Data security, een reëel risico voor elk bedrijf

Succesvol ondernemen Optimaal werken Professioneel krediet – 07 januari 2022

Elk bedrijf, klein of groot, verzamelt gegevens van zijn klanten. De beveiliging van deze data is cruciaal voor uw onderneming, maar bij veel bedrijven is net die beveiliging ondermaats, zodat hackers er makkelijk mee aan de haal kunnen gaan. Investeren in dataveiligheid is dan ook een must, want meer en meer kmo’s worden het slachtoffer van cyberaanvallen. Hoe wapent u uw bedrijf tegen datalekken en hoe voorkomt u dat gegevensdiefstal uw business enorme schade toebrengt?

Beveilig de data van uw bedrijf voor het te laat is

data secutity
Cyberaanvallen, 46% van de slachtoffers zijn kmo’s.

Data security, in het Nederlands spreken we van databeveiliging of dataveiligheid. Elk bedrijf, klein of groot, verzamelt gegevens van zijn klanten. Met die data kunnen marketeers het productaanbod en de marketinginitiatieven van uw bedrijf beter afstemmen op de noden van de klant.

Data zijn in deze 21ste eeuw de olie van onze kenniseconomie en die kennis wordt maar al te graag gestolen door cybercriminelen. Ze kunnen het bedrijf afpersen, de data doorverkopen of de data van uw klanten gebruiken voor phishing.

Consumenten blijken daarenboven steeds gevoeliger als het op hun dataveiligheid aankomt. Het is vaak zelfs een doorslaggevend element om bij u klant te worden. U laat toch ook niet graag uw gegevens achter op een website die u niet vertrouwt? Het is als de veiligheidsgordels in een wagen: ooit een luxe, nu een basisvereiste!

Datalekken: beter voorkomen dan genezen

Waar datalekken vroeger vooral problemen stelden bij overheden en grote multinationals, lijken cyberaanvallen zich nu meer en meer te focussen op kmo’s en medische beroepen. Deze kleinere bedrijven hebben een berg data: financiële gegevens, klantengegevens, leveranciersdata, productdata …

Maar de bescherming van deze data is vaak verouderd, onvoldoende of simpelweg onbestaande. Enkel een standaard firewall of antivirusbescherming is het absolute minimum, maar vaak nog onvoldoende. Voor hackers zijn kmo’s dan ook vaak gemakkelijke slachtoffers. Ondertussen gebeurt reeds 46% van de datadiefstallen en hackersaanvallen bij kmo’s.

Maar niet alleen het IT-technische vormt een risicogebied, ook het online gedragspatroon.

Klantendata delen per mail via een onbeveiligd netwerk, klikken op niet vertrouwde links in een e-mail, tot het neerschijven van wachtwoorden in een boekje. Stuk voor stuk gedragskenmerken die het voor criminelen gemakkelijker maken om uw bedrijfs- en uw klantendata te stelen. Hier past het gezegde: ‘Wat baten kaars en bril, als de uil niet zien en wil.’

Hoe uw investeringen in dataveiligheid bekostigen?

Om het risico op gegevensdiefstal voor de Vlaamse economie te verkleinen, subsidieert VLAIO projecten tussen de 15.000 en 50.000 euro voor 45% bij bedrijven die hun IT-bescherming willen professionaliseren of moderniseren. Ontdek het aanbod van VLAIO.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er geen specifieke subsidie voor cyberveiligheid. Er is nu een algemene adviespremie die ook deze materie behelst. De subsidie dekt 40 tot 60% van de kosten, met een maximum van 10.000 euro. Meer informatie over deze premie.

Daarenboven kunnen natuurlijke personen en kleine vennootschappen rekenen op een verhoogde belastingaftrek van 25% voor investeringen in digitale veiligheid die zijn verkregen of tot stand zijn gebracht tussen 12 maart 2020 en 31 december 2022.

Zelfs met deze subsidie en de verhoogde belastingaftrek blijft deze investering voor u geen klein bier. Maar niet investeren in data security kan u nog veel meer geld kosten. Duizenden euro’s directe schade om data terug te kopen of verzamelen, de infrastructuur te herstellen, maar ook indirecte schade zoals imagoschade, rechtszaken en verloren tijd.

Bij AXA Bank is dataveiligheid een topprioriteit. We ondersteunen daarom onze klanten voor de volle 100% in de investeringen die ze daarin doen. U wilt uw databeveiliging professionaliseren of moderniseren, maar hebt het kapitaal niet onmiddellijk voor handen? Overweeg dan een investeringskrediet.

Wat als? Verzeker uw bedrijf tegen mogelijke cyberschade

Bovenop deze investeringen kunt u zich ook nog laten verzekeren tegen het kwaad, eens het is geschied. Want zelfs al hebt u een firewall en antivirussoftware en laat u zich bovenal niet vangen door een gevaarlijke link in een e-mail, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij AXA Belgium hebben ze hiervoor een verzekeringspolis ontwikkeld die u tegen dit soort risico’s indekt.

Wacht niet om te investeren in databeveiliging

Wilt u graag weten hoeveel u kunt lenen of hebt u een offerte? Of een totaal andere vraag?

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Voldoet u aan de UBO-verplichting?

Bij vennootschappen en vzw’s, stichtingen of trusts is niet altijd even makkelijk te bepalen wie het uiteindelijk voor het zeggen heeft. Daarom heeft de overheid de UBO-verplichting - UBO staat voor ‘Ultimate Beneficial Owner’ of ‘uiteindelijk begunstigde’ - in het leven geroepen. Die moet duidelijkheid scheppen over de uiteindelijke begunstigden, die vervolgens geregistreerd moeten worden in het UBO-register. Er is dus niet alleen een meldings-, maar ook een registratieplicht. Wie zich niet aan de verplichting houdt, krijgt een fikse boete.

Lees verder

Elektronisch betalen: niet langer een optie, maar een verplichting!

Elke handelaar moet vanaf 1 juli 2022 voor zijn klanten een mogelijkheid voorzien om elektronisch te betalen. Dat is een wettelijke verplichting, maar het houdt ook voordelen in: klanten betalen immers steeds liever elektronisch, al dan niet contactloos of met hun smartphone. Betalen met cash geld kost u bovendien niet alleen tijd, het houdt ook risico’s in. U hebt meerdere mogelijkheden om elektronische betalingen te ontvangen, u kiest dus zelf welke optie het beste bij uw zaak past.

Lees verder

De free cashflow of vrije kasstroom berekenen

De berekening van de cashflow is de basis van een goede waardering van een bedrijf en een sleutelelement om een lening toe te kennen. Het is immers de cashflow die bepaalt of een onderneming goed draait en of er gelden over zijn om dividenden uit te keren of om leningen terug te betalen. Wilt u zelf de vrije kasstroom kunnen berekenen van uw onderneming? Lees dan zeker verder.

Lees verder

Uw bedrijf wapenen tegen de inflatie? Investeer nu!

Inflatie, of de stijging van het algemeen prijspeil, is al een tijdje erg actueel. Maar hoe gaat u daar als ondernemer mee om? Dat kan op twee manieren: door kapitaal dat u voor de werking van uw bedrijf niet onmiddellijk nodig hebt, te beleggen. En misschien klinkt het wat dubbelzinnig: door in uw onderneming te investeren met geld dat u niet onmiddellijk voorhanden hebt, via een ondernemingskrediet. Hoe dat dan in zijn werk gaat? Dat leest u in deze blog.

Lees verder

Contacteer uw AXA Bankagent