Wat zijn de gevolgen van trouwen of wettelijk samenwonen op mijn belastingen en aangifte?

Dagelijks leven Fiscaliteit Gezin – 24 april 2017

Wanneer u gaat samenwonen, hebt u de keuze tussen feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen. Elk type van samenwonen heeft andere gevolgen op uw belastingen en aangifte.  Altijd al willen weten of wettelijk samenwonen gevolgen heeft op uw belastingen? Ontdek het hier.

Samenwonen of trouwen?
Als het aankomt op belastingaangiftes, zijn er grote verschillen tussen feitelijk samenwonen enerzijds en wettelijk samenwonen of getrouwd zijn anderzijds.

Feitelijk samenwonen: gevolgen op uw belastingen

U bent feitelijk samenwonend als u dezelfde woonplaats deelt. Als het aankomt op belastingaangiftes, zijn er grote verschillen tussen feitelijk en wettelijk samenwonen. Wanneer u feitelijk samenwoont, dan beschouwt de administratie samenwonenden fiscaal als alleenstaanden. U moet dan een afzonderlijke belastingaangifte indienen. Zo wordt uw samenwonende partner niet als persoon ten laste beschouwd.

Hebt u kinderen? Dan mag enkel de belastingplichtige, die aan het hoofd staat van uw gezin, het kind fiscaal ten laste nemen. Wanneer u de aangifte invult, moet u zelf bepalen wie uw kind ten laste zal nemen.

Gevolgen van wettelijk samenwonen op uw belastingen

U bent wettelijk samenwonend als u een verklaring van samenwoning heeft afgelegd. Dit gebeurt op de burgerlijke stand van de gemeente waar uw gemeenschappelijke woonplaats gevestigd is. De gevolgen van wettelijk samenwonen op de belastingen is afhankelijk van het jaar van de verklaring van het wettelijk samenwonen en de jaren nadien.

Het jaar van de verklaring van het wettelijk samenwonen

In deze situatie dient u elk afzonderlijk een belastingaangifte in.

Vanaf het jaar na de verklaring van het wettelijk samenwonen

Wanneer u al een jaar wettelijk samenwoont, dan moet u een gezamenlijke belastingaangifte indienen. U wordt dan samen met uw partner belast op zowel uw persoonlijke als gemeenschappelijke inkomsten. Ook de inkomsten van uw kinderen waarop u recht hebt, worden hierin opgenomen.

Wanneer een van beide geen inkomsten meer heeft, dan past de administratie automatisch het huwelijksquotiënt toe. Bovendien is dit ook een fiscale maatregel die de belastingdruk verlaagt voor samenwonen. Dit betekent dat het beroepsinkomen van de partner met het hoogste inkomen wordt toegekend aan de andere partner. Deze quotiënt wordt enkel toegepast voor de jaren volgend op het aangaan van het wettelijk samenwonen.

De gevolgen van trouwen op uw belastingen

Wanneer u gaat trouwen, dan gelden dezelfde gevolgen op uw belastingen als bij het wettelijk samenwonen.

Een voorbeeld:

U bent getrouwd in 2017 zonder het jaar voordien wettelijk samen te wonen, dan moet u in 2018 elk afzonderlijk een belastingaangifte indienen.

U bent getrouwd in 2017, maar woonden het jaar voordien wettelijk samen. Dan moet u in 2018 een gezamenlijke belastingaangifte doen.

Gaan u en uw partner binnenkort samenwonen? Vergeet dan niet om een gemeenschappelijke rekening te openen. Ook voor een huwelijk kunt u een spaarrekening openen waarop u de giften kunt laten storten. 

Advies en vragen over onze producten

Vraag het aan uw AXA Bankagent

Meer artikels over dit onderwerp

De kost van kinderen opvoeden: hoe bereidt u zich financieel voor?

Kleine kinderen worden snel groot. Ze verdienen de best mogelijke toekomst en daarvoor worden vaak kosten noch moeite gespaard. Een kind opvoeden vergt dan ook een serieuze financiële inspanning, die al zeker duurt tot ze klaar zijn om hun vleugels uit te slaan. Ook later, wanneer ze op eigen benen staan, is een steuntje in de rug nuttig. Waar moet u rekening mee houden en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Lees verder

De maximumfactuur beperkt de kosten in het lager onderwijs

Brengt september weer een nieuw schooljaar in zicht voor uw kind? Zet zoon- of dochterlief de stap naar het lager onderwijs? Dan breekt een nieuwe periode aan in zijn of haar leven. Een eerste schooldag blijft spannend: niet alleen voor uw kind, maar ook voor u als ouders. Een nieuw schooljaar betekent dat er opnieuw flink wat schoolfacturen uw kant uit komen. Gelukkig bestaat er de maximumfactuur, waardoor de kosten in het Nederlandstalig onderwijs worden ingeperkt.

Lees verder

Kost een kind echt een huis?

Dat kinderen een financiële druk leggen op de schouders van de ouders, is echt wel een waarheid als een koe. Ook als het gaat om studiekosten. Vandaar waarschijnlijk het cliché ‘een kind kost een huis’. Maar wat zijn dan de juiste cijfers? We bekijken het per leeftijdscategorie.

Lees verder

Beleef meer en leef buiten in uw droomtuin

De Belgische zomers worden steeds mooier en genieten in eigen tuin is voor veel mensen de ideale ontspanning. Plaatst u binnenkort een nieuwe blokhut, een moderne lounge of een verfrissend zwembad in uw tuin? Heeft u al concrete plannen voor uw droomtuin en kent u het prijskaartje van uw tuinproject al? Of wilt u zich liever laten inspireren? We geven u een dieper inzicht in de mogelijkheden en de huidige wetgeving!

Lees verder

Een sauna kopen, waarom niet?

Het thema 'wellness' krijgt jaar na jaar meer aandacht. Jezelf verwennen, tijd nemen voor jezelf, … het is zo fijn, zeker in coronatijden. Wat is er aangenamer dan de weldadige warmte van een sauna? Beter nog, een sauna in uw huis of tuin? Een kort overzicht van de voordelen van een sauna.

Lees verder