Wordt afstandsonderwijs de norm? Ontdek de coronamaatregelen voor het schooljaar 2020-21

Dagelijks leven Actueel Corona – 17 augustus 2020

Het zou wel eens kunnen dat het schooljaar 2020-21 anders zal starten dan voorgaande schooljaren. Zolang er geen vaccin is voor het coronavirus zullen scholen actie moeten ondernemen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Inmiddels heeft het onderwijsveld bekendgemaakt welke maatregelen er in Vlaanderen getroffen zullen worden voor het komende schooljaar. Het uitgangspunt voor het plan is om kwalitatief onderwijs te garanderen en dat zoveel mogelijk in de klas, gegeven door een leerkracht. Lees meer over de impact van de maatregelen op het kleuter-, lager-, secundair en hoger onderwijs.

Kleurcodes om het risico te bepalen

coronamaatregelen schooljaar 2020-21 
Hebt u kinderen die naar het secundair of hoger onderwijs gaan? Dan is de kans groot dat zij in het schooljaar 2020-21 regelmatig thuis lessen zullen volgen. Het is daarom belangrijk dat uw kind een goede werkplek heeft, thuis of op kot.

In het plan wordt uitgegaan van verschillende pandemieniveaus of fasen. Afhankelijk van het risico op besmetting wordt er gesproken van fase groen, geel, oranje of rood. Volgens de kleurcode die van toepassing is, zullen de coronamaatregelen op scholen worden verscherpt of versoepeld.

  • Groene fase: er is er geen risico. Er is een een vaccin en/of groepsimmuniteit. Handhygiëne blijft noodzakelijk.
  • Gele fase: er is een laag risico. De besmetting is beperkt, maar verhoogde waakzaamheid is vereist. Functioneel noodzakelijke contacten kunnen doorgaan.
  • Oranje fase: er is een matig risico. Er is een systematische transmissie van besmettingen en op zichzelf staande of geïsoleerde clusteruitbraken. Een verhoogde waakzaamheid is vereist en contacten worden zoveel mogelijk beperkt.
  • Rode fase: er is een hoog risico. Er is sprake van een wijdverspreide besmetting en clusteruitbraken. Contact moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Voorlopig zal het schooljaar 2020-21 starten met fase geel. Alle leerlingen van het kleuter-, lager- en middelbaar onderwijs zullen dus in de eerste week van september naar school kunnen gaan. Na die eerste week kunnen er wel aanpassingen komen. In gemeenten met een hoog of stijgend aantal besmettingen kan fase oranje of zelfs rood gelden, waardoor sommige leerlingen van het middelbaar slechts week om week naar school zouden kunnen.  Bekijk hier een gedetailleerd overzicht van de verschillende fasen.

Maatregelen voor het kleuter- en lager onderwijs

coronamaatregelen kleuter- en lager onderwijs

Voor het kleuter- en lager onderwijs zijn de maatregelen zeer duidelijk en overzichtelijk. Ongeacht de kleurcode die van kracht is zullen alle leerlingen alle dagen les krijgen op school. Ook de speelplaats blijft open.

Vanaf code geel dragen alle personeelsleden een mondmasker wanneer social distancing niet gegarandeerd kan worden. De leerlingen zelf hoeven geen mondmasker te dragen.

Hier vindt u een gedetailleerd overzicht van de maatregelen die getroffen zullen worden in het kleuter- en lager onderwijs bij kleurcode groen, geel, oranje of rood.

Coronamaatregelen secundair onderwijs

In het secundair onderwijs wordt er enkel bij kleurcode groen vijf dagen per week op school les gegeven. Bij kleurcode geel zal er vier dagen op school les gegeven worden en één dag (waarschijnlijk op woensdag) onderwijs op afstand. Kwetsbare leerlingen kunnen ook op de vijfde dag naar school komen.

Bij kleurcode oranje of rood krijgen leerlingen een vaste plaats in een vaste klasruimte. Daarnaast zal er gewerkt worden met de 50%-regel: leerlingen zullen een week op school en een week op afstand les krijgen. De uitzondering is echter de eerste graad van het middelbaar. Ook bij code oranje zullen leerlingen van het eerste en tweede middelbaar 5 dagen op 5 naar school kunnen gaan. Scholen kunnen er eventueel ook voor kiezen om met halve klassen te gaan werken. Ook hier geldt weer dat er voor kwetsbare leerlingen een uitzondering gemaakt kan worden, zij kunnen alle dagen op school uitgenodigd worden.

Vanaf kleurcode geel moeten alle leerlingen een mondmasker dragen wanneer social distancing (1,5 meter) niet gegarandeerd kan worden.

Hier vindt u een gedetailleerd overzicht van de maatregelen die getroffen zullen worden in het secundair onderwijs bij kleurcode groen, geel, oranje of rood.

Hoger onderwijs en de universiteit

coronamaatregelen middelbaar en hoger onderwijs

 Ook de hogescholen en universiteiten starten in principe - net als het basis- en secundair onderwijs - volgende maand in code geel. Er zal zoveel mogelijk les wordt gegeven op de campus, in combinatie met afstandsonderwijs. Als er veel besmettingen zijn in een bepaalde stad, kunnen campussen ook naar code oranje gaan. Dan worden lessen op de campus beperkt. 

Zo bereidt u uw kind voor op afstandsonderwijs

Hebt u kinderen die naar het secundair of hoger onderwijs of naar de universiteit gaan? Dan is de kans groot dat zij in het schooljaar 2020-21 regelmatig thuis lessen zullen volgen. Het is daarom belangrijk dat uw kind een goede werkplek heeft, thuis of op kot.

Het is voor zowel uw kind als voor u prettig als iedereen in huis een vaste werkplek heeft. Dit geeft rust. Idealiter heeft uw kind een eigen bureau en een goede bureaustoel, maar een plekje aan de keukentafel kan ook. Daarnaast heeft uw kind het volgende nodig voor afstandsonderwijs:

  • laptop of desktop,
  • betrouwbare internetverbinding,
  • headset,
  • webcam/microfoon.

Werkt uw kind op een laptop? Dan zijn een apart toetsenbord, tweede scherm en een muis een goede aanvulling voor een meer ergonomische werkhouding.

Behalve de juiste uitrusting heeft uw kind natuurlijk ook een omgeving nodig waarin hij/zij zich kan concentreren. Een koptelefoon die omgevingsgeluid filtert kan hierbij helpen. Daarnaast helpt het om op de dagen dat uw kind thuis les krijgt voor een duidelijke structuur te zorgen. Maak bijvoorbeeld aan het begin van de dag een to-dolijstje met alle schooltaken, maar vergeet ook niet om voldoende ruimte te houden voor beweging en ontspanning. Laat uw kind bijvoorbeeld werken in blokjes van 30 minuten en eet op vaste tijden samen. Op deze manier zal uw kind zich beter kunnen concentreren.

Een extra steuntje in de rug

Er komt het komende schooljaar veel op u af. Kan u een financieel steuntje in de rug gebruiken? Dan is een kredietlijn of persoonlijke lening misschien interessant voor u. Met behulp van deze minilening kunt u uw kind zo goed mogelijk voorbereiden op het afstandsonderwijs zonder aan uw eigen spaargeld te moeten komen. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Stresstests voor banken: hoe, wat en waarom

U vindt het, net zoals iedereen, niet meer dan normaal dat uw geld bij de bank in veilige handen is en dat u het niet kwijt raakt doordat de bank bijvoorbeeld overkop gaat. Daarom voert de Europese Centrale Bank (ECB) om de zoveel jaar een stresstest uit om na te gaan of banken wel goed bestand zijn tegen financiële en economische schokken. Maar wat houdt die stresstest dan in? Hierna tekst en uitleg.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Home sweet mobilhome!

U droomt ervan om op vakantie vertrekken? En u bent gesteld op uw vrijheid en uw comfort? Waarom zou u dan niet overwegen om een mobilhome, ook motorhome genaamd, aan te schaffen? Deze voertuigen winnen enorm aan populariteit in België, en al helemaal door de coronapandemie. Inladen en wegwezen!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder