het inflatieprobleem als ‘opgelost’ geklasseerd. Dat is wellicht te voortvarend op langere termijn, maar voor de komende maanden is die inschatting terecht. De energieprijzen dalen al sinds het begin van 2023, en zullen binnenkort gevolgd worden door de tweede belangrijkste oorzaak van inflatie tijdens het voorbije jaar: voedingsprijzen.

Lees verder

Beleggen: een kwestie van kennis of van geluk?

Ik zou wel willen, maar … ik heb daar geen tijd voor. Of Het interesseert me eigenlijk niet echt, het is te ingewikkeld, en dan begin ik er beter niet aan, toch? Het zijn een paar van de vaak gehoorde argumenten om niet te beleggen. Herkenbaar, niet? Achter al die redenen gaat een stilzwijgende, onuitgesproken veronderstelling schuil: succesvol beleggen is een kwestie van kunde, expertise, kennis. Maar is dat wel zo?

Lees verder