Wat zijn de gevolgen van trouwen of wettelijk samenwonen op mijn belastingen en aangifte?

Dagelijks leven Fiscaliteit Gezin – 24 april 2017

Wanneer u gaat samenwonen, hebt u de keuze tussen feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen. Elk type van samenwonen heeft andere gevolgen op uw belastingen en aangifte.  Altijd al willen weten of wettelijk samenwonen gevolgen heeft op uw belastingen? Ontdek het hier.

Samenwonen of trouwen?
Als het aankomt op belastingaangiftes, zijn er grote verschillen tussen feitelijk samenwonen enerzijds en wettelijk samenwonen of getrouwd zijn anderzijds.

Feitelijk samenwonen: gevolgen op uw belastingen

U bent feitelijk samenwonend als u dezelfde woonplaats deelt. Als het aankomt op belastingaangiftes, zijn er grote verschillen tussen feitelijk en wettelijk samenwonen. Wanneer u feitelijk samenwoont, dan beschouwt de administratie samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. U moet dan een afzonderlijke belastingaangifte indienen. Zo wordt uw samenwonende partner niet als persoon ten laste beschouwd.

Hebt u kinderen? Dan mag enkel de belastingplichtige, die aan het hoofd staat van uw gezin, het kind fiscaal ten laste nemen. Wanneer u de aangifte invult, moet u zelf bepalen wie uw kind ten laste zal nemen.

Gevolgen van wettelijk samenwonen op uw belastingen

U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd. Dit gebeurt op de burgerlijke stand van de gemeente waar uw gemeenschappelijke woonplaats gevestigd is. De gevolgen van wettelijk samenwonen op de belastingen is afhankelijk van het jaar van de verklaring van het wettelijk samenwonen en de jaren nadien.

Het jaar van de verklaring van het wettelijk samenwonen

In deze situatie dient u elk afzonderlijk een belastingaangifte in.

Vanaf het jaar na de verklaring van het wettelijk samenwonen

Wanneer u al een jaar wettelijk samenwoont, dan moet u een gezamenlijke belastingaangifte indienen. U wordt dan samen met uw partner belast op zowel uw persoonlijke als gemeenschappelijke inkomsten. Ook de inkomsten van uw kinderen waarop u recht hebt, worden hierin opgenomen.

Wanneer een van beide geen inkomsten meer heeft, dan past de administratie automatisch het huwelijksquotiënt toe. Bovendien is dit ook een fiscale maatregel die de belastingdruk verlaagt voor samenwonen. Dit betekent dat het beroepsinkomen van de partner met het hoogste inkomen wordt toegekend aan de andere partner. Deze quotiënt wordt enkel toegepast voor de jaren volgend op het aangaan van het wettelijk samenwonen.

De gevolgen van trouwen op uw belastingen

Wanneer u gaat trouwen, dan gelden dezelfde gevolgen op uw belastingen als bij het wettelijk samenwonen.

Een voorbeeld:

U bent getrouwd in 2017 zonder het jaar voordien wettelijk samen te wonen, dan moet u in 2018 elk afzonderlijk een belastingaangifte indienen.

U bent getrouwd in 2017, maar woonden het jaar voordien wettelijk samen. Dan moet u in 2018 een gezamenlijke belastingaangifte doen.

Gaan u en uw partner binnenkort samenwonen? Vergeet dan niet om een gemeenschappelijke rekening te openen. Ook voor een huwelijk kunt u een spaarrekening openen waarop u de giften kunt laten storten. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

Terug naar school? Zo bereidt u uw kinderen voor (en bespaart u zelf een zee van tijd)

De zomervakantie is nog maar net begonnen of hij is alweer gedaan. Zo gaat dat dan met vakanties. Nu ja, als ouder van die soms iets te energieke bengels komt de rust er nu pas aan. En zijn uw kinderen al wat ouder, dan hebt u ongetwijfeld de hele zomer hotel mama gespeeld (en bent u zelf toe aan een weekendje all-in). Wilt u een vlekkeloze overgang van het luilekkerleventje van uw kinderen naar een nieuw schooljaar, dan doet u er goed aan u voor te bereiden. Lees onze tips om uw kind op tijd in schoolmodus te krijgen.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Uw kind leren sparen: hoe doet u dat?

Wij Belgen zijn verwoede spaarders en daar zijn we toch wel een beetje trots op. Die eigenschap willen we dan ook graag aan onze kinderen doorgeven. Leren sparen begint voor de allerjongsten bij zakgeld. Maar daar stopt het niet. Daarom deze tips om uw nakomelingen bewust te leren omgaan met hun zakgeld.

Lees verder

Defensief rijden is verstandig rijden!

Wie een rijbewijs haalt, is jammer genoeg niet meteen een prima chauffeur. Autorijden is, net zoals veel andere menselijke activiteiten, een kwestie van talent, concentratie en ervaring. En daarbij is defensief rijden ongetwijfeld de juiste weg. Maar wat is ‘defensief rijden’ nu precies?

Lees verder

Vrouwen en geld: kloppen de cliches?

Zijn vrouwen voorzichtiger met geld? Draagt de man de broek? AXA Bank ging binnen haar klantenportefeuille op zoek naar antwoorden op een aantal gangbare clichés over vrouwen en geld. Uit de analyse van AXA Bank komen een aantal opvallende vaststellingen naar voor.

Lees verder